Meglepő név a FIFA sorozat minden idők legjobb kezdőjében!

Meglepő név a FIFA sorozat minden idők legjobb kezdőjében!

A legtöbb labdarúgónak bérelt helye lenne a számok és teljesítményük alapján, de van néhány fekete folt ebben a válogatásban az EA miatt.

Az EA üdvöskéje, a FIFA az egyik legrégebben futó-, és a világ egyik legnépszerűbb sorozata. 1993-at írtunk, mikor a kiadó ráeszmélt, hogy a sportok közül a legpopulárisabb, a labdarúgás kiváló kiinduló alap lehetne egy új játékukhoz. Nem sokat haboztak, még ebben az esztendőben tető alá is hozták az első részét.

Az évente megjelenő produktumok közül a 94-es, a 98-as a 2000-es, a 2002-es mindenképpen említésre méltó, de természetesen ez teljesen szubjektív. Néhány évtizeddel később pedig már 2018-as résznél jár a széria.

Ebben a cikkben az eddig kiadott részekből, a posztokra összegyűjtött legerősebb játékosok listáját tesszük közzé. Mindegyik labdarúgónál az elsődleges pozícióját vizsgálták, és a hozzátartozó számok alapján kerültek be. (Például Leo Messi a FIFA13-ban 94-es volt és CAM-ként játszott, de azért nem került be a kezdőbe, mert a korábbi epizódokban volt nála erősebb futballista.)

Kapus: Gianluigi Buffon (97)

A FIFA05-ben 97-es osztályzatot kapott az olasz válogatott és a Juventus hálóőre, és bizony még mindig aktív a karrierjében. Kapusként, a történelem legnagyobb értékelését birtokolja a legenda. Bár a 2003-04 szezonja korántsem volt kiemelkedő, mindössze az olasz kupát és szuperkupát hódította el. Ennek ellenére egy elég komoly mezőny élére állt, hiszen olyan sztárok közül emelkedett ki ezen a poszton, mint Oliver Kahn, Edwin Van der Sar és Iker Casillas.

Jobb szélső védő: Lilian Thuram (92)

Talán a képességeit tekintve nem feltétlenül illik bele a minden idők legjobb kezdőjébe, de kétségtelen, hogy a játékban ő a kapta a legjobb pontszámot. A FIFA05-ben a francia 92-vel zárt, Cafú és Zanetti előtt. Neki sem volt élete szezonja a 2003-04-es kiírás. A Juventussal, a fentebb leírt kollégájával az előbb említett két kupát zsebelték csak be, és csupán a 3. helyen zártak a bajnokságban.

Belső védő: Alessandro Nesta (94)

Nem kevesebb, mint 9 CB kapott 90-től nagyobb ratinget a FIFA05-ben. Közülük egyetlen személy mégis kimagaslik, hiszen Alessandro Nesta, az AC Milan egykori szupersztárja 94-es minősítéssel rendelkezett. Olyan játékosokat győzött le, mint egykori csapattársa, Paolo Maldini, valamint a brazil Lució és a holland Jap Stamm. Indokolt volt ez a magas szám, mivel 5 év alatt hozzásegítette a klubját az olasz bajnokság megnyeréséhez, ráadásul zsinórban háromszor lett az UEFA év csapatában ezidőtájt.

Belső védő: Fernando Hierro (94)

A spanyol játékos a Real Madrid kapitánya volt évekig, olyan sztárokkal volt lehetősége játszani, mint Luis Figo, Ronaldo és Zinedine Zidane. Az EA a FIFA2002-ben 94-es pontszámot adott neki, bár egyesek szerint már régen túl volt az aranykorán. Fénykorában Hierro az egyik legtehetségesebb védekező futballista volt a világon, és még a gólszerzésben is jeleskedett. La Liga és Bajnokok Ligája győzelemhez segítette egykori együttesét.

Bal szélső védő: Roberto Carlos (94)

Ki ne emlékezen a kis kopasz brazilra, ki többet járt sokszor az ellenfél térfelén, mint a sajátján. Az egyik legnagyszerűbb támadó felfogású védő volt, ez pedig egészen 94 pontig repítette a 2002-es FIFA-ban. Ezzel minden idők legnagyobb minősítését birtokolja a balszélsők között a sorozatot illetően. A tempója és a lövése súrolta a 100-as határt. 2002-ben a brazil válogatottat az 5. vb címéhez segítette, az aranyladba szavazáson pedig ebben az évben a második lett.

Jobb szélső: Luis Figo (97)

Még egy labdarúgó a 2002-es Real Madridból, a FIFA02-ben a portugál elképesztő 97-es minősítést kapott. Szimplán a legjobb volt, mind a játékban, mind a valóságban. A Galacticos éra első játékosa volt. Bajnokok Ligáját nyert a szezon végén, és a Barcelonától érkezett szélső 32 gólt szerzett a 2000-01-es évadban.

Középső középpályás: Matteo Brighi (97)

A legmeglepőbb személy ebben a csapatban kétség kívűl ő, de az már történelem, hogy a FIFA 03-ban Matteo Brighi 97-es lett, így lett a legmagasabb ratingel rendelkező középpályás a játék történetében. Most bocsánatot nyerhetsz azért, mert nem tudtad, hogy ki is az a Brighi, de egyszer ő volt az egyik legkíválóbb futballista, a játékban mindenképp. A játékos éppen akkor nyert el a Serie A az év fiatal játékosának díját, így az EA úgy döntött, hogy ilyen magas pontszámmal illeti. Idővel azonban ez lett az egyik legnagyobb baklövés, amelyet az EA valaha is elkövetett.

Középső középpályás: Zinedine Zidane (96)

A FIFA 05-ban a legtöbb játékos nagymértékű boostot kapott. Bár a Real Madrid nagyon átlagos szezont futott a 2003-04-es idényben, miután csak negyedik helyen végzett a spanyol bajnokságban, mégis Zinedine Zidane lett a legmagasabb pontszámmal rendelkező középpályás a játékban, 96-os minősítéssel. Valóban, a csapatával nem sikerült nyernie a szezonban trófeát, de a francia egyéni teljesítménye a szokásos módon csúcsminőségű volt. Hat gólt szerzett a ligában.

Bal szélső: Cristiano Ronaldo (94)

A jelenlegi generáció egyetlen képviselője ebben a kezdőnek, Cristiano Ronaldo a FIFA franchise tavalyi rész miatt kerülhetett be. A FIFA 17-ben a portugál letaszította a riválisát Lionel Messit a rangsor tetejéről, amikor 94-et kapott. A legkiválóbb szezonjának köszönhetően, melyben a Real Madridot Bajnokok Ligája győzelemre vezette, és a válogatottal az Európa bajnokságot is aranyéremmel zárta, Ronaldo jól megérdemelt lendületet kapott az EA-től a FIFA 16 után.

Csatár: Ronaldo (98)

A FIFA 04-ben a brazil legenda, Ronaldo a legmagasabb pontszámú játékos lett a játék történetében, amikor 98-at kapott. Bár lehet úgy gondolják sokan, hogy egyetlen játékos sem elég jó ahhoz, hogy egy közel tökéletes szintet érjen el, Ronaldo helyzete más volt, ő egy igazi fenoménó volt. A sikeres FIFA világbajnokság után (amelyet persze Brazília nyert), Ronaldo 30 gólt ért el minden versenyt figyelembe véve Madridban, és három trófeát emelt a magasba a 2002-03-as szezonban.

Csatár: Thierry Henry (97)

Mint korábban már említettük, a FIFA 05-nek számos játékosa volt, akik 90-nél nagyobbak voltak a játékban. Tény, hogy 60 játékos volt, aki a 90+-os értékelésnek örülhetett, de csak egy futballista ült fel a világ tetejére. Ez nem volt más, mint az Arsenal legendája Thierry Henry, 97-es besorolás büszke birtokosa volt. Henry az Arsenal egyik szerves részévé vált, mellyel ebben a szezonban a Premier League-ben veretlen maradt. A bajnokságban 30 gólt szerzett, és az Arsenallal bajnokként végzett.

Cserék nélkül nem lenne teljes a lista, íme a kispadra szorult szupersztárok:

  • Olivier Kahn (95 - FIFA 03)
  • Lucio (93 - FIFA 05)
  • Jaap Stam (93 - FIFA 05)
  • Patrick Vieira (94 - FIFA 05)
  • Ronaldinho (95 - FIFA 06)
  • Lionel Messi (94 - FIFA 13)
  • Ruud Van Nistelrooy (95 - FIFA 05)

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!