Tyler1 tiltását feloldották, de mi a helyzet a több ezer játékossal, akik nem kapnak második esélyt?

Tyler1 tiltását feloldották, de mi a helyzet a több ezer játékossal, akik nem kapnak második esélyt?

Több, mint 600 nap után döntött úgy a Riot, hogy adnak még egy lehetőséget neki, annak ellenére, hogy személyre szóló tiltása volt a játékon belül. Ez volt a helyes döntés?

Gondolom sok embernek nem kell bemutatnom, a világ legtoxikabb játékosának emlegetett Tyler1-t. Nehéz eldönteni, hogy a játéktudásáról, vagy inkább a dühkitörései miatt lett híres, de az utóbbinak van nagyobb valószínűsége. Természetesen ez lett a veszte is, ugyanis jól tudjuk, hogy a rossz magatartású játékosokat csúnyán bünteti a Riot. Ez Tyler1-gyel sem volt másképp: már nem egyszer tiltották ki a fiókjait, míg végül majd két évvel ezelőtt személyre szóló tiltást kapott. Ez azt jelentette, hogy nem csak az eddigi fiókjait, hanem minden egyes később készítettet is, amint fényt derült arra, hogy hozzá tartozik azonnal kitiltott a Riot.  

Tavaly októberben arról számoltunk be, hogy a Riot 2018 január elsején egy újabb vizsgálatot indít Tyler1 kitiltása kapcsán és átgondolják a végleges banjának a feloldását. Azóta természetesen megállíthatatlanul pörög a #FreeTyler1 hashtag, -vagy meme, ki minek hívja. 

Tyler1-nek bizonyos feltételek mellett feloldhatják a tiltását

Aioween | 17/10/10 10:20 Az utóbbi időben felpörögtek az események Tyler1 körül. Nemrég kapott egy "jókívánságot" egy Riotostól, akit azóta elengedtek, most pedig már arról van szó, hogy esetleg visszatérhet LoL-t streamelni. Egy-két hete még attól volt híres az online sajtó, hogy egy nyílt Discord csoportban Riot Sanjuro kikelt magából, és közvetett módon Tyler1 halálát kívánta, amiért az viselkedésével sok borsot tört az orra alá.

Úgy látszik nem volt sikertelen a közösség ereje, persze ezen sokat dobott azért az, hogy a játékos változtatott a mentalitásán. Ahogy a fentebb található cikkben is szó van róla, Tyler1-nek az összes accountját el kellett küldenie a Riot-nak, akik lecsekkolták még egyszer azt, hogy hányszor jelentik. Nagy valószínűséggel ez a szám csökkent és a Riot rendben találta ezeket a fiókokat, így 613 nap után feloldotta Tyler1 tiltását! Ezt maga a játékos a saját Twitterjén is megerősítette:

Természetesen nem is habozik, egyből kihasználja a lehetőséget, hétfőn már pörögni is fog a stream. Ez persze nem azt jelenti, hogy újra a régi Tyler1-t láthatjuk, ugyanis nagy valószínűséggel a Riot kiemelten fogja figyelni a viselkedését és habozás nélkül újra ki is tilthatják. Viszont úgy tűnik, hogy tényleg megváltozott a világ legtoxikabb játékosa, ugyanis a Twitter borítóján is lecserélte a toxic szócskát, így most az van kint, hogy ő a legjobban megváltozott játékos.

Kíváncsian várjuk, hogy tényleg egy megváltozott Tyler1-et fogunk látni, vagy marad a régi toxikusság. Egyébként a nemrégiben rendezett saját LoL versenyét is majd 200 ezer néző követte, úgyhogy bőven van esélye nézettségi rekordot dönteni. Szinte biztos, hogy az első streamjére rengetegen lesznek kíváncsiak.

Ez a történet szép része, viszont most jöjjön a fekete leves is. A következő részek már a társszerző (Aioween) személyes véleményét tartalmazzák. 

Tyler1 valóban egy nagyon toxic játékos volt, amit nem is rejtett véka alá. Számtalan olyan highlight készült a streamjei alatt, ahol rage-elt, szidta társait, kiafkolt, esetleg intelt. Máskor egyszerűen a "run it down mid" taktikát alkalmazta, vagyis fogta magát, végigrohant a középső ösvényen és csak arra várt, hogy az ellenfél újra meg újra megölje őt. Neki nem sima permabanjai voltak, hanem úgynevezett ID banja (a bevezetőben már kifejtettem, hogy az miben más).

És itt merül fel a kérdés, hogy jogos-e a tiltás feloldása? Tyler1 jó eséllyel tényleg az egyik legtoxikusabb játékos volt a világon, így a banja teljesen jogos volt. Ha az ID ban nem is annyira gyakori, de permaban azért előfordul többször is, akár még a magyar csoportokban is láthatunk erre példákat, hogy valakit kitiltottak. Azt is biztosra veszem, hogy ezek a játékosok messze "nem tettek le annyit az asztalra", mint Tyler1, ők mégis jó eséllyel sosem fognak második esélyt kapni, ugyanis erre egyszerűen nincs mód. Ha egyszer permabant kapunk, az egyetlen lehetőségünk az, hogy csinálunk egy másik fiókot. Viszont komolyabb ismertség nélkül a Riothoz sosem fog eljutni a próbálkozásunk, hogy mi megváltoztunk, ezt maximum az új fiókunkon tudjuk magunknak bizonyítani, de a régit nem látjuk többet viszont.

Számomra tehát kicsit visszás ez a döntés, mert ha egy olyan ember, mint Tyler1 érdemel második esélyt, és elvileg nincs kivételezés a játékon belül, akkor a sima játékosoknál ezt hogyan oldhatná meg a Riot? Vagy ha nem oldja meg, akkor ennek milyen üzenete lehet a nagy közönség számára? Ha elég ismert vagy, csinálhatsz bármit, mert egy kis változás után úgyis megbocsájtanak? Nem tudok nem az üzleti részére is gondolni az egésznek, hiszen Tyler1 nemrég a DotA2-vel is próbálkozott streamen, elvégre ott nem volt tiltása. Ez persze közvetlen konkurencia a League of Legends-nek és toxikusság ide, vagy oda, Tyler1-et nagyon sokat nézték, ami folyamatos ingyenreklámot jelentett a Riotnak. A nemrégiben megrendezett Tyler féle bajnokság sem utolsó, ami konkrétan az LCS adásokat verte a maga 200 ezres nézettségével, nyilvánvalóan nem szeretnének egy ilyen reklámlehetőséget elengedni. Ez az egész számomra igazságtalannak tűnik azzal a sok ezer, vagy tízezer játékossal szemben, akik sosem fognak akkora "bűnöket" elkövetni a játékban, mint Tyler1, mégsem fogják a permabanjaikat feloldani és lehetőségük sem nagyon lesz bizonyítani, hogy esetleg megváltoztak.

A Riotnak azon kellene dolgoznia, hogy a második esélyt valahogy a kisembereknek is megadják, akik esetleg permabant kaptak az idők során.

Ti mit gondoltok, jól döntött a Riot, hogy feloldotta a tiltását, vagy esetleg ez is csak egy marketing fogás?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!