Ornn majdnem 4 évig készült, mielőtt bekerült a játékba

Ornn majdnem 4 évig készült, mielőtt bekerült a játékba

A Hegymély lángja majdnem négy évig parázslott, mielőtt bekerült volna a játékba.

Ornn megalkotása korántsem volt egyszerű folyamat. Ritka, hogy egy hős ilyen hosszú időn keresztül érlelődjön. Vajon milyen meták alakultak volna, ha Ornn mondjuk az 5. szezonban jelenik meg?

"Egyes hősök meglehetősen sima úton jutnak el a koncepciótól a játékba való bekerülésig: a tervezési folyamat gyorsan zajlik, és alig ütközik akadályokba. Mások azonban… nos, fogalmazzunk úgy, hogy a hőssé válás útja tele van csapdákkal, és nem mindegyik koncepciótervnek sikerül elkerülnie őket. Következzék egy ilyen hős története: ő a Lángoló kohó, aki majdnem négy évig parázslott, mire sikerült eljutnia a Szurdokig."

Hogyan is kezdődött?

Ornn megalkotásának az ötlete 4,5 évvel ezelőtt, egy belső pályázaton kezdődött. A lényeg az volt, hogy házon belül lehetőségük volt a dolgozóknak a következő League of Legends-hős megalkotására. Bárki küldhetett ötletet, elképzelést, hogy milyen hőst hozna következőnek az Idézők Szurdokába. MORGAGEDDON pedig kapott egy kihívást a játékostámogatás vezetőjétől; Rammi "DigitalRam" Mohhammed-től, hogy jusson be az ötlete a legjobb 10 hős ötlete köze. Morgageddon 3 ötlettel indult, az egyik még 10 szavazatot sem kapott, a második nem sokkal csúszott le a legjobb 10-ből, majd a harmadik ötlet a második helyen végzett. Ő volt a Lángoló kohó.

Művészek, írók, tervezők, programozók és természetesen maga az ötlet megalkotója ült volna össze egy megbeszélésre, hogy megtárgyalják, kicsoda és micsoda is lenne a Lángoló kohó. A megbeszélést azonban elhalasztották, újra kiírták, majd ismét elhalasztották, újra kiírták, megint elhalasztották… és így tovább.

Végezetül 2013 őszének is a legvégén, mégiscsak sor került a várva várt megbeszélésre. Sorra bombázták az alkotót olyan kérdésekkel, mint: "Honnan származik Lángoló kohó ötlete? Ki vagy mi a Lángoló kohó? Mi legyen a szerepe a játékban? És ami később döntő kérdésnek bizonyult: Hogyan boríthatjuk fel vele a játék egyensúlyát?"

A játék egyensúlyának felborítására egyszerű és frappáns válasz érkezett: "Csináljunk belőle mozgó boltot". Így született meg Ornn különlegességének az ötlete.

Aztán jött az első érdekes meglepetés. Joshua „HUGEnFAST” Smith, a vezető látványtervező egy a Lángoló kohóhoz hasonló karaktert talált ki a pályázatra, több vázlattal együtt. Így magától értetődően összegyúrták a két ötletet. 

Úgy tűnt, hogy a Lángoló kohó készen áll a prototípus-készítési fázisra, és 2014 elejére el is készülhet. Csakhogy nem készült el 2014-re. Sem 2015-re. Sem pedig 2016-ra.

2014 volt az az év, amikor ugyanis a Riot elkezdte a hősök tervezési folyamatának teljes körű átdolgozását, aminek köszönhetően a készülő hősökre kevesebb erő és idő jutott, ezáltal csúsztak. A Lángoló kohó sajnos ennek köszönhetően átmenetileg befagyasztásra került.

A hősökkel való pályázás a következők alapján zajlott: havonta volt egy ötletbemutató megbeszélés, amin részt kellett venni, prezentálni kellett az ötletet, és ha elindult a megvalósítás folyamata, na akkor lehetett örülni. Egyéb esetekben a visszajelzések alapján vagy tovább terveztek egy-egy hőst, vagy ment teljesen a kukába. A Lángoló kohó többször is szerepelt ezeken a megbeszéléseken a következő hónapokban, és minden alkalommal érkezett néhány ötlet pár érdeklődő tervezőtől.

Úgy tűnt, hogy a mi kis kovácsunk –bár termetre nem annyira kicsi–, végre átcammog majd a célvonalon, ami egyben a rajtvonal is számára, amikor 2014 közepén újabb akadályba ütköztek. Kiderült, hogy a „kohó a hasban” ötlet már tervbe volt véve egy bizonyos szerethető –bár ölelésre alkalmatlan– élőholt gyilkológép átdolgozásához.

Sokszor fordul elő, hogy egy menő részlet vagy új ötlet nagyon jól illik egy már fejlesztés vagy átdolgozás alatt levő hőshöz. Bard énekéi például eredetileg annak a hőskoncepciónak voltak a részei, amelyből végül Ivern született.

Így maga ez az akadály, már nem is igazán volt akadály a fejlesztők számára. A Lángoló kohónak csak a mellkasát kellett átdolgozni, azonban így is volt még egy akadály, amiről még nem tudott a csapat.

Az átdolgozott folyamat újbóli átdolgozása

2014 már a végéhez közeledett, amikor csak úgy Riotosan átalakították azt, amit már egyszer...vagy többször már átalakítottak. Ez volt a hősök tervezési folyamata. A mostani rendszerben a tervezők egy olyan szerepkör vagy elképzelt játékstílus köré építik fel az új hősöket, amilyenre éppen szükség van. Például: „príma bunyós”, „láthatatlan orgyilkos” vagy „akvárium”.

2015 során szimplán nem merült fel a fejlesztési folyamat során a Lángoló kohó. Így hamar eljött számára 2016, ami szintén ugyan olyan lendülettel múlt el, mint az előző esztendő. Úgy tűnt, bár ez a hős mindig is tetszett a tervezőknek, és hasznára vált az erős kezdeti lendület, mostanra a megvalósítását éltető parázs mégis kialudt.

2016 végén azonban új Élharcos fejlesztése lett a kitűzött cél, de nem volt kifejezett elképzelés hozzá. Olyan hősre volt szükségük, aki harcokat kezdeményez, kényelmesen elvan a felső ösvényen és képes egy pillanat alatt felborítani az egész játékot. Több ötlet is felmerült, aztán valakinek csak az eszébe jutott a Lángoló kohó már kialudt maradványa. Csak egyetlen szikra kellett, hogy a Lángoló kohó alatt ismét felizzon a parázs. Két másik ötlettel kellett megmérkőznie az áhított Élharcos szerepért. Végre rámosolygott a szerencse, mert stimmel az elképzelés, az időzítés és egyben a téma is.

A hős, aki egy kihívásnak lett gyermeke, és több évnyi akadályon és várakozáson túl a nulláról való újjászületésen kellett átvergődnie, végül sikert aratott a népszerűségi versenyen és beért a megvalósítási szakaszba.

Több évnyi munka után így született meg Ornn.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Hihetetlen, idén még az MSI himnuszon is spórol a Riot

A League of Legends világbajnokság himnusza minden évben hatalmas figyelemnek örvend, sokszor még a játékkal nem is játszó embereknek is felkerül a lejátszási listájára egy-egy Worlds-ös zene. Az MSI himnuszára sajnos közel sem ennyire kíváncsiak a játékosok, a Riot 2019 óta most először nem is ad ki zenét a szezonközi eseményhez.