Ti feloldanátok Tyler1 végleges tiltását?

Ti feloldanátok Tyler1 végleges tiltását?

Egy jó ideje spammeli már a közösség egy része a "Free Tyler1" meme-et, -szerintetek megérdemelné?

Hatalmas port kavart a napokban a Riot egyik munkatársa, Sanjuro, aki egy nyilt fórumon (LoL Discord) fejtette ki véleményét Tyler1-ről, nem éppen a legkulturáltabb módon, hiszen lényegében a halálát kívánta, amiért aztán a Riot elnézést is kért, de ami egyszer felkerül az internetre, az bizony ott is marad. Bár Tyler1 mindig is egy megosztó személyiség volt, az őt ért sérelmek után rajongói, illetve új szimpatizánsai elkezdték ismét aktívan pedzegetni a témát, hogy esetlegesen levegyék róla a permabant.

Vezető Rioterként nem kéne Tyler1 halálát kívánnod

Mindegy, hogy a szándék komoly-e, vagy sem: minden kinyilatkozás komoly felelősséggel jár.

Az ő esetében permaban alatt ne egy sima banra gondoljatok, nem egy fiókját tiltották ki a LoL-ból; hanem konkrétan az embert. Amint kiderül egy fiókjáról, hogy az az övé, azonnal tiltani fogják. Tyler1 nem titkolt Draven OTP, pár apróbb minta felfedezése után nem nehéz lesz kiszűrni, illetve IP cím és egyéb technológiák segítségét is igénybe lehet venni. Éppen emiatt LoL-t sem streamelhet, hiszen azonnal kiderülne a fiókneve, és máris repül a ban felé. Erre egyébként számos figyelmeztetés és korábbi fiókjának bannolása után került sor, amikor a Riot már megelégelte azt, hogy állandóan az ő hülyeségeivel kell foglalkozni, míg tavaly április 30-én végleg betelt a pohár.

Az ilyesfajta személyre szóló tiltásokat egyébként elég nehéz "kiérdemelni", Magyarországon is mindössze egy ember rendelkezik ilyennel. Tyler1 egyébként még egy ígéretet is tett anno, aminek egy része nyilván poén volt, hiszen eléggé irreális, hogy minden egyes szerveren egy ember legyen az első helyen (–ez talán még DoPa-nak sem menne egyidejűleg–). De nem is ez a lényeg, hanem hogy megígérte, nem lesz többet toxic, nem AFKol meccseken, nem fikázza csapattársait stb. Láthatóan az ígéretet nem sikerült betartani.

Az elmúlt napok történéseit egyébként egész éretten kezelte Twitteren, sajnálatát fejezve ki, hogy valaki ennyire nem tudja elengedni a múltat, pedig ő azóta megváltozott, valamint azt is hozzátette, hogy nem neheztel Sanjuro-ra. Érdekesség, hogy az op.gg szerint azóta a Riot előtag eltűnt a játékon belüli fiókjáról, bár hivatalos válasz még nem érkezett a Riot részéről azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a vezető beosztású alkalmazott sorsa.

Aki viszont követte mostanság a csatornáját, az láthatta, hogy bár LoL-t nem streamel, de tartalmakat továbbra is gyárt másból, illetve nemrég egy külön "versenyt" is szervezett, ahol nagyon poénos, de mégis alpári módon úgymond gúnyt űzött a profi kommentálásból. A fenti két tweet során is felmerül a kérdés, hogy egy alapjaiban ennyire negatív példát mutató ember valóban képes volt megváltozni-e, vagy mindez csak egy színjáték? Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel egy ismert személyiségről van szó, aki streamjeivel nagy tömegeket tudott elérni, nem csak a saját viselkedésével befolyásolta a játékokat, hanem azokéval is, akik példaként tekintenek rá, és talán a permaban is inkább innen ered. Streamen sokkal jobban látni, hogyan reagál az ember a szituációkra. Az egy dolog, hogy chatre néha beírunk valami vulgárisat, de az egy másik dolog, ha folyamatosan oltjuk a többieket, és egy alapvetően nagyon negatív és toxic hozzáállást tanúsítunk a nézők előtt. Az is lehet, hogy a játék hiánya "nyugtatta" meg. Nem egy olyan emberrel találkoztam már én is, aki a játékban tapasztalt frusztrációt nem tudta rendesen kezelni, és ez kihatott az IRL életére is, de amint elhagyta a játékot, pár hét elteltével sokkal nyugodtabb lett. Simán lehet, hogy itt is erről van szó, hiszen mi volt az első számú oka Tyler1-nek, hogy kiakadjon? Ha valami nem alakult jól a játékban. Tavaly április vége óta sokat változott a LoL, de abban nem, hogy ugyanúgy követnek el hibákat a játékosok, ugyanúgy bénáznak néha, -és Tyler1 valószínűleg ugyanúgy kitiltelne rajtuk.

Tény, hogy ez a mostani helyzet áldozatként állítja be őt, és könnyen együtt lehet vele érezni, de ne hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy alapból miért van ebben a helyzetben. Ő az, aki megtestesít minden olyan játékostulajdonságot, amit utálunk a játékban, és akik miatt ki szoktunk égni. És mivel ezt a játékstílust még reklámozta is streamjeivel, sokkal nagyobb kárt okozott a közösségben, mint gondolnánk. Hasonló volt a helyzet Trick2g fénykorában is, amikor 10 Udyr, vagy Volibear játékosból 8 Trick2g rajongó volt, és próbálták imitálni kedvencük játékstílusát a "disrespecttel", csak míg Trick2g értette a játékot, és pontosan tudta, hogy ezt mikor teheti meg, -ők nem feltétlenül. Mindezek mellett, a stílusától függetlenül, Trick2g-től lehetett tanulni, ha épp nem trollkodott, mert a dzsungelútvonalakat és az ellenfelek mozgását, illetve a nyomásgyakorlást a pályán nagyon értette. Ezzel szemben Tyler1-ben semmilyen hasznos kvalitást nem tudtam eddig felfedezni, amiből esetleg tanulhatna az ember, annak ellenére, hogy Diamond szintű játékos volt. Ő egy showman volt, aki ordibáló, kitiltelő stílusával adta el magát, talán a mostanság futó valóságshow-khoz tudnám hasonlítani. 

Mit mond a történelem? Nem Tyler1 az egyetlen toxic játékos, sőt még csak nem is a "legismertebb", aki kapott már hosszabb távú eltiltást. A profik körében is volt erre nem egy példa, elég csak Incarnati0n-re gondolni, aki szintén toxic volt, sőt DDos-olt is több embert még a második szezonban. Bizony, a Cloud9 midese, Jensen is kapott egy hosszabb bant. Vagy ott van a Team Liquid volt dzsungelese, IWillDominate. Ő is el volt tiltva a játéktól, de azóta mindketten megváltoztak. Jensen főleg, hiszen ez elvárás is tőle, ha egy olyan csapatnál akar játszani, mint a Cloud9, IWD pedig néha toxic a streamjein, de még abszolút a kezelhető skálán. Nem is kell messzire menni, Forg1vennek is megvoltak a maga gondjai a Riottal, pontosabban a Riotnak vele és bizony nem egyszer ült kispadon, illetve ott van Mithy és Svenskeren. Őket rasszizmusért tiltották ki egy időre, Mithyt ráadásul egy egész szezonra a Lemondogs-os korszak után, míg Svennek a legismertebb akciója a tajvani VB-n volt, amikor a gyakoroló fiókját TaipeiChingChongnak nevezte el. Tehát volt már arra példa, hogy egyes emberek meg tudtak változni az idők során, igaz profi környezet között, ahol valószínűleg szakértők foglalkoztak velük. Tyler1-nél ilyenről nem beszélhetünk.

Hogy visszavonnám-e a permabanját? Igen is, -meg nem is. Sajnos a kérdés nem ilyen egyszerű. Egy részről a kitiltása szerintem teljesen jogos és szükségszerű volt: az olyasfajta viselkedésnek, mint amit ő is tanúsított, semmi helye még a játékban sem, nem hogy még piedesztálra legyen emelve egy stream által, hiszen sok embert befolyásol. Ha a szabályokat nézzük, akkor a Riotnak minden joga megvan arra, hogy továbbra is fenntartsa a végleges tiltást. A másik oldalról megvizsgálva, azóta eltelt bő egy év elteltével lehet, hogy nem csak egy színjáték az egész, és tényleg tanult saját esetéből. Ha a Riot igazán szeretne hatással lenni sok tinédzserre, akik viszonylag könnyen befolyásolhatóak "celebekkel", lehet, hogy megérné megkockáztatni, ha nem válik be, még mindig kitilthatják újra. Mi van, ha tényleg megváltozott és "reformed" lett? Lehetséges, hogy ezzel sok fiatal hozzáállását is meg tudnák változtatni, mert ha Tyler1-nek sikerült megváltoznia, akkor másnak is sikerülhet.

Erre véleményem szerint amúgy elég kicsi az esély, de ez csak én vagyok. Nem mondom, hogy a második opció lehetetlen, és ha így lenne, az valóban egy szép történet lenne a Riot életében is: egy bukás utáni felemelkedés sztoriját sokan szeretnék, de ehhez előbb a Riotnak egyfajta rizikót kellene vállalnia esélyt adva a hírhedten toxic Tyler1-nek...

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.