Mit szólnátok, ha tavaszra összeolvadna az EU és az NA LCS?

Mit szólnátok, ha tavaszra összeolvadna az EU és az NA LCS?

Jelenleg egy elég nagy tátongó űr van a két nyugati régió között. Míg Európa jelenleg a csodára-, és 2019-re vár, addig az NA LCS úgy tűnik virágozni fog az új franchise rendszer égisze alatt; -de mi lenne ha a kettőt összehoznánk pár hónapra?

Az idei év egyik legjobb döntése volt összehozni a Rift Rivals-t, ahol az egyes régiók összecsaphattak. Többek közt a nyugati világ legnagyobb rivalizálását láthattuk gyümölcsözni, még akkor is, ha mi európaiak nem a legjobban jöttünk ki belőle. Minden előzetes elképzelést felülmúlt az eseményt körülvevő hype, és végre jogosan spammelhettük az EU > NA és az NA > EU szöveget a Twitch chaten.

Korea még a rivalizálásban is jobb

A KT és az SKT most a való életben ment egymásnak, miután egyik cég elvileg elvágta a másik telefonkábeleit.

Végre újfent ízelítőt kaptunk abból, hogy mennyire mókás és persze izgalmas tud lenni egy nemzetközi összecsapás, nem csak a VB lehet jó, vagy az MSI, főleg ha két olyan régió csap össze, aminek a rajongói gyakran "ütköznek" egymással az online világban, illetve nincsenek itt az ázsiai csapatok, hogy már az elején elrontsák a mókát nekünk. A két régió legjobbjai mérhették össze tudásukat, amiből végül a TSM emelkedett a legmagasabbra, miután a döntőben megverték a Unicorns of Love-ot. Az idei nézettségi adatokat tekintve jó esély van arra, hogy jövőre is lesz Rift Rivals, legalábbis nagyon reméljük.

A kérdés azonban felmerülhet, hogy ha ennyire jó volt ez az egész, miért kellene ennyit várni rá és miért legyen ennyire exkluzív, illetve egyszeri alkalom, mikor szemmel láthatóan a rajongók is ezt akarják nézni? Mi lenne, ha a Riot Games, egyelőre csak a tavaszi szezonra elfelejtené a két régiót és egy egyszeri Rift Rivals helyett "megengedné" a csapatoknak, hogy egy egész szezonon keresztül püföljék egymást. Nem is annyira elrugaszkodott ötlet, most félretéve a megvalósítás pontos részleteit, hiszen az NA és az EU LCS mindig is egy barátságos rivalizációban élt egymással.

Az NA LCS jövőre ugyebár elindítja a franchise rendszerét, míg az EU LCS jó eséllyel erre egészen 2019-ig kell majd várjon. Emiatt már most több játékos is átvándorolt a tengeren túlra, ami felveti annak veszélyét, hogy az EU régió szép lassan elveszti legnagyobb tehetségeit. Sőt, mint azt tudjuk, négy nagy csapat is jelentkezett az NA LCS helyeire; név szerint a Fnatic, a G2, a Misfits, illetve a Splyce is, melyből egyedül a G2 jutott tovább az első körön, de végül –hála az égnek– nekik sem sikerült a teljes átigazolás a régióból. Ezzel egy elég nagy húzónevet vesztettünk volna. Ez még úgy is igaz, hogy Zven és mithy átmentek a TSM-hez és az idei G2 kicsit más lesz, de a szervezetet semmiképpen sem szabad leírni.

Azt már most tudni, hogy több sztárunk is az NA LCS-ben kezdi meg a tavaszi szezont, ami továbbra is fájdalmas pont az EU számára. Ez pedig sajnos csak a problémák elejét jelenti, itt biztosan nem fog még megállni a történet. Eleve nagy nehézséget jelent mind az EU, mind pedig az NA meccseket egy azon napra besűríteni még úgy is, hogy a két stúdió helyszíne között 9 óra eltérés van az időzónáknak köszönhetően. A Riot márpedig törekszik erre, hiszen nem szeretne nézőket veszíteni, hiába sugallja a mostani döntésük azt, hogy a két régiót teljesen külön kezelik, és az egyik akár előnyt élvezhet a másik kárára, mégiscsak egy azonos cégről és ugyanarról a játékról van szó.

Sokszor előfordult már az is, hogy az NA LCS-nek be kellett várnia az EU meccsek végét, ami jogos frusztrációt okozhatott főleg az amerikai nézőknek, akik már várták az NA meccsek kezdetét. Többek közt ennek lett az az eredménye, hogy mindkét régió visszatér a Bo1-es rendszerhez az eddigi Bo3-assal szemben. Míg ez nézői szempontból akár még jó is lehet, főleg az ütközéseket tekintve, a játékosok és csapatok számára már nem feltétlenül, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy ez nekünk is kevesebb szórakozást jelent összességében.

De mi lenne akkor, ha ahelyett, hogy egymásra várna a két régió, inkább mindkettő játszana egymással? Mi lenne, ha lenne egy állandó, egész szakaszon át tartó Rift Rivals eseményünk?

A cikk következő oldalon folytatódik!

Ha nagyon akarná, a Riot akár le is cserélhetné erre a teljes tavaszi szezont, amia nagy egészet tekintve amúgy is egy elég kérdéses időszak. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, ez leginkább egy bemelegítő szezon, ahol a csapatok bár gyűjtenek VB pontokat, illetve a nyertesek meghívást kapnak a Mid Season Invitationalra, úgy összességében messze nincs akkora tétje, vagy jelentősége, mint mondjuk a nyárinak, ahol igazán felpörögnek az események. Ráadásul a tavaszi szezonban gyűjtött pontok is megkérdőjelezhetőek, mivel egyáltalán nem biztos, hogy pár hónappal később már reálisan fogják képviselni annak a csapatnak a tényleges erőviszonyát. Míg az NA LCS-ben és az EU-ban is van egy-egy konzisztens csapat, mint a TSM vagy eddig a G2, a többiekről ez ritkán mondható el. Elég ha csak megnézzük a Phoenix1-et, vagy a FlyQuestet, esetleg a Unicorns of Love-ot. Az előbbi kettő tavasszal egészen az elődöntőkig jutott, míg nyáron már a Phoenix1-től elvették a VB pontokat, mert az utolsó helyen végeztek és így a FlyQuest rúghatott labdába helyettük. A Unicorns of Love-nál ennyire nem volt szélsőséges az eset, de azt még az elvakult fanatikusok is elismerik, hogy a csapat tavaszi és nyári teljesítménye között ég és föld a különbség. A tavaszi UOL megérdemelte volna a VB szereplést, a nyári már kevésbé. A tavaszi formájukkal lehet, hogy lenyomták volna a Misfits-et és ők lettek volna a negyeddöntőben az SKT-vel szemben, míg a nyári a VB-re sem jutott ki egy tavaszi második hely után sem!

Ebből máris látszik, hogy bár a VB egy évenként egyszeri esemény, sokkal reprezentatívabb a csapatok nyári teljesítménye, ami az ottani szereplési esélyeiket illeti. Ebből kifolyólag a nyári szezon úgy jó, ahogy van, de a tavaszi kapcsán akár lehetne egy nagyot újítani is és inkább egy régiók között nemzetközi nagyobb bajnokságot szervezni, ami nem egy hétvégén át tart, hanem 2-3 hónapot ölelne fel, mint egy rendes alapszakasz. A szakasz elején 5 EU csapat Észak-Amerikába utazna, onnan pedig 5 ide. A következő pár hétben ezek a csapatok egymás ellen játszanának a kevert mezőnyökben egy sima round robin rendszerben, így mindkét régiónak jutna a jóból.

Pár hét eltelte után az egyes csapatok helyet cserélnének egymással úgy, hogy a rajongók minden csapatot legalább egyszer láthassanak a két régióban. Az utazásokat manapság már le lehet szervezni ilyen szinten, igaz a vízumokat előre meg kellene oldani főleg az Amerikába utazóknak, de ez a legtöbb európai ország lakosai számára nem igazán kellene problémát jelentsen, illetve a koreaiaknak sem. Így, hogy csak két helyszínen zajlana minden, a Riot Games-nek nem jelentene különösebb nehézséget ennek leszervezése, legalábbis papíron, a VB-k során ennél sokkal összetettebb dolgokat is megoldottak már, elég ha csak a több helyszínen zajló világbajnokságokra gondolunk. 

Ráadásul semminek nem kellene változnia a kvalifikációk terén más nemzetközi tornákra. A szezon végére lehetne egy minimális tornát tartani abból a célból, hogy kiderüljenek a két régió képviselői például az MSI-re. VB pontokat továbbra is lehetne akár osztani a legjobbaknak, ha úgy van, tehát emiatt sem kell aggódni.

Ez jó lehet az EU és az NA LCS nézőinek is, a nézettségi számoknak, a csapatoknak, egy szóval a teljes LCS-nek. Egyrészt közelebb hozná a két irodát és régiót, akik tapasztalatokat cserélhetnének egymással és az egész LCS-t, régiótól függetlenül sokkal eladhatóbbá tehetné ez a frissen jött új lendület, no meg az újdonság varázsa is. Az biztos, hogy a nézettség miatt nem kellene aggódni, ki ne szeretne megnézni egy TSM vs Fnatic meccset, vagy akár egy Cloud9 vs G2-t? Arról nem is beszélve, hogy a játékosok nem lennének bezárva a saját régiójukba és a saját metájukba, már a VB vagy más nemzetközi bajnokságok megkezdése előtt legalább még egy metával szembesülnének, amiből tanulni is lehet. A csapatok is szerezhetnének akár új rajongókat, hiszen nem mindenki követi mindkét LCS-t, bőven vannak olyanok, akik csak az egyiket és így új csapatok ismerhetnének meg közelebbről.

Egy olyan csapatnak, mint a TSM-nek a világ szinte minden pontján vannak rajongói, de mi lenne ha még az EU rajongók is láthatnák őket élőben? Valószínűleg még nagyon ismerettségre tennének szert. Vagy ott van a Misfits és a Splyce, akiknek a tulajdonosi körében amúgy is van amerikai kötődés. Az amerikai szerepléssel ezeket is megerősíthetnék, vagy akár kibővíthetnék. Sokkal több emberhez érhetne el a jelenség általánosságban, és ezúttal nem feltétlenül lenne gond abból, hogy a rajongók és a nézők fedik egymást a két régióból, hiszen ugyanazért a célért "dolgoznának".

Mint már említettem, fejlődés terén is nagy lépés lenne előre. Reginald, a TSM managere folyamatosan arra panaszkodik, hogy az amerikai csapatok nem igazán izzasztják meg őket. Lássuk, hogy mire képesek az EU csapatok ellen állandó jelleggel! Azt sem utolsó, hogy így mindkét LCS játékosai megoszthatnák egymással tapasztalataikat és persze stratégiáikat, hogy miként is lehetne végre lenyomni a koreaiakat és kínaiakat. De talán a legjobb dolog az lenne, hogy ha/amikor az NA csapatok ismét elbuknak a VB-n, akkor az ottani rajongók sokkal szívesebben és előbb választanának egy EU csapatot, akinek a továbbiakban szurkolni lehet.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!