Hogyan és mikor használjuk hatékonyan az őrszemeket a pályán?

Hogyan és mikor használjuk hatékonyan az őrszemeket a pályán?

"Azért halsz annyiszor, mert nem wardolsz!" hangzik el a mondás. Tehát wardolni kell, de mikor és hova? Az alap wardokon kívül sokan nem tudják, hogy hova kell tenni őket.

Az Idézők szurdoka egy elég nagy hely, hiszen akár majd 13 perc is kell ahhoz, hogy Hexflash-sel végigmenj rajta, éppen ezért rengeteg zuga van, ahonnan veszély leselkedhet ránk. Mivel a pályát alapvetően nem látjuk át, csak azokat a részeket, ahol mi magunk, minionjaink, csapattársaink és tornyaink vannak, ezért a kapott információmennyiség eléggé hiányos lehet időnként.

Mégsem Rakannal a leghatékonyabb Xayah

Hiába a közös hazatérés és a megnövelt hatótávolságok, a két hős nem kap elég bónuszt, ha együtt játszanak.

Szerencsénkre a Riot azonban gondolt ránk és majd 9 évvel ezelőtt megajándékozott minket a wardolás, avagy őrszemek elhelyezésének képességével. Ez rengeteget változott az évek alatt, egyrészt a pálya felépítése, a dzsungel növények megjelenése és persze maguk a wardok megszerzésének módja miatt. Igazság szerint könnyebb lett csak a dolgunk, mikor bevezették a Trinketeket, elvégre így már nem kell minden alkalommal 75 aranyat költeni egy sima őrszemre.

Szóval ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat, nem árt ha többet látunk annál, mint amit korábban leírtunk. Az őrszemeket/wardokat el kell helyezni, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hova és milyen esetben. Ebben szeretnénk kicsit segíteni, hogy melyek azok a helyek, ahol ténylegesen releváns infóhoz juttatnak minket. Az alább látható képen a teljes Idézők szurdoka látható azokkal a fontos helyekkel, ahol különböző esetekben nem árt, ha van wardunk.

Hogy ne öntsön el mindenkit hirtelen a bőség zavara, ezeket részekre bontanám, hogy mely ösvényen mely wardok fontosak nekünk. Hozzátenném még, hogy ezek a wardok leginkább az ösvény fázis –avagy laning phase– alatt fontosak, a mid-late game elérésével egy-kettő fontosságát, vagy éppen értelmét veszti.

Kezdjük is fentről lefele, avagy toposként mik a legfontosabb ward helyek? 

Elsődleges feladatunk itt tényleg az, hogy ne haljunk meg, éppen ezért elég sok fontos hely van. A Lane tolása esetében érdemes a középső bokrot wardolni, ezzel elég sok kellemetlen meglepetést kerülhetünk el, míg a szélső bokrok akkor hasznosak, ha több esetben is visszatolnak minket a saját tornyunk fele, vagyis az ellenfél dzsungelese könnyen beosonhat a felső bokrokba. A folyó bokorban elhelyezett ward a leggyakoribb, ezt talán mindenki ismeri. Nem rossz hely, de önmagában nem elég. Szintén a háromszög alakú bokorba mindkét játékos rakhat wardot. Aki piros oldalon van, az akár egy control wardra is benevezhet, másik oldalon már ez neccesebb, bár megoldható, de jó eséllyel nehezebben védjük meg, ha úgy van. Szintén piros oldali ward az ellenfél bokra fölé rakni a falon át, mert egy mozgékony dzsungeles akár onnan is jöhet átugorva. Kék oldalon a tornyunk melletti bokor wardolása jól védhet minket az esetleges dive-októl, ez különösen fontos, ha például a mides is eltűnt. Ezen kívül még olyanok ellen, mint Twitch, Shaco, vagy akár Evelyn, fontos lehet a folyóba elhelyezett ward is, mert a legtöbbjük csak az ösvényre érve válik láthatatlanná, ám addigra már számolunk vele.

Talán dzsungelesként van a legnehezebb dolgunk, hiszen elég sok mindenre kell figyelni.

Szemmel kell tartanunk elsősorban a saját dzsungelünket, annak bejárataiat stb. Ezt megtehetjük a kék oldali bejáratok figyelésével, illetve a farkasok és a kék között a "semmi" közepére helyezett ward is sok információt adhat. Emellett a piros buff előtti bokorba nem árt control wardot helyezni, így ott a legtöbb mozgást figyelemmel kísérhetjük. Nem a legideálisabb egyébként a piros erősítés alatt/felett elhelyezett ward a bokorba, inkább a mellette lévő jó rálátást biztosító bokorba tegyük, úgy fél szemmel a Krugokhoz vezető utat is látjuk. Ha már Krugok, oda sem árt rakni egyet, ezzel nem csak a tábort látjuk, de főleg kék oldalon az alsó ösvény figyelmét is felhívhatja több emberes érkezésekre. A sárkány és Baron mögötti wardok szintén az egyes szélső ösvényekhez vezető utat figyelik, ezzel például mides roamokat vehetünk észre időben. A kék előtti bokorba, vagy épp mellé helyezett ward jól figyeli a dzsungelesek mozgását topon és boton is, vagyis midesként nehezebben kerülnek például a hátunk mögé, így kicsit hasonló a funkciója, mint a piros buffhoz helyezett control wardnak. Emellett a Raptorok mellett elhelyezett ward, főleg az ellenfél oldalán rengeteg infót adhat a dzsungeles mozgásáról a saját piros buffja környékén, illetve midre is jó eséllyel innen érkezik.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Midesként általában törékenyebbek vagyunk az átlagnál, így fontos, hogy a ránk leselkedő veszélyekről időben értesüljünk. Ebben a dzsungeles is ki tudja venni a részét, főleg mostanában, de azért nem árt nekünk is figyelni.

Két wardot mindenki ismer ez nem más, mint az ösvény két szélén lévő bokor. Amit itt még talán fontos megjegyezni, hogy ha lehet a mi térfelünkre tegyük, így nehezebb kiszedni onnan. A dzsungelesnél már említett Raptorok melletti ward a mi dolgunk is lehet, hiszen sok veszélytől véd meg minket és renget infót ad. Úgy szintén a folyóban lévő kis bokor wardolása is jó ötlet midesként, így nem csak magunkat, de a dzsungelesünket is védjük az invade-ektől. A mides fel melletti kis bokor, ami szintén egy bejárat a dzsungelünkbe szintén jó hely, ezzel a hátunk mögé kerülését akadályozhatjuk meg az ellenfél dzsungelesének, sok mobilis dzsungeles szereti ezt használni, főleg ha még beljebb is tud mozgatni minket az ösvényen, lásd Lee Sin a rúgásával.

Végül, de nem utolsósorban az alsó ösvény teendőit most egybe vonnám, hiszen az ösvényfázis alatt nagyrészt ugyanazon a területen játszanak mindketten.

Boton az elsődleges célunk ismételten a túlélés és a torony minél előbbi leszedése. Ahhoz, hogy ezt biztonságosan tehessük meg, nem árt látni a környéket. A folyóban lévő bokor az elsődleges célunk, illetve kék oldalon control wardot is tehetük a háromszög alakú bokrunkba, igaz oda piros oldalról is helyezhetünk el ilyet, ha elég dominanciával rendelkezünk és amúgy is toljuk az ösvényt. Piros oldalon a tornyunk melletti bokrot szintén wardolhatjuk akár control warddal is, hiszen a dive-ok rendszerint innen jönnek, míg kék oldalról az előbbi említett bokor alá, akár a folyóból is elhelyezhetünk egy wardot a mozgékonyabb dzsungelesekkel szemben, ez különösen fontos a robbanó növény miatt. A folyóban elhelyezett láthatatlan dzsungelesek elleni ward inkább a dzsungeles dolga, de ha amúgy is roamolunk a támogatónkkal, nem árt egy-egy őrszemet otthagyni, illetve ne feledkezzünk meg a sárkányról sem, amit szintén érdemes szemmel tartani. Bár alacsonyabb eloban annyira nem biztos, hogy jellemző, de azért itt is érdemes az alsó bokrokat wardolni. Az egyik oka ennek az ösvényről érkező gankek kivédése, hiszen hosszú az ösvény és hosszúak a bokrok is, így könnyű lehet elbújni bennük és ha eléggé be vagyunk tolva a tornyunk alá, akár a hozzánk közelebb lévő második bokorba is átmehet a dzsungeles, vagy bárki más. Ennek kiegészítője, vagy akár helyettesítője lehet a topos TP wardja, amit érdemes az ellentétes bokor legtávolabbi felébe tenni. Figyeljünk arra, hogy ezt ne az ellenfél orra előtt tegyük, mert akkor vagy számítanak rá és amíg nem jár le, nem merészkednek ki, vagy egyszerűen kiszedik, mivel nekünk ott nehezebb ezt megvédeni.

Ez természetesen messzemenően nem fedi le az összes lehetséges őrszemhelyet és azokon belül is inkább az ösvényfázis alatt használatos wardokat mutatja be. Reméljük, hogy ezek után ha rátok szólnak, hogy wardoljatok, már könnyebb dolgotok lesz abban, hogy mikor és hova tegyétek le őket!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!