In Memoriam Team SoloMid

In Memoriam Team SoloMid

Zsinórban harmadjára nem jutott ki a csoportkörből a nyugati világ legnépszerűbb League of Legends csapata, a Team Solomid. A problémákról és a lehetséges megoldásokról.

Amikor iG Rookie kihúzta a TSM labdát az üveggömbből, a fél LoL világ felrobbant: a TSM az ismert univerzum legkönnyebb csoportját kapta, ez gyakorlatilag egy ingyen 1. csoporthely, szinte garantált nyolcad/negyeddöntő. És persze mindenki azonnal elkezdett poénkodni, hogy milyen vicces lenne, ha így sem jutnának ki, még egy szép nagy kifogás-listát és bingót is csináltak:

Nos, ha itt tartasz a cikkben, gondolom ez már nem számít spoilernek.

Nem jutottak ki.

Kaptunk belőle néhány jó mémet és egy instant klasszikus MSF - SKT szériát, de nagyjából itt vége is lett a mosolygásnak.

Azt figyeltem meg, hogy a szélesebb LoL közösség szereti kannibalizálni a sztárjait, és idén aztán tényleg szabad préda volt mindenki. Bjergsen olyannyira passzív, hogy annak a jelenségnek egy teljes nyelvészeti tanszék keres új szemantikai kifejezést, Doublelift azóta sem találja a Flash gombját, Svenskeren egy Farming Simulator, egy mesterséges intelligenciával fúzióra lépett android, aki csak wardolni tud (de azt is rosszul!).

A két zöldebb játékos (Hauntzer & Biofrost) kevesebb sarat kapott, a saját szintjükhöz képest elfogadhatóan, sőt néha egész jól játszottak.

De mégis, mi volt a gond?

Szögezzük le gyorsan: a TSM alapvetően egy jó csapat, aki nagyon-nagyon rosszul játszott ezen a világbajnokságon. És általában rosszul játszik a nemzetközi tornákon. Minden egyes NA döntőben ott vannak, pozíciónként mind top 3 játékosokkal rendelkeznek. Mindenki hatalmas elánnal esett neki a régiónak és főleg ennek a csapatnak, de a helyzet szerencsére nem annyira szomorú, mint amit az eredmények láttatnak.

A TSM egyik nagy gondja –és ez elég bizarr magyarázat–; hogy egyszerűen túl jók a játékosaik (igen, én is látom hogy mit írtam le).
A helyzet az, hogy pontosan azért, mert ennyire erős a gárda, nagyon sok olyan helyzetet úsznak meg a hazai porondon, amit egy, az egyéni játékosokkal egy súlycsoportban guruló csapat simán büntet. Ezzel a problémával amúgy látszólag a Fnatic, és kicsit másképp a KT Rolster is küzd.

A C9 sokkal sikeresebb a világbajnoki színpadon, ami többek között annak is köszönhető, hogy szimplán nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a játékosok egyéni tehetségét kihasználva laposra verik az ellenfelet. Muszáj csapatként, aktívan játszaniuk. Az elmúlt pár Worlds nagy tanulsága pedig az, hogy ha nem tudod leszerződtetni Fakert, akkor gyúrj erősen csapatmunkára, az elég messze visz.

Ez vitte sokra az eredeti Hai-féle C9 csapatot, és ezt láttuk idén a Misfitstől, Samsungtól. A relatív egyéni hátrányok miatt a csapatnak észre kell vennie a nyilvánvaló hibákat, nem tudják minden helyzetből izomból kierőlködni magukat.

A TSM saját bevallása szerint több stratégiával készült a versenyre, de ebből főleg az lett, hogy végül egyiket sem sikerült magasabb szinten elsajátítaniuk. Ez éles kontrasztban áll a tavalyi programmal, amikor csak egy stílust tudtak játszani (azt elég jól), akkor pedig azért kapták a savat, hogy milyen egysíkúak.

Reginald, a szervezet császára, néha edzője és egyben ex-midlanere sokat panaszkodott arra, hogy a régióban egyszerűen nem tudnak megfelelő edzőpartnereket találni, és ezért taknyolnak el mindig a legnagyobb színpadon. Ebben van mondjuk igazság, és tényleg könnyebb feldobni a kezünket, hogy "rossz a régió": -bocsi srácok, de ez azért nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne ezek ellenére egy igazán világszintű csapatot faragni a TSM-ből.

Más e-sportokban bőven találunk ilyen példákat. A legszorosabb párhuzam talán CS:GO-ban versenyző Luminosity/SK Gaming csapatával van. Ez a banda a nem túl erősnek számító brazil régióból fejlődött a világ legjobbjává. Az alapanyag adott volt, mert kiemelkedően jó játékosaik voltak, de a régió átlagos szintje miatt nehezen tudtak ténylegesen világszintű csapatok ellen gyakorolni. Emiatt nagyon kreatív stratégiákat dolgoztak ki, és gyakoroltak be, amivel sikerült letarolni a teljes mezőnyt, és egy új CS:GO dinasztiát teremteni.

Reginald sokat panaszkodott arra, hogy a régióban egyszerűen nem tudnak megfelelő edzőpartnereket találni, és ezért taknyolnak el mindig a legnagyobb színpadon.

LoL-ban is látjuk, milyen az, amikor egy csapat a saját erősségeik felé játszik. Nem is kell messze menni: az idei MSI és Worlds alatt is mindenki teljes sokkban volt a Gigabyte Marines stílusától, ami szembement mindennel, ami metának számít, de nem is a "cheese" pickeken van a hangsúly. A csapat látta, hogy mi az, ami megy nekik, és mi az, ami nem, és emiatt úgy döntött, hogy inkább azt erősségeikkel foglalkoznak.

Ilyen "egyszerű" a dolog, és nem is annyira távoli: a CLG egy ehhez hasonló filozófiával ment anno az MSI döntőig. Tudták, hogy akkor tudnak igazán jók lenni, ha Aphromoo a fő kezdeményező a csapatban, ezért így is játszottak, meta ide vagy oda.

Ebből az előző bekezdésből talán erződik, hogy pontosan mire is akarok kilyukadni: a TSM-nek nincs identitása. Nem tudunk kicsit hunyorítani, és azt mondani, hogy "ó, persze, ez egy tipikus mid/top/bot fókuszú csapat". Bjergsen ugyan kiemelkedően jó játékos, de nem az az 1v9 veszély, mint más midlanerek. Doublelift egy erős ad carry, de nagyon meta és csapatfüggő, hogy ezt nemzetközi szinten is tudja-e mutatni. Svenskeren egy agresszív kontroll jungler volt évekig, de az első TSM split után egy ilyen fura, kései Amazing + Santorin + Oddone amalgám öntvény lett belőle, aki csak a fejét lógatva kullog mid körül, és savanyú arccal wardolgat.

Az egyetlen dolog, ami közös pont a múltbéli iterációk és az idei csapat között, az az, hogy borzalmasan reaktívan játszanak: hányszor láttuk azt az NA LCS-ben, hogy a TSM tábort ver Baron körül nagy goldhátrányban is, és megvárja, amíg az ellenséges csapat elesik a cipőfűzőjében? (–Sokszor.–)

Min javíthat a TSM?

A legfontosabb lépés a csapatidentitás kiépítése lenne. El kell dönteniük, hogy kire akarnak fókuszálni, és ehhez megfelelő irányítást kell rendelni hozzájuk. A TSM makró játéka évek óta probléma már, legutóbb ezt YellowStar igazolásával próbálták meg (sikertelenül) orvosolni. Erre én egy többsíkú megoldást javaslok.

Amíg nem tudjuk pontosan, mi lesz a G2 sorsa, feltételezhetjük, hogy Mithy free agent a következő szezonra. Egyszer már majdnem csatlakozott a spanyol support a TSM szervezethez, véleményem szerint itt lenne az ideje annak, hogy Reginald adjon neki egy szép nagy csekket egy cserejátékosi / pozicionális edző szerepért.

Biofrost egy kiemelkedően tehetséges support, Mithy is elismerően beszélt róla. A helyzet viszont az, hogy Mithy valószínűleg az egyik legjobb játékos, amit bármelyik LCS régió valaha is kitermelt. Híresen jó irányító, és minden ad carry, aki vele játszik mágikus módon a régió legjobbjává válik, amíg együtt játszanak, így történt ez Tabzz, Freeze és Zven esetén is. Van az a mondás az öreg kutyákról meg a trükkökről, no meg azt is tudjuk, hogy Doublelift híresen makacs játékos, de Mithy képes lenne egy második aranykorba parittyázni az észak-amerikai sztárt.

Amit a TSM művelt szerencsétlen Svenskerennel, az több ponton sérti a genfi egyezményeket. Szerezzenek egy jungler cserejátékost, és vessetek véget Svenskeren szenvedésének. Ő volt az a játékos, akitől Diamondprox után újra elkezdtek rettegni az európai junglerek. Világéletében akkor volt a legjobb, amikor besétálhatott az ellenfél térfelére, és ott ripityára törhette a konkurenciát.

Szerezhetnének egy kontroll orientált cserét, aki az ilyen metákban játszhatja a hús-vér ward szerepét, aztán amikor visszatérnek a carry junglerek, majd újra lehívjuk Svenskerent játszani. Nem érdemes gyötörni ezzel az amúgy tehetséges játékost, mert egyszerűen nem megy neki; soha nem is ment, soha nem is fog.

Mithy képes lenne egy második aranykorba parittyázni az észak-amerikai sztárcsapatot

Rengetegen kritizálták Parth draftjait -többnyire jogtalanul. A TSM edző ezt nem is vette jó néven, nem tudjuk, marad-e. A csapat problémáit főleg nem is a pickek okozták, ezek szerintem inkább tünetek voltak, mint kiváltó okok. Mindenesetre jó lenne látni, ha kiterjesztenék az edzőgárdát, és újra bevonnának egy Weldonhoz hasonló pszichológust. Pletykák szerint Lustboy visszatérhet valamilyen edzői/elemzői pozícióba, ez jó jelnek tűnik.

A szervezetnek a legnehezebb szülés az lesz, ami az egyik legfontosabb lenne. Reginaldnak el kell engednie a csapat kézivezérlését. Teljesen megértem, miért csinálja amit, miért avatkozik be az irányításba, de ezzel aláássa az edző munkáját, amint az történt Locodoco és részben Woodbuck, valamint Parth esetén is. Hogy őszinte legyek, ez az a lépés, ami szerintem szinte biztos, hogy nem fog megtörténni, pedig rengeteget segíthetne a játékosoknak és az edzőcsoportnak is.

Mindent összevetve; rengeteg mindenre lehet mutogatni, hogy miért nem volt sikeres idén, és az elmúlt pár évben a TSM. A csapat önmaga legnagyobb ellensége. Amíg nem találnak ki egy egyértelmű identitást, nem is fog sokat változni a dolog.

Ennek ellenére a saját régiójukban jó eséllyel mindig is sikeresek lesznek –ahhoz egyszerűen túl jók– de amíg nem hoznak be drasztikusabb változásokat, addig:

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.