Milyen belülről a Dinamo Kijev Esport? A vezető válaszol!

Milyen belülről a Dinamo Kijev Esport? A vezető válaszol!

5+1 kérdés a Dinamo Kijev Esport vezetőjével.

A 1920-as alapítású Dinamo Kijev röpke 96 év után, pontosan 2016 decemberében e-sport szakosztályt indított és leigazolták az első FIFA játékosukat, a többszörös ukrán bajnok Vitaliy "Labortryas" Mukha-t. Lassan eltelt 1 év és ennek apropóján Ivan Bulavka a futball klub e-sport csapatának vezetője válaszolt néhány kérdésre.

1. Hogyan választjátok ki a versenyzőiteket? Hogyan lehet bekerülni hozzátok?

Egyelőre csak két játékosunk van, Vitaliy mellett Ruslan “Ruha” Sorokaval szerződtünk eddig. Túlzás tehát, hogy nagyon válogatnánk. Ráadásul számomra úgy tűnik, a FIFA az nem igazán csapatjáték, legalábbis ebben a formátumban. Nagyon valószínű, hogy a jövőben az elfogadott a 2v2 lesz és ezekből tartanak tornákat. Lassacskán haladunk előre, megfontoljuk egy nagyobb létszámú csapat leigazolását is.

2. Hogyan edzenek a játékosaitok?

Ironikus, játszanak. Ez a legfontosabb. Azt hozzá tenném, hogy az edzésbe nem a mechanikai készség fejlődése az első, sokkal inkább pszichológiailag fejlődnek és taktikákat gyakorolnak.

3. Hogyan népszerűsítitek az e-sportolóitokat? Miként működik a szerződésük?

Mindenkinek más a szerződése. A felépítés és logika a futball klub hagyományait követi. Véleményem szerint az e-futball a legkomplexebb és fegyelmezettebb. Más e-sportoknál komplikáltabb a helyzet, hogy a szervezet és a játékosok is jól járjanak. Valójában mindenki szenved és ki kell járniuk az útjukat. Nekünk előnyünk van, nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt.

4. Miből van bevétele a szakosztálynak?

Nagyjából ugyanazok a források, mint a tradicionális labdarúgásban és még a felosztás is azonos. Kereskedelmi eladások, meccsnapokon szerzett jövedelem, a közvetítések jogaiból és a szponzori csomag. Nagyjából elmondható és leegyszerűsíthető, hogy az első három azok egyenlő arányt képviselnek. A szponzori szerződés és a reklámértékesítés teszi ki az oroszlánrészét, a 90%-ot.

5. Mennyire vagytok függetlenek az anya csapattól?

Teljesen, főleg pénzügyileg, önellátóak vagyunk. Ez nem egy jótékonysági szervezet, hanem egy üzleti vállalkozás, amelynek meg kell térülnie. Az egyes tevékenységeink integrálódnak a klubéhoz, azonban pénzügyi szempontból nem egymásra támaszkodnak.

+1 Tervbe van, hogy a jövőben más játékok is szóba jöhetnek? Nem rég ért véget a Dota 2 világbajnokság és hatalmas népszerűségnek örvend.

Folyamatosan figyeljük az e-sport világát. Tárgyalunk potenciális csapatokkal. Abban esetben pedig, ha van lehetőségünk leigazolni őket és ők is érdeklődnek irántunk, bővíteni fogjuk a repertoárunkat.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!