Khan, a Longzhu toposa pénzbüntetést és ideiglenes eltiltást kapott rasszista megnyilvánulásért

Khan, a Longzhu toposa pénzbüntetést és ideiglenes eltiltást kapott rasszista megnyilvánulásért

Nem csak mi kapunk tiltásokat a Riot részéről, bizony még a legnagyobb játékosokat sem kerüli el büntetés, ha arra rászolgáltak. Khan, a Longzhu toposa saját bőrén tapasztalhatta ezt meg.

A Longzhu csapata nagyot ment a nyári szakaszban. Első helyen végeztek az alapszakasz során, és az LCK döntőben is megverték 3-1-re az SKT-t, ami nem kis szó. A VB-n már nem teljesítettek annyira jól, ez valószínűleg a több "kezdő" játékosnak is volt köszönhető, akiknek ez volt az első ilyen élményük, a nyomás pedig nagy volt. Ettől függetlenül egy elég erőteljes, világszintű csapatról van szó, akik jó eséllyel a legtöbb európai és amerikai csapatot kenterbe vernék.

Egy híján összeállt az UOL 2018-as csapata

Heldeus | 17/12/03 12:29 A Unicorns of Love életében hatalmas változás következett be, a csapat 4 tagja, köztük két alapító, Vizicsacsi és Hylissang (bár utóbbi még csak pletyka szinten kering) is átigazolt egy másik klubhoz, így Sheepynek majdhogynem az alapoktól kell újraépítenie csapatát.

Külön figyelmet kapott a csapaton belül nem csak Bdd, hanem Khan is, aki ezelőtt mondhatni egy solo queue játékos volt, aztán Korea legjobbjaival is felvette a versenyt legendás Jarvan játékaival, de a VB-n a Fnatic ellen is bemutatott egy félelmetes Nasus-t. Hiába minden siker, képesség és elismertség, az Idézők Kódexe rá is ugyanúgy vonatkozik, amit ő nem vett figyelembe. Egy november 23-ai streamjén jelent meg az a mondat, hogy "4 chinese can't win" vagyis: 4 kínai nem tud nyerni, miközben az ő csapatában is voltak más régiókból játékosok. Westdoor szintén egy ismert LMS játékos, az ő halálakor írta ezt be Khan az ingame chatbe.

A Riot mindig is odafigyelt az efféle népcsoportokhoz köthető megnyilvánulásokra, elég ha csak Svenskerenre gondolunk a 2014-es VB alatt, ahol a gyakorló fiókjának a neve Taipei Ching Chong volt, mely elég sértő lehetett egyesek számára. A League of Legends Champions Korea Management Comittee úgy vélte, hogy elég offenzív valakit csak a származása alapján megítélni (kicsit olyan lenne, mintha Európában a lengyeleket vennénk elő, ahogyan azt szokták sokan az EUNE szervereken, pedig ha őszinték akarunk lenni, e-sportok terén jóval előttünk járnak).

Mindettől függetlenül az előbb említett bizottság büntetést és szankciót szabott ki Khanra. E szerint összesen 1 millió won kifizetésére kötelezték, ami nagyjából 242 ezer forintnak felel meg. Ne felejtsük el, hogy bár Korea az e-sportok egyik központja, egy-egy szupersztárt leszámítva itt nincsenek annyira elszabadulva a játékos fizetések, mint mondjuk az NA LCS-ben. A pénzbírság azonban nem volt elég, és egy LCK meccstől is eltiltották, vagyis jó eséllyel a Longzhu egyik húzó embere nem lehet majd a színpadon, amikor az új felállás először mutatná meg magát a 2018-as tavaszi LCK indulásakor.

Azt még nem tudni, hogy kivel játszanak először, de ha valamilyen keményebb csapattal –mint mondjuk egy SKT, vagy kT, esetleg a jelenleg KSV néven futó eladott Samsung Galaxy csapata– kell megmérkőzniük, Khan hiánya biztosan érződni fog. Az viszont dicséretes, hogy belátta hibáját, és bocsánatot is kért a kínai rajongóktól. Ennek jeléül teljesen levágatta a haját, és egy bocsánatkérő videót is készített.

Valahol azért szép ez a keleti kultúra: nem tudom elképzelni, hogy egy európai vagy amerikai játékos ilyen messzire menne csak azért, hogy bocsánatot kérjen egy-egy solo queue-ban elejtett mondatáért. Elég csak egy-egy magasabb eloban játszó játékos streamjét nézni és máris láthatjuk, hogy mi folyik a chaten.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.