Tényleg akkora a kivándorlás Európából az NA LCS-be?

Tényleg akkora a kivándorlás Európából az NA LCS-be?

Közeledik a karácsony, és lassan véget ér az átigazolási szezon, így megnéztük, hogy áll az EU és a NA.

Már hónapokkal korábban eldőlt, hogy az NA LCS 2018-tól franchise alapon működik majd, a 10 millió dolláros bevásárlási ár pedig azt is előrevetítette, hogy aki a jövő évben Észak-Amerikában játszik majd, az talicskával fogja hazavinni a pénzt, ami természetesen csábító az európai játékosok számára, akik az öreg kontinensen távolról sem keresnek annyit, mint mondjuk egy jobban fizető Challenger Series csapat az NA régióban. 

Kilépéssel fenyegetőzik az H2K, ha nem történik valami az EU LCS-szel

Hodi | 17/09/02 15:56 "Sajnos, ha üzleti perspektívából nézzük, irracionálisnak tartjuk, hogy egy olyan együttműködést folytassunk, ahol a partnerünk hatalmas profitot realizál évről-évre, míg ezzel szemben, mi több, mint 1 millió eurós veszteséggel működünk minden évben. Ez a pénzügyi megállapodás a Riot és a csapatok között a feje tetejére állt."

Persze az EU csapatok és rajongók nem annyira boldogok, hiszen sok EU játékos esetében várható volt, hogy felszippantja őket nagy pénzért valamelyik NA csapat, de vajon tényleg megtörtént az EUxodia? Tényleg kiment fél Európa a több pénz reményében Észak-Amerikába versenyezni? Nos, a válasz: nem igazán.

Nézzük meg, hogy áll most a két régió átigazolások tekintetében. Az alábbi táblázatok azt mutatják, hogy hogy állnak az egyes rosterek 2018-ra, pirossal jelöltük a még bizonytalanokat, míg ahol nincs színnel jelölve semmi, ott még csak pletyka sem kering arról, hogy kik jöhetnek majd.

Európában sok még a kérdőjel, ellenben Észak-Amerika mezőnye már majdnem teljes. A TSM felszívta Európa legjobb alsó ösvényét, így Zven és Mithy próbálhatják meg szebbé tenni TSM vb eredményeit. A C9-hoz Selfie érkezett, ő és Jensen váltják majd egymást középen. A CLG-nél nincs európai játékos, a Clutch Gaming viszont összeszedte Febivent a H2K-ből. A 100 Thieves alsó ösvénye még nem ismert, de nem valószínű, hogy EU-ból hoznának ADC-t, míg az Echo Fox-nál a legérdekesebb érkező Huni lehet, már ha tényleg ő jön. A Flyquest szintén EU játékostól mentes, csak úgy, mint a Golden Guardians. $teve bácsi rendesen kiszórta a Disney pénzét, de még itt sem találunk európai játékost, míg az OpTic-nál még semmi sem biztos, egyedül PowerofEvilt rebesgetik a középső ösvényre.

Ez így 5 európai játékos, akik jövőre Észak-Amerikában folytatják, a lehetséges kb. 15 helyett, nagyjából ennyi hely lett volna 2019-re Észak-Amerikában import szabállyal meg mindennel együtt. 2016 végén Ryu, Freeze, Gilius és Fox mentek Észak-Amerikába, igaz, közülük egyedül Ryu ment az élvonalba, a többiek Challenger Series csapatokhoz szerződtek. 

Az import szabály továbbra is megköti a csapatokat: Minden csapatnak maximum két, nem amerikai játékosa lehet NA-ben, egy import játékosnak pedig legalább 4 évet (8 split) kell lejátszania egy adott régióban ahhoz, hogy rezidensnek számítson. Az OpTic kapcsán merült fel, hogy Vizicsacsi és Hylissang együtt mennének, de az OpTicnak csak Csacsi kellett, aki nem akart egyedül menni. Az amerikai csapatok –mint ahogy minden csapat– pedig azt szeretnék, hogy a lehető legjobb játékosaik legyenek, és ha tudnak még esetleg koreait is hozni, akkor nem fogják a két import slotjukat két európaira "pazarolni".

Szóval, nem: nem volt olyan hatalmas kivándorlás idén sem. Persze az ex-G2 botlane, PowerofEvil vagy épp Febiven hiánya fájó, de Európa mindig is tele volt pakolva őstehetségekkel a középső ösvényen, nem véletlen, hogy hárman is NA-ben folytatják közülük jövőre.  Az átigazolási szezonnak viszont még messze nincs vége, hamarosan pont kerül az európai kérdőjelekre is.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.