LoL oktatás indult a Honvéd e-sport részlegénél két profi veterán tanárral!

LoL oktatás indult a Honvéd e-sport részlegénél két profi veterán tanárral!

Két hivatásos profitól, Frathertől és Exwormtől lehet ellesni a LoL különféle fortélyait, melyeket tanórákon adnak át a fejlődni kívánó játékosoknak. Ez egy eléggé új kezdeményezés Magyarországon!

Mikó "Frather" Lóránt, és Tóth "Exworm" Barnabás már hosszú ideje ismerik nem csak egymást, de a League of Legends-et is. Mindketten számos csapatot jártak már meg külön-külön és persze együtt is, legyen az egy THR, WSE, myRevenge, Afterglow, vagy WiLD, ők ketten szinte mindenhol voltak már itthon. Ugyanúgy versenyek terén sincs okuk szégyenre, itthon is minden nagyobb sorozatban részt vettek már, de külföldön is volt szerencséjük megmérettetni magukat, például a SEC kupa során, aminek a belgrádi offline eseményére is kijutott anno a myRevenge, vagy a Challenger Series-en.

Ők ketten már korábban is tartottak órákat, ám most igazán profi keretek között, a Honvéddal a hátuk mögött adhatják át tudásukat és több éves tapasztalatukat. Ez viszonylag újdonságnak számít még külföldön is, de idehaza is, nem sokan adják arra a fejüket, hogy egy ennyire összetett és nehezen tanulható játékot próbáljanak meg átadni, mint milyen a League of Legends. Úgy gondolom azonban, hogy ha valaki, akkor ők hitelesek tanárként és mivel már korábbról is volt némi tapasztalatuk, így érthető a választás, erről inkább beszéljenek a srácok. A kérdésekre közösen válaszoltak.

Honnan jött az ötlet, hogy LoL oktatás szülessen Magyarországon? Ez az a dolog, ami még külföldön is ritkának számít.

Varga Roland, a magyar e-sport akadémia vezetője megkereste a testvéremet (Mikó Mártont, korábban a myRevenge-ben és a Riftben is menedzserként dolgozott - a szerk.), mivel be akarta indítani a LoL oktatást Magyarországon, Ő hozzám (Frather) és Exwormhöz fordult, így találkoztunk az oktatással.  De úgy tűnik van eredménye, főleg hogy most a Honvéd Esport Akadémiánál is nekünk szavaztak bizalmat, hogy eddzük a fejlődni vágyókat. Honvéd az első profi sportklub, amelyik nyit a LoLosok felé és ez nagy lökést adhat a hazai szcénának is.

Ti ketten (Frather & Exworm) már elég régi motorosok vagytok a szakmában, sok csapatot és versenyt jártatok meg. Elsősorban a tapasztalat miatt esett rátok a választás, vagy miként kerültetek képbe?   

A fent említett Magyar Esport Akadémián már részt vettünk oktatásban,  és ezáltal első kézből szereztünk tapasztalatot abban, hogy milyen hetente többször egy csoporttal foglalkozni LoL oktatás keretében. Persze a profi múltunk is számíthatott valamit, pl. hogy együtt jártuk meg Bluerzorral a zárt Challenger Series selejtezőjét, és már belekóstolhattunk abba, amire minden LoLos vágyik. Fizetett játékosok voltunk, Magyarországon először, így a Honvédnál is úgy gondolták hiteles amit csinálunk.


A képzési rendszer, illetve a részvétel legjobb tudomásom szerint alkalmankénti, vagyis alkalomra vesz bérletet az ember. Nem nehezíti ez meg az oktatás menetét, ha valaki csak időközönként tud megjelenni? 

4 alkalmas edzésbérleteket lehet venni, és természetesen mindenki addig jár, amíg úgy érzi tud és van hova fejlődnie. Később ráadásul a mi feladatunk lesz, hogy a Honvéd profi csapatának tagjait is kiválogassuk a tehetséges diákok közül. Ez a képzés az előző LoL Akadémiással szemben abban különbözik, hogy sokkal gyakorlat orientáltabb lesz. Bejön a tanulni vágyó ember, elkezd játszani, és egy fajta egyéni/csapat edzés közepette segítjük őket. Lesz minimális elméleti anyag is, de ez nem arra lesz kihegyezve.

Ha már Honvéd, természetesen a mozgás sem maradhat el, az oktató bérletek mellé kondi bérlet is jár, ráadásul ingyen. Mivel motiválják a tanulókat arra, hogy ezt ki is használják?

A Honvéd Esport Akadémia edzései a Honvéd sporttelepén lesznek, és az akadémistáknak heti 2-3 alkalommal is lehetőségük lesz mozogni, sportolni. Ha a tanuló legalább havi 4 órát sportol, akkor a következő bérletet olcsóbban kapja meg. Kimutatták, hogy a rendszeres testmozgástól a játékosok jobban játszanak, ezért is vannak bevezetve az LCS játékosok számára is az erőnléti edzések.   

Mennyire jelent kihívást a játék állandó változása? Lesz elég időtök a tananyagot mindig ehhez igazítani, vagy egyáltalán milyen témák merülhetnek fel egy-egy "tanórán"?  

A játék változása miatt az anyagnak, meg nekünk is folyamatosan alkalmazkodnunk kell, de mivel az elméleti anyag kevés, ezért a tanításhoz inkább gyakorlati tudásunkat kell jól átadnunk. Ez nem lesz probléma, hiszen mellette profi csapatban is játszunk Lórival. Az ott megszerzett tudást meg megpróbáljuk átadni a jelenlévőknek.


Ha már tanóra, miként képzeljük ezt el pontosan? Lesz külön gyakorlati és elméleti része, esetleg terveztek dolgozatokat is?    

Nagyon sok téma előfordulhat, ha kijön egy új patch akkor azt átbeszéljük közösen, ha valakit jobban érdekel egy speciális téma (pl. wave management, split pusholás, jungle pathing), akkor arról is szívesen tartunk kis előadásokat, de a fő része az oktatásnak az az lesz, hogy a diákok játszanak, és mi figyeljük őket, és játék közben/után pedig átbeszéljük velük, hogy mit kellett volna és hogyan.

Mit várhat egy átlag játékos, miben vagy éppen mennyit fejlődhet egy-egy kurzus után, ha beszélhetünk egyáltalán ilyenről?

Ez nagyon sok mindentől függ, hogy milyen rendszeresen jön a diák, vagy éppen mennyire veszi komolyan. Ha valaki csak beül játszani és lébecol, azzal sincs baj, csak ne számítson sokra. Amennyiben viszont a megfelelő komolyság megvan, akkor hatalmas fejlődési lehetőségre tehet szert a diák, megtanítjuk, hogy milyen szituációban mit, mikor és hogyan kell csinálni, az egész játékot (champion selecttől kezdve) átölelő tudást szeretnénk átadni.

Sokszor mondják, hogy a játéktechnika nem minden, sőt sokaknál inkább a mentalitás jelenti a problémát. Ezen milyen módszerekkel igyekeztek segíteni?

Több év profi csapatban való játék után, nagyon sokat tanultunk arról, hogy az érzelmeinket hogyan korlátozzuk a játék közben. Beszéltünk sport pszichológusokkal is ebben a témában, szóval szerintem tudunk jó tanácsokat adni ez ügyben.

Ti már rendelkeztek oktatói tapasztalattal, hiszen valamilyen formában már oktattatok LoL-t, akkor is ketten. Mennyire volt nehéz belerázódni, mik voltak a legnagyobb tanulságok, buktatók?

Igen, már rendelkezünk oktatói tapasztalattal. Összességében mindenképpen sikeres volt , viszonylag gyorsan belerázódtunk, jól kijöttünk a srácokkal és viszonylag simán ment az oktatás  is. Sok tanulságot levontunk, ezek már fejlesztve lesznek a következőkben. A buktató az az lehet, ha valaki nem veszi elég komolyan, mindenkinek magának kell fejlődnie, mi csak meggyorsítani tudjuk ezt, irányt adni, segíteni, de mindenkinek önállóan kell gyakorolnia azt, amit megtanítunk az órán.

Az oktatást egyébként csoportonként tervezitek, vagy mindenkivel egyénileg szeretnétek foglalkozni?

Az oktatás első körben biztosan csoportos lesz. Egy edzésre 10 fő jelentkezhet, lesz kezdő, és középhaladó csoport is.

Szóba került már többször is a múltatok és a sok végigküzdött verseny. Mit lehet tudni rólatok most, tervezitek a visszatérést a "színpadra"? Exworm hosszabb ideje visszavonult, Frather-ről pedig november óta nem sokat hallani. 

Nos, a konkrét tényeket még nem közölhetjük, azonban igen nagy dolog mozog a háttérben. Az állami érdeklődés és a V4 hírének hatására mozgolódás kezdődött az e-sport világában, aminek következtében egy teljesen új szervezet megalakulásának lehetünk részesei. Ha minden jól megy, rövid időn belül egy új mérföldkőnek lehetünk szemtanúi, ami az első profi magyar e-sport csapatot fogja jelenteni.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!