A legjobb felállások támadásra és védekezésre

A legjobb felállások támadásra és védekezésre

Egy jól beállított felállás és a hozzátartozó taktika sok-sok győzelmet érhet nekünk, de mindig alkalmazkodjunk a meccsben történtekhez.

Sokkal mélyebb a FIFA18 taktikai repertoárja, mint az elsőre tűnik. Nem kevés beállítás közül válaszhatunk, hogy megtaláljuk a csapatunk és a stílusunk számára az ideális konfigurációt. Az előző cikkben az összes Custom Tactic csúszkát kiveséztük, így ha lemaradtál róla, akkor pótolhatod.

Miként használjuk a Custom Tactics csúszkáit? Itt mindent egy helyen megtalálsz

Az egyéni taktika még mindig nagymértékben alábecsült az online meccsekben, mégis egy jó beállítás nagyon sokat jelenthet.


Az alapértelmezett taktikai beállításokhoz szorosan hozzátartozik a stratégia és a felállás meghatározása is. Folytassuk a taktikai elemek áttekintését, és nézzük meg mely felállások, milyen módszerekkel működhetnek.

Counter Attack (kontratámadások)

Ez az opció a védekezőbb felfogású formációk esetén működik igazán jól. Ennek a használatához érdemes mélyebben védekezni, úgymond becsalni az ellenfelet a terrritóriumunkra, majd egy jól irányzott letámadással megszerezni a labdát. Elengedhetetlen egy ilyen felálláshoz a gyors játék és építkezés. Fontos tényező még a gyorsabb játékosok kiválasztása, hiszen nélkülük nem lenne egyszerű ezt megvalósítani. Ha elég mozgékony a támadószekciónk, akkor nagy esélyünk van a kontrák végigvitelére, csatáraink jó befejezéssel pedig feltehetik az i-re a pontot.


Ha a kontrákra építenél, a következők közül érdemes választanod:

  • 5-2-1-2
  • 5-2-2-1
  • 4-3-3 (Defend)
  • 4-4-2 (Holding)
  • 4-2-3-1 (Narrow)

High Pressure (letámadás)

Hátrányban lévő csapatoknál ez az opció átgondolandó. Minél hamarabbi labdaszerzésre akarjunk törekedni és ebből építhetjük a saját támadásainkat. Vigyázat, hátul a kiugratásokkal bizony meg tudnak lepni minket, magas DEF értékkel rendelkező védőket rakjunk be kezdőbe, illetve a passzolási stat sem árt, ha nagyobb számot mutat, mivel kulcsfontosságú a pontos játék. Kockázatos a játék feltolt csapattal. FUT-ban meg kell szerezned egy erős védekező vonalat, magas chemistryvel karöltve.

Lássuk mely formációk az ideálisak ilyenkor:

  • 5-3-2
  • 5-2-1-2
  • 5-2-2-1
  • 4-3-3 (Holding)
  • 4-2-3-1

Possession (labdabirtoklás)

Türelmes játékosnál ez egy remek választás. A magabiztos és biztonságos passzolás a legfontosabb ilyenkor. Ha szeretsz kis passzokkal operálni és nyugodt vagy a labdával, akkor neked való. A PAS rating az egész csapatban jó, ha magas. Nem árt, ha mellé van egy-két igen ügyes játékosod, akik megteremthetik a különbséget.


Íme a hozzátartozó felállások:

  • 4-5-1
  • 4-5-1 (Attack)
  • 4-1-2-1-2 (Narrow)
  • 4-2-2-2
  • 4-3-3 (Attack)

Long Ball (Ívelések)

Remek gyorsulással és jó lövéssel/fejelési készséggel megáldott futballisták kellenek ilyenkor. Ennél a taktikánál a védők igyekeznek hosszú indításokkal. Szélekről is lehet próbálkozni, ha magasak a csatáraink.

Gyors taktikák

Anélkül, hogy el kéne mélyednek a stratégiákban, van lehetőség előre beállított, úgynevezett gyors taktikák előhívására is. A D-Pad segít nekünk ebben. Itt tudjuk kiválasztani a különböző opciók közül a megfelelőt.

Támadáshoz

Fókuszáljunk a Build Up Playre és a Chance Creationre. Ezek a csúszkák adják a kezedbe a minél nagyobb irányítást a csapatod felett. A játékosaid közelebb jönnek, kérik a labdát, több lehetőséged lesz előre törni, vagy éppen bemozdulnak majd üres pozíciókba, és a hosszú indítások is működhetnek.

Védekezéshez

Elsődlegesen a Defencere kell koncentrálnod, de a többi területet sem szabad elhanyagolni, mert együttesen működnek a legjobban. A védelem mélységét, a letámadást és a hátsó alakzat pozícionálást te adhatod meg, amivel az ellenfeled fölé nőhetsz.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!