Megfogyatkoztak a wardok a dzsungelben, lesz pótlás?

Megfogyatkoztak a wardok a dzsungelben, lesz pótlás?

A Tracker's Knife/Nyomolvasók kése kikerült a játékból, vagyis kevesebb rálátást tudunk az erdőből biztosítani. Ez nem jelenti azt, hogy ne jöhetnének más alternatívák!

Bár az alacsony eloban játszók nem feltétlenül fogják észrevenni annyira a különbséget, azért a profik között és magasabb divekben nagyon is érezhető változás, hiszen a rálátás hatalmas előny tud lenni a szervezettebb meccseken. Erőteljesen érződött a V4 során is, hogy a játékstílus megváltozott, a kevesebb információ ugyanis eseménydúsabb mérkőzéseket eredményezett.

Lee sin eddig is vak volt, most még a kutyáját is elvették

Aioween | 18/02/23 10:25 Elsősorban a kompetitív meta miatt szedték ki a wardokat adó dzsungeles tárgyat, de ezzel együtt két karaktert akarva-akaratlanul erőteljesen lenerfeltek. Sok minden változott a 8.4 során úgy a hősök, mint a tárgyak terén, valamint a rúnák sem maradtak változatlanok.

Aki követte eddig a profi meccseket, az pontosan tudja, hogy szinte kizárólag a Tracker's Knife jelent meg a profi metában, mivel az a két frissülő őrszem sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint a másik két Smite típus, amit a kék és piros dzsungeles tárgyak adtak. Lényegében egy dzsungeles Sightstone volt, ami szintén kikerült a játékból azóta. A rálátással önmagában egyébként nem is lett volna gond, de a profi környezetben ez a két ward annyira felértékelődött és annyira támaszkodtak rá a csapatok, hogy egyszerűen minden mást kiszorított.

Az ellenfél folyamatos figyelemmel tartása persze jócskán csökkentette az agressziót, erre az egyetlen ellenpélda talán a mostani rendszerhez képest, hogy a dzsungelesek jobb eséllyel tudtak reagálni és többször countergankeltek, mint most. Sokkal kevesebb infóból dolgoznak, ráadásul az egységeített dzsungeles CS miatt már azt sem lehet pontosan tudni, hogy ki melyik tábort vitte el és merre járhatott előtte. Ez a változtatás persze elsősorban az LCS-t és más magas szintű versenyeket fog leginkább érinteni, solo queue-ban leginkább Ivern, Lee Sin és Jax sajátja volt ez a tárgy.

Minden bizonnyal a nézői élményt figyelem előtt tartva hozta meg a Riot ezt a döntést. Túl nagy biztonságot jelentett az állandó rálátás, emiatt a játék egy folyamatos kivárássá fejlődött, ahol mindenki a másik hibáját leste. És hogy ez mit jelent? Nos, Lee Sin valóban elég nagy bajban lehet így, de egy egész játék sorsa nem függhet egy hősétől, még akkor sem, ha az egy olyan legendás egyed, mint a vak szerzetes. Összességében jó döntés volt, mert egy alapvető problémát oldott meg, név szerint a változatosság teljes hiányát a dzsungeltárgyak terén a profik között.

Jó eséllyel azonban nem maradunk rálátás nélkül az idők végezetéig. Ha emlékszünk, nem is olyan régen a Riot egy másik dzsungeles tárgyat is tesztelt, ami mondhatni ötvözte volna őket, de végül visszavonták PBE-ről is. Ettől függetlenül szerintem nem tűnt el teljesen, maximum újragondolják, de kétlem, hogy teljes rálátás nélkül hagynák a mostani meta egyik legfontosabb szereplőjét. Ez a tárgy, ami különleges Smite-ot adott, lassítással, sebzéscsökkentéssel és felfedéssel ajándékozta meg a dzsungelest, valamint egy control warddal, ami ellopott táborok után újratöltődött volna. Ezzel valamennyire el tudnák látni a feladatukat a rálátás terén, ugyanakkor nem kapna túlzott hangsúlyt, hiszen control wardból csak egy lehet a pályán játékosonként.

Egyébként nem ez az első olyan próbálkozás, hogy a Riot az invade-et szeretné elősegíteni, korábban volt egy úgynevezett Poacher's Knife is, ami pont erre lett kitalálva. Sajnálatos módon Nunu kívül kb. senki sem használta még soloban sem, így hamar kivételre került.

A Pathfinder's Knife sajnos még nem tért vissza a PBE-re, de minden bizonnyal ez lesz majd az az útvonal, amit kikalapál a Riot és valami elfogadható változatot tálal idővel. Reménykedjünk, hogy előbb-utóbb, valamilyen formában vissza fog térni a Tracker's Knife, még ha más néven és kicsit más hatással is. Valami biztos, hogy kelleni fog, ha más nem, már csak Lee Sin miatt.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!