Hogyan működik a kémia? –Mármint a futballpályán, a játékosok között–

Hogyan működik a kémia? –Mármint a futballpályán, a játékosok között–

A kémiát nem csak az iskolapadban kell komolyan venni, hanem a futballpályákon is!

Egy kezdő összerakásánál a játékosok kvalitásai és a felállás mellett a kémia (chemistry) is nagyon fontos, mivel így tudjuk majd kihasználni a csapatunk teljes potenciálját. Szóval nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

3 formája van:

  • Player chemistry
  • Team chemistry
  • Különböző chemistry stílusok

Meg kell értenünk a működését, hogy mikét tudjuk kihasználni az általuk kínált előnyöket.

Mit csinál a chemistry?

Egyszerű, hatással van –pozitívan, vagy negatívan– azoknak a játékosoknak a tulajdonságaira, akiket pályára küldünk. Ha magas, akkor a futballistáid egyéni statjai drámaian megnövekednek, és akár egy átlagos silver besorolásúból is egy kellemes gold szintűt formálhatunk. Viszont, ha alacsony, akkor pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Csökkennek a statisztikák, így korlátozottak lesznek a lehetőségeink. A legfontosabb szem előtt tartani, hogy a FUT karriered koncepciója, hogy a kémia oldaláról nézve miként rakod össze az együttesed. Ahelyett, hogy simán csak a kedvenceidet kiválogatod, el kell gondolkoznod, hogy kik lesznek egymás mellett a pályán. A legjobb FUT csapat összerakása többet jelent a legnagyobb nevek megvásárlásánál.

Értékeljük a kémiát

Mindegyik labdarúgó egyéni kémiai értékkel rendelkezik, amelyet megnézhettek az "Active Squad" oldalán a kártyáikon. Itt olyan fontos információk is láthatóak, mint a nemzetiség, valamint melyik ligában és klubban rúgja a bőrt. A kék sávhoz tartozó szám a lapokon mutatja a játékosok chemistry-ét egy 10-es skálán (a 10-es a legjobb). A csapat kémiája a jobb felső sarokban olvasható. A legmagasabb pontszám: a 100. Ha a futballistáid többsége 10-es, akkor nagyon valószínű a kezdőd is a maximumot kapja, amely akár plusz 10 pontot is jelenthet a játékosok statisztikáiban.

A kémia növelése -a játékosok összekapcsolása

A közös tulajdonságokkal rendelkező játékosok egymás mellé helyezése hatással van a jobb kémia elérésében, akár egyéni, akár csapatszinten nézve. Az őket összekötő vonalak mutatják meg, hogy milyen a kapcsolat közöttük:

  • Piros: nincs kémia
  • Narancs: átlagos
  • Zöld: kitűnő

A zöld eléréséhez figyelnünk kell, mely ligában, azon belül melyik klubban játszanak az embereink, és természetesen a nemzetiséget is szem előtt kell tartani. Például, ha Eden Hazardot és Romelu Lukakut pakoljuk egymás mellé, látni fogjuk egyből a zöld csíkot, mivel mindkettő belga és a Premier Leagueben játszanak.
Narancs sávot akkor kapunk, ha 1 dologban egyeznek –mondjuk Hazard és Kane esetében csak a PL szereplés a közös–.
Akkor válik bonyolultá, mikor egy játékos többekkel is kapcsolódik, és át kell gondolnunk az építkezést. Leginkább ez a középső középpályásokra jellemző. Ezért sokszor érdemes belőlük kiindulni, így ők biztos pontjai lehetnek együttesünknek.

Hogyan növelhető a kémia? Pozícionálással.

A játékosok elhelyezése a számukra kedvező posztokra szintén pozitív hatással van a kémiára. Nem kell kétségbe esni, minden kártyán fel van tüntetve, a pálya mely részén érzi magát a legjobban az adott futballista és még azt is jelzi, mennyire érzi jól magát az adott pozícióban. Ha zöld akkor boldog, narancssárgánál közömbös, míg piros színnél alkalmatlanok a feladat ellátására.

Saját posztjuktól távol játszatva az egyéni kémia is csökken, és a körülöttük lévőket is lehúzza. Ezért sose rakjuk be a kedvenceinket olyan posztra, ahol nem érezné jól magát, csak azért, hogy ő is játszon.

Extra tippek

Egy játékos kémiája növekedni fog, miután lejátszottál vele 10 mérkőzést. Ez elegendő lehet, hogy 90-ről 100-ra emeljük az együttesét is, persze csak ha a többi csapatrész is megfelelően van összekapcsolva. Egy menedzser alkalmazása is dobhat a teamen, mivel a vele azonos nemzetiségű, vagy ligából származó játékosok profitálnak belőle. Nem elvetendő ötlet, hogy azonos nemzetiségű, vagy ligában szereplő futballistákból állítsuk fel a kezdőt. Még mielőtt elfelejtenénk, figyeljünk a lejátszott mérkőzések után a keretünk tagjainak fittnesz szintjére, ugyanis ez folyamatosan fogy, és hatással van a statokra is. Hiába a maximum chemistry, kevesebb fittséggel nem lesznek annyira erősek, mint kéne, így alkalmazzuk a felhasználható kártyáinkat is.

Chemistry lapok

Léteznek speciális kártyák, amivel boostolhatju a játékosok statisztikáit. Mondjuk; nem vagy elégedett Roberto Firmino gólszerzési mutatóival, egyszerűen csak rakj rá egy "Sniper" chemistry lapot, így a kapuralövési és a cselezési kézsége is növekedni fog. Középpályásokra a kreativitás reményében jöhetnek az "Artist" kártyák például. Minél nagyobb egy játékos saját chemistry szintje, egy lap annál többet dob rajta. Csak akkor vegyük igénybe a plusz lapokat, ha már minden klappol.

Az összes kártyát és felhasználhatóságukat az alábbi galériában találjátok:

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Galéria

Kövess Minket!