Egy 14 éves fiú véletlenül elköltötte az anyja teljes fizetését a FIFA18-ban

Egy 14 éves fiú véletlenül elköltötte az anyja teljes fizetését a FIFA18-ban

Erre az esetre a South Park bankban játszódó jelenete ugrik be az embernek. Néhány kattintás és a pénz tulajdonképpen volt, nincs. Persze ennek ellenére nem szabad elbagatellizálni az ilyen eseményeket.

Az EA az elmúlt időszakban többször is a figyelem középpontjába került, hiszen a mikrotranzakciós ötleteikkel kiverték párszor a biztosítékot. Végül aztán ez gyorsan lecsengett, azonban most egy újabb eset repítette vissza a céget a reflektorfénybe. Corkban, azaz Írországban egy érdekes dolog történt. Egy édesanya majdnem belepusztult, mikor megtudta, hogy fia az egész havi fizetését elköltötte a FIFA18-ban. A névtelen ír hölgy igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, hogy figyeljenek oda a fiatal gyermekeikre és próbáljanak tisztában lenni tevékenységeikkel, hiszen ez bárkivel megtörténhet.

A FIFA18 megvásárlását követően, mint kiderült a PS4 regisztrálta az édesanya bankkártyáját (debit kártya: A bank minden egyes művelet ellenértékével automatikusan megterheli a kártyabirtokos számláját -a szerk.). Minden egyes alkalommal, mikor pontokat vett a 14 éves fia a játékon belül, a program automatikusan megterhelte a számlájukat. Az elmondásuk szerint a srác nem tudott a dologról, mivel a szoftver még csak nem is figyelmeztette, hogy a tranzakció alkalmával valódi pénzt von le. Aztán később egy helyi bankból szeretett volna készpénzt felvenni, de az automata elutasította a kérelmet. Sokkolva értesült a dologról, hogy nem is található a számláján már a fizetése. Karácsony előtt teljesen leégtek.

"Ez volt az első karácsony, hogy teljes munkaidőben tudtam dolgozni. Mikor a bankba mentem és üres számlát találtam majdnem elájultam. Borzalmas karácsony volt." -mesélte a nevét nem vállaló hölgy.

"A fiam nem értette, de minden egyes újabb 10 pont további pénzbe került neki. Nem tudta, hogy működik a rendszer. A játék megvásárlásakor egyébként nem figyelmeztet a szoftver, hogy bizonyos elemei szintén pénzbe kerülnek. Nem kell aktiválni a kártyát és még csak nem is kérdez rá a megerősítésre, szimplán levonja a pénzt a kattintások után." -folytatta.

Miután megértette az édesanya a történteket, hazavitte a fiát az iskolából és offline állapotba állították a fiókot, hiszen még mindig a kártyához volt csatolva. A veszteség azonban már megtörtént, és nem is hibáztatja a gyermekét. A kölyök is felfogta, hogy mit tett, azóta pedig sokszor a szobájába zárkózik mert úgy gondolja tönkretette a karácsonyt. Ez, illetve hasonló helyzetek talán nem fajulnának idáig, ha a szülők megfelelően tájékoztatva lennének, és használnák a szülői felügyeleti beállításokat a gyerekek konzolján és mobilján. Az történtek után már nem tehetnek semmit, jelen esetben a Sony, a Playstation mögött álló cég sem volt hajlandó visszaadni a pénzt.

A FIFA 18 nem az egyetlen olyan játék, amely ilyen mikrotranzakciókat tartalmaz, amellyel nem kevés kárt okozhatnak a családoknak. A Call of Duty: World War 2 és a Star Wars Battlefront 2 is hasonló rendszeren alapul.

Vajon kinek a felellősége az ilyen esetek megakadályozása?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!