Változik az LCS és a CS is, de nem pont úgy, ahogy vártuk volna

Változik az LCS és a CS is, de nem pont úgy, ahogy vártuk volna

Több alkalommal is érkeztek már hírek, szivárogtatások, de végre itt a hivatalos bejelentés az EU LCS 2018-as struktúrájáról, illetve kaptunk betekintést a 2019-es év terveibe is.

Az EU LCS sorsa és hanyatlása hosszú-hosszú hónapok óta nagyon fontos téma volt az e-sport berkeiben, nem is véletlen, hiszen a helyzet már odáig fajult, hogy az H2K például kilépéssel fenyegette a Riot Games-t, hogyha nem történik valami az ügy kapcsán, de az UOL is nyíltan beszélt a csapatok nehéz anyagi helyzetéről.

Nem kis szponzor landolt az európai profi lolban

Out of the blue néven új csapat érkezik az európai profi lol szcénába.

Egy rövid emlékeztető, hogy miről is van szó: az EU LCS nézettsége folyamatosan csökken, a csapatok egyre szűkebb büdzséből gazdálkodhatnak, és amíg az NA LCS egy teljesen új, nagy sikerekkel kecsgetető franchise rendszert kapott, addig az EU LCS háza táján csak a western filmekben sokszor látott ördögszekerek gurulgattak. Mostanáig...

Egy hosszasabb elemzés után az illetékesek arra jutottak, hogy a jelenlegi Bo3-as rendszer egyszerűen túl sok a nézőknek, és noha eleinte úgy tűnt, hogy a több mérkőzés nagyobb nézettséget és hype-ot fog eredményezni, ez fordítva sült el. Az embereknek egyhangúvá vált az adás, ez pedig a nézőszám csökkenését eredményezte, ezért az EU LCS 2018-ban visszatér a Bo1-es mérkőzésekhez. 

Ezenfelül a legutóbbi Bo1-es rendszer két csoportját is eltörlik, tehát egy 10 csapatos csoport lesz, mely során mindenki kétszer találkozik majd ellenfeleivel.

A változás azonban nem csak ennyiből áll, lényegében a liga minden területét érinti.

MECCSNAPOK

A korábbi Bo1-es rendszer során csütörtökön és pénteken nézhettük kedvenc csapataink összecsapásait, a Bo3-as rendszer bevezetésével viszont ez átkerült péntekre és szombatra, illetve olykor vasárnapra is. Egy felmérés alapján a Riot Games arra jutott, hogy a csütörtök és a vasárnap aligha volt népszerű a nézők körében, míg a péntek és a szombat vitte a pálmát, tehát január 19-én a 2018-as tavaszi szezon pénteki és szombaton meccsnapokkal fog indulni.

FELJUTÁS/KIESÉS

Ez egy nagyon érdekes változtatás a jövő évre nézve. A 2018-as szezonban nem lesz két split közötti kvalifikációs lehetőség, tehát azok a csapatok, akik január 19-én felsorakoznak a ligában, azok egész évben biztosan ott is lesznek. Ezzel a Riot egy kicsit nagyobb biztonságérzetet szeretne adni a csapatoknak, hogy ők nagyobb figyelmet fordíthassanak a stratégiájukra, a brandjükre, szponzoraikra  tehát a maguk infrastruktúrájára. Az EU CS-nek így a jövő évben nem sok értelme lesz, ám a fejlesztők azt ígérték, hogy erre is kitalálnak egy olyan megoldást, amivel mindenki jól járhat -erről többet a későbbiekben olvashattok.

GAZDASÁGI VÁLTOZÁSOK

Ezen a téren is rengeteg minden történik, a hosszútávú megoldás még kialakulóban van, viszont az azonnali "tűzoltás" már készen áll. A csapatok alapvetően nagyobb kezdőtőkét kapnak majd a Riot Games-től a szezon elején, az eddigi 350.000 Euró helyett 500.000 Eurót fognak kapni, illetve a legnagyobb nézőszámokat generáló csapatok nézettségi bónuszban is részesülnek majd. A szervezők célja, hogy a csapatokat motiválják a rajongói bázisuk megmozgatására, azok a klubok pedig, akik ezt a legjobban teljesítik, kapnak egy bónusz szeletet ebből a hatalmas tortából.

A hosszútávú megoldás, mint mondtam még eléggé kezdetleges fázisban van, de egy a BAMtech-éhez (a vállalat, aki 300 millió dollárt fizet a Riotnak a közvetítési jogokért -a szerk.) hasonló üzletet szeretnének létrehozni, ehhez azonban még egy pár támogató megnyerésére szükség van, szóval erre az időre az átmeneti megoldás fogja hozzásegíteni a csapatokat a jobb anyagi helyzethez. 

Az EU CS jövője

A másodliga megalapításakor a Riot Games célja az volt, hogy létrehozzon egy közeget az olyan tehetségek számára, akikre még sok gyakorlás vár mielőtt a legnagyobbak közé emelkedhetnének, de a szikra ott van bennük. Saját bevallásuk szerint mára már ez a közeg közel sem az, aminek megálmodták. Azóta egy nagy rizikót és nagy költségeket rejtő liga lett, amiben a profik nagyon nehezen tudnak csak kiteljesedni.

Annak érdekében, hogy ez változzon teljesen új rendszert kap majd a CS is. Egész Európára kiterjedő bajnokságot hoznak majd létre, melyben régiókra osztva szerepelhetnek az országok csapatai, a legjobbak pedig egy különleges kupán mérhetik össze tudásukat. A Riot Games hosszútávú célja ezzel az, hogy olyan országok top játékosai számára is esélyt biztosítson, akiknek eddig nem nagyon volt lehetőségük érdemben megmutatni magukat. Ehhez természetesen sokkal nagyobb szervezői háttérre lesz szükség, a helyi versenyek lebonyolításáért felelős csapat összeállítása már folyamatban van. Lényegében azt valósítják meg a CS-ben, amit eredetileg az LCS kapcsán terveztek, hogy regionális kupákra bontják az egészet, és végül az ottani legjobbak mérhetik össze tudásukat, ez akár az LCS jövőjének tesztelése is lehet, kisebb rizikóval.

Az EU LCS 2019-ben

2019-ben újabb nagy változás fog érkezni, még pedig ugyan olyan volumenű, mint az NA LCS-é. Több ízben jött már hír arról, hogy a Bajnokok Ligájának rendszerét fogják felhasználni az EU LCS-ben, ám az időhiányra vonatkozóan a Riot Games a 2018-as szezonra visszavonta ezt a tervezetet. Hogy ténylegesen mi is fog megvalósulni, az még a jövő zenéje, de túl sokat ezen a tervükön valószínűleg már nem fognak alakítani, inkább a megvalósításra helyezik a hangsúlyt. Ezt mutatja egyébként a CS új, több régiós rendszere is, könnyen lehet, azok a különleges CS versenyek –amikre csak a legjobbak mehetnek majd– fogják adni az LCS kvalifikációs lehetőségeket.

Sajnos nem mindenki ilyen derűlátó. A számos csapatot managerként megjárt (Cloud9, Renegades, Misfits) Alicus úgy gondolja, hogy ezzel teljesen tönkretennének mindent, és több csapat már az élet és halál között teng leng, egyesek pedig már a szervezetük és EU LCS helyük eladásán gondolkozik. 

Ti mit gondoltok a változásokról? Jó dolognak tartjátok, hogy újra Bo1-es mérkőzéseket követhetünk majd?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!