FIFA18 Akadémia: 5 jó tanács, hogy mire érdemes figyelnünk

FIFA18 Akadémia: 5 jó tanács, hogy mire érdemes figyelnünk

Egy Reddit felhasználó pontokba szedte, hogy mire figyeljen egy kezdő és egy tapasztaltabb játékos, hogy sikeresebb legyen.

Megérkezett a legújabb FIFA, és elég sok elemi változás figyelhető meg, ezért érdemes az alapokról áttekinteni, hogy mire kell odafigyelni. A régi motorosoknak is jól jöhetnek a tanácsok, az újaknak pedig mindenképp hasznosak lehetnek. Néhány szempont, ami megfontolandó és szükséges a konstans fejlődés érdekében.

1 Mozgásban a labda

Egy kezdő a legtöbbször azonnal kiszúrható, a támadasaiból tudni lehet kivel van dolgunk. Vagy néhány passzal törnek előre, vagy körülményesen és hosszan passzolgatnak. Meg kell szokni, gyors passzolgatással nagyszerűen lehet építkezni, még akkor is, ha nem vagyunk elég magabiztosak a támadásainkat illetően. Minél jobban járatod a labdát, annál több helyet teremthetsz a széleken, ne adj' isten középen. Ha a játékosaid egyre többször változtatnak a pozícióikon, az ellenfelet is mozgásra kényszeríted: több helyre muszáj figyelnie és nem tudhatja, melyik futbalistád lehet a kulcs a támadásban. Az előrejátékot illetően; a veled szemben álló védők a nyomás hatására valószínűleg nagyobb százalékban fognak hibázni is, a labdaszerzésre tett kisérletek során ez kifizetődő lehet számodra. Ha nem vagy benne biztos, hogyan szeretnél építkezni, és mit kellene tenned, akkor is passzolj, oldalra vagy hátra. Sokkal jobb a labdajáratás, mintsem hogy egy játékossal cipeled a játészert, vagy a tétovázol. Az ellenfeled frusztrált lesz, ha nem tud szerelni, és a labdát sem sikerül megszereznie. Veszít a magabiztosságából, baklövést követhet el, támadni sem tud, és fejben is gyengül.

2 Ne sprintelj csak, ha muszáj

A sprint az kibabrálhat veled. Nem csak késleltetve cselekszik ilyenkor a játékosod, de nehezebb a pontos passzolás, lövés és cselezés is. Az ellenfél is könnyebben szerelhet, és akár le is kontrázhat ezek után, téged pedig felbosszanhat az ilyen szituáció. Tehát nem érdemes elhamarkodottan rohangálni a pályán. Ha van helyünk, akkor érdemes felgyorsítani, és természetesen a védőnkkel is húzzunk bele, ha üldözni kell egy csatárt.
A középső támadó harmadban célszerű kerülni a sprintelést, főleg ha sűrűn helyezkednek a játékosok. Érdemes ügyelni arra is, milyen labdakezelése van egy-egy labdarúgódnak. Ha nem figyelsz, baromi könnyen választanak el a labdától, és egy kontra remek lehetőséget jelenthet ellenfelednek a gólszerzésre.
A széleken üres területet teremthetünk néhány labdaérintésből, és ilyenkor szélvészként futhatunk. Egy jó kiugratás után szintén. Állítsuk rá az agyunkat, hogy a sprintet csak fontos esetekben használjuk és akkor könnyedébben tudunk majd támadni, kiszámíthatatlanok leszünk.

3 Ne nyomoljunk vakon előre

Nem minden támadás végződik góllal, tehát ne érezzünk késztetést, hogy azonnal a tizenhatoson belülre kerülnünk a legrövidebb idő alatt. Kivétel, ha gyors kontrát tudunk vezetni, illetve egy hibát akarunk könyörtelenül kihasználni. Ne felejtsük el, tartsuk mozgásba a labdát, még akkor is, ha hátrafele kell éppen passzolnunk. Sőt, néha ez a legjobb megoldás, hogy utat nyissunk valamelyik másik társunknak. 3-5 passzos rohamnál érezhető, hogy túl gyorsan szeretnénk előre jutni, és ennek kapkodás is lehet a vége. A FIFA gyorsabb a valódi futballnál, mégis a középpályánkra szükség van, hogy járassuk a lasztit, és emellett uraljuk a pálya nagyrészét.

4 Légy türelmes és irányítsd a meccset

A labdabirtkolás nem garancia a mérkőzés megnyerésére, de csökkenti a lehetőségét, hogy gólt kapjál. Ha azt látod, hogy jobb az ellenfeled, vagy sietteted az előrehaladást, lassíts a tempón és fókuszálj a labda megszerzésére, és tartására. 10 passzos támadások helyett érj labdába 20-szor; minél tovább van nálad a labda, annál kínosabb a veled szemben állónak. Ha pedig mérgelődni kezd és ez kihozza a sodrából, nagyobb eséllyel hibázik is majd. A labda nélkül aligha találhat a hálódba. Egyébiránt a védekezésed alapja is a labdabirtoklás lehet. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy hátul passzolgatsz, és sikert sikerre halmozol. Egyszerű, ha nem sikerül előrébb juttatni a labdát, érdemes hátulról újról építkezni és felépíteni a taktikát fejben. A folyamatos passzolgatás elől is megkönnyíti majd a dolgodat, és mentálisan téged erősít a tudat, hogy uralod a mérkőzést, míg ellenfeled összeroppanhat, és akkor könnyebb dolgod lesz.

5 Ne spammeld a szerelést, különben megbüntetnek

Elég egyszer félrelépni és az asszony...illetve a ellenfél könyörtelen lesz. Csak akkor próbáljunk belépni, ha százszázalékig biztosak vagyunk a sikerben. Minden más esetben zavarjuk inkább a támadót, és igyekezzünk a területeket levédekezni. A valós életben is a helyezkedéssel sokkal többre mennek, mint a szimpla szereléssel. A legjobb védők is a pozíciónállás miatt lettek olyan jók (Pl.: Maldini, Nesta, Rio Ferdinand). Persze nem azt mondom, hogy ne próbálkozzunk elválasztani az ellenfelet a labdától, sőt lesz rá bőven alkalom, amikor nincs más választásunk. Tartsátok észben, a megfelelő pillanatban lépjetek közbe, és akkor sokkal sikeresebbek lesztek.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!