Visszatekintés a múltba: a hírhedt AP Master Yi legendája

Visszatekintés a múltba: a hírhedt AP Master Yi legendája

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy AP Master Yi, akit szinte mindenki utált, ha épp nem vele játszott. Hogyan és miként is működött, illetve mivel vívta ki a közutálatot?

Először is, mit érdemes tudni Master Yiről? Egy átlagosan mobilis papír karakter volt, akit leginkább Q képességéről, az Alpha Strike-ról ismertünk, illetve ismerünk. Manapság Yi egyszerűen odaugrik az ellenséges hőshöz a Q-val, és fizikai sebzést okoz neki, illetve három másik célpontra, majd visszaugrik a helyére, ha nincs hős, -és persze közben célozhatatlan. 

Egy Xpekehez hasonló backdoorral győzték le ma a Fnaticot a VB-n - videó

Ha azt mondjuk Xpeke backdoor, mindenki tudja miről van szó, a LoL történelmének egyik legemlékezetesebb momentuma. Ma egy hasonló akciónak esett áldozatául a Fnatic a VB-n.


Akkor mégis hogyan beszélhetünk AP Yiről? A titok nyitja az, hogy nem feltétlenül AD-ból kapta régebben a sebzést, hanem AP-ból is, ráadásul 100%-osan. W-je sem volt semmi, a Meditate eszméletlen módon tankossá tette őt használat közben, így elég nehéz volt ütni, sőt pofátlanul sokat is gyógyult, mivel 400%-os (!!!) AP arány volt rajta. Ez a két AP-ból erősödő képesség elég volt ahhoz, hogy a legtöbb ember elvesse az AD buildet és inkább AP tárgyakkal fejlessze a karaktert. Az már csak hab a tortán, hogy az akkori végső képessége is csökkentette a többi képességének a CD-jét, ha megölt valakit.

Ezeknek hála tehát az AP Yi elég gyorsan menő lett, és rengeteg sebzést osztott ki magából az Alpha Strike-kal, aztán ha bajba került volna, szinte sebezhetetlenné válva gyógyult fel általában teljes HP-ra az orrunk előtt, míg mi tehetetlenül néztük ezt a szörnyet. Tornyok alá is könnyedén tudott érkezni, egyrészt az Alpha Strike-kal ledobta magáról az aggrot, de ha ez nem is sikerült, akár toronylövések közepette is képes volt teljes HP-ra gyógyulni. Mire véget ért a W, addigra jó eséllyel ismét volt Q-nk, és ha minden ulti alatt történt, akkor ezt újra és újra meg tudtuk tenni, amíg le nem járt az ulti, vagy el nem fogytak az emberek. Valahogy így kell elképzelni a dolgot.

Alapvetően egy törékeny karakterről beszélhettünk, aki egész jó volt splitpushban, köszönhetően a passzívjának, de egy kis AP után annyi sebzéshez jutott hozzá, hogy akár egy teljes csapatot képes volt egymaga eltüntetni a Runeterra felszínéről. Az, hogy hány embert tudtunk akkoriban megölni vele, nagyjából azon múlt, hogy hányat találtunk meg éppen. Ha valakivel összefutottunk az egyik szélső ösvényen, akár két másik haverjával együtt, az egy insta triple kill, ha ne adj isten sárkányt, vagy Baront próbált az ellenfél csapata, akkor pentakill és a legdurvább az egészben, hogy ez nem túlzás.

Nem is igazán tudom eldönteni hirtelen, hogy a Q vagy a W volt idegesítőbb, mivel egyik ellen sem volt igazi gyógyír. Q-ból sokkal hamarabb lekaszabolt ő minket, mint mi őt, de a W is frusztráló volt, mert annyi ellenállást kapott, hogy amíg benne volt, konkrétan szívósabb volt még egy tanknál is. A legszebb az volt; mikor egy 5 fős csapatharc közepette állt meg gyógyulni teljesen büntetlenül, mert nem tudtál többet sebezni rá egy karakterrel sem, mint amennyit ő gyógyult ilyen védelmek mellett.

Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen elpúsztíthatatlan lett volna, de közelítette az godlike szintet. Hogy miként tűnt el? Kapott egy reworköt 2013-ban, és levitték a W-ről az AP rátát. Még a rework előtt a 3.01-ben először 200%-ra vitték le, majd később 120-ra a rework során, ami 3.10 során érkezett, illetve teljesen elvették az AP bónuszt a Q-járól is. Ez a két változtatás együtt már elég volt ahhoz, hogy a játékosok elforduljanak az AP Yitől és inkább támadási sebességet, valamint AD-t építettek rá. Ezzel kissé helyreállt a rend, bár AD Yiként a mai napig terrorizálja az alacsonyabb elokat, boosterek is előszeretettel választják, mert sokan nem tudnak ellene játszani és könnyű vele 1 v 9-ezni.

A profik között teljesen eltűnt, nagyon-nagyon ritka eset az, hogy náluk megjelenne, de akkoriban tényleg egy igazi mestere volt a játéknak, és még csak komoly tudás sem kellett igazán hozzá.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!



Kövess Minket!



League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.

League of Legends - Hihetetlen, idén még az MSI himnuszon is spórol a Riot

A League of Legends világbajnokság himnusza minden évben hatalmas figyelemnek örvend, sokszor még a játékkal nem is játszó embereknek is felkerül a lejátszási listájára egy-egy Worlds-ös zene. Az MSI himnuszára sajnos közel sem ennyire kíváncsiak a játékosok, a Riot 2019 óta most először nem is ad ki zenét a szezonközi eseményhez.