A LoL-karriergörbe 5 fázisa, amellyel a legtöbb játékos találkozik

Gondolkoztatok már valaha azon, hogy a legelső Tutorial módod teljesítésétől mi mindenen mész keresztül, mire eljutsz arra a pontra, hogy abbahagyod a játékot?

Függetlenül attól, hogy ki hány órát játszik egy napon/egy héten, szinte mindannyian végighaladunk bizonyos fázisokon, amelyek a League of Legends megismerésének, megszeretésének, aktív használatának természetes velejárói, ám szépen csoportokra osztva őket nagyon érdekes, ahogy kirajzolódik előttünk, a saját LoL-karriergörbénk, és felismerünk bizonyos elemeket, amelyeken mi is átestünk.

ÉrdekAshességek: 10 érdekesség, amiről lehet, hogy nem tudtál -8. rész

Minden játékban vannak apróságok, rejtett dolgok, érdekességek, utalások, amikről talán nem is tudunk.

De mit is értünk pontosan LoL-karriergörbe alatt: A LoL-karriergörbe az az 5 fázis, amelyen mindannyian keresztül haladunk, hogyha a játék szerelmesei leszünk. A szó a termék-életgörbéből ered, amely egy termék piaci életútját mutatja be, az első érdeklődő vevőktől kezdve, a hatalmasan sikeren át, a piacról való visszavonásig. Jöjjön most hát az az 5 fázis, amelyek olvasása során Te is legalább egyszer a homlokodra csapsz majd, hogy mennyire igaz!

Első fázis

Ekkor hallasz először a játékról, a legtöbben valószínűleg a barátaik miatt és velük kezdik el. Elkészíted az első fiókodat, hosszú perceket töprengsz azon, hogy mi legyen a Summoner neved, majd megcsinálod a Tutorialt, az első bot meccseket, közben a barátok igyekeznek segíteni, magyarázzák az alapokat, de neked csak egyre nagyobb zsúfoltság van a fejedben, és a végén már úgy érzed, hogy azt sem érted, amit a Tutorial ásott az agyadba. Alapvetően tetszik a játék, de megriaszt kicsit, hogy mennyiféle hős és tárgy van, és mindegyiknek más a szerepe, más a stílusa, a célja. Ettől függetlenül böngészgeted a hősöket, megjegyzel magadnak néhány splash artot, a nevekkel még bőven gondba vagy, tetszik néhány skin, de ki is jelented, hogy te erre sosem fogsz pénzt költeni. Aztán ahogy játszotok és játszotok, kigyűlik a BE az első hősökre, új Idézői képességek válnak elérhetővé, például megnyílik a Flash lehetősége, ám eleinte nagyon nem akar összejönni a dolog, a Healt sokkal hasznosabbnak találod. Az Ignite viszont szimpatikus, így mindenkit Heal-Ignite kombóval játszol. 

Közben az iskoládban, munkahelyeden találkozol olyan emberekkel, akiket ugyan ismersz, de sosem beszéltetek, most viszont kiderül róluk, hogy ők is LoL-oznak, és máris megvan a közös hang. A Szurdokba visszaérve átéled az első flamer élményeket, jó eséllyel téged savaznak először, nem pedig te másokat, de idővel azért a te ujjadat is elhagyja egy-két jó kívánság a csapattársaid vagy ellenfeleid felé. Aztán megtalálod az első néhány hőst, akikkel egész jól megy a játék, ostrom alá veszed a 30. szintet, és alig várod, hogy belekezdhess te is a Rankedezésbe.

Második fázis

Az első Rangsorolt mérkőzések előtt mindig elmész mosdóba, megmosod az arcodat, iszol egy pohár vizet, csakhogy semmiben se szenvedj hiányt, netán még néhány kocka csoki is lecsúszik, hogy jobban fogjon az agyad, majd nagy izgulások közepette nekivágsz. Lehet, hogy egy baráttal, de az is lehet, hogy egyedül. Néhány mérkőzés után rádöbbensz, hogy ez az egész borzalmas. A csapatodban mindig van egy afk, egy feeder, egy flamer, valaki, aki megragad a derekadnál fogva, és az ellenféllel karöltve vonszol el az ominózus Nexustól. Lejátszod a besorolómérkőzéseket, a rang pedig, amit kapsz, koránt sem olyan, mint amire számítottál. Ez idő alatt azonban játszol más játékokkal is, időnként visszatérsz a LoL-hoz, játszol a barátaiddal, esetleg megpróbálsz még néhány Rankedet, de a helyzet csak lassan javul. Végül aztán elkezdesz ráérezni, és a többi játék szépen, lassan feledésbe merül, új kedvenced a League of Legends!

Harmadik fázis

Ez a szakasz a vízválasztó. Elkezded megérteni a patcheket, követni őket, átlátod a működésüket, megismerkedsz a játék e-sport oldalával, rájössz, hogy ez nem csupán egy program, ez egy iparág, egy kultúra aminek te is a részese lehetsz. Gameplay videókat nézel Youtuberektől, streamerektől egy adott hősről, aki érdekel és szeretnél vele jobb lenni. Rájössz, hogy a montázsvideók nagyon szórakoztatóak, evés közben is sokszor olyanokat nézel, közben pedig a játék szépen csendben az életed, a mindennapjaid részévé válik. Hazaérkezel iskolából, munkából, eszel valamit, félig-meddig megírod a házit (vagy ennyire se), és már pattansz is a székbe, hogy megkísérelj ma is lepentázni. Itt rendszerint még mindig úgy érezzük magunkat, hogy alkalmi játékosok vagyunk, pedig a valóság az, hogy képesek vagyunk nap, mint nap leülni játszani, és egy hétvége kihagyása után alig várjuk, hogy végre megint előkaphassuk kedvenc hősünket! Az első RP vásárlások is megtörténnek, bedurrantjuk azokat a skineket, amik már a szárnyaink legelső bontogatásánál is tetszettek.

Negyedik fázis

Nincs visszaút, a játék az életed részévé vált, simán képes vagy az 5-6-7 óra szabadidődből, akár 3-4-et is a Szurdokban tölteni. Legtöbbünk azért élvezi annyira, mert rájövünk, hogy itt kizárhatjuk a külvilágot. Felismered, hogy amikor játszol, túlléphetsz kicsit a hétköznapi stresszen, felszabadultnak érzed magad. Arra törekedsz, hogy jobb és jobb legyél, szeretnéd beelőzni a barátaidat, és minden mérkőzés, amit te carryzel le, egy emlékezetes siker, a vereség pedig elég rosszul tud érinteni.

Itt viszont már tényleg nagyon nehéz egy kalap alatt említeni a játékosokat, ugyanis vannak olyanok (mint például jómagam is), akik hosszú évek után is csak szórakozásból játszanak, elsősorban a barátaikkal, és vannak olyanok, akik a Ranked rabjai lettek, a játék pedig náluk elveszti a szórakoztató tulajdonságát. Innentől komolyra fordul a téma. Ők többet ide nem játszani jönnek, hanem háborúzni. Háborúzni a jobb rangért, és esetlegesen a barátaik elismeréséért. A játék innentől kezdve nekik csak egy szokás, amit úgy éreznek, hogy csinálniuk kell. Sokan tudatában vannak annak, hogy ez egy rossz szokás, mégis folytatják, főleg ha még sorra üti is a markukat egy-egy apró ajándék. Egy jó skin a ládából, vagy egy küldetéssorozat alkalmával megszerezhető menő ikon.

Ötödik fázis

Ezen a ponton valami történik. Valami olyan, ami arra száműz, hogy a League of Legends nélkül töltsd el a napjaidat. Kibannolnak, tönkremegy a géped, vagy pedig kegyetlenül kiégsz és találsz jobb elfoglaltságot is, mint a LoL. Apránként elveszted az érdeklődésed a játék iránt, és rájössz, hogy abban az x évben, amit a játékra fordítottál, mennyi minden mást is csinálhattál volna. Itt vannak játékosok, akik elpocsékolt időként tekintenek innentől kezdve a LoL-ra, ám nagyon sokan szép emlékként fogják fel összességében. A profi mérkőzéseket még lehet, hogy követed, néha elolvasol bizonyos híreket. Lehet, hogy már nem játszol aktívan, de teljesen sosem sikerül elengedned. Vannak akik úgy határoznak, hogy szeretnének azért némi pénzt visszaszerezni abból, amit a fiókba fektettek, szóval feldobják valamilyen oldalra, hogy eladó (amit a Riot szabályzata egyébként szigorúan tilt, az account kereskedelem súlyos büntetést vonhat maga után -a szerk.).

Ez lett volna hát az a lista, amely során remélem legalább egyszer elkapott a "És tényleg így van..." érzés, viszont szeretném kiemelni, hogy nagyjából a harmadik pontig lehet egy általános képet alkotni a játékosok előrehaladásáról, ugyanis utána már személye válogatja. Minden bizonnyal nem egy olyan ember van, aki teljes mértékben felhagyott a LoL híreinek követésével, de mivel ezt tette, így nem tudja elmondani nekünk a komment szekcióban, hogy teljesen "lejött a szerről".

Ti viszont, aktív játékosok és e-sport követők, Ti meg tudjátok nekünk írni, hogy mit gondoltok a LoL-karriergörbénkről, mennyire adtok neki igazat, illetve mi az, amit máshova helyeznétek el?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!