A számok alapján Rekkles a világ legjobb játékosa a tavaszi alapszakasz után!

Az EU LCS-ben is bőven kitűnik mostani teljesítményével, de a többi nagy régió legjobbjaival összehasonlítva is kétségtelenül Rekkles rendelkezik a legjobb számokkal!

Rekkles pár éve már azért aktív részese a profi környezetnek, már 16 évesen is a legjobbak között versenyzett. Azóta sok év eltelt, aminek nagy részét a Fnatic-ban töltötte és most eltökéltebbnek tűnik, mint valaha. Már a tavalyi VB rohanás sem volt semmi, 0-4-es kezdés után jöttek vissza és a csoportokból is kijutottak.

Összesen hat helyosztó volt a két régióban, de lezárult az EU és az NA LCS alapszakasza is!

Aioween | 18/03/19 09:42 Megvan mind a 12 playoff csapat. Az EU-ban csak egy, az NA LCS-ben viszont rögtön 5 helyosztót is játszani kellett, hogy a végső helyezések kiderüljenek! Múlt hét végén –vagyis pontosabban ma hajnalban– mindkét nyugati régió ligájának alapszakasza véget ért.

No de nézzük meg mit mondanak a számok. Elsősorban a négy nagynak kikiáltott régiót vizsgáltuk, vagyis az EU LCS-t, az NA LCS-t, az LCK-t (Dél-Korea) és az LPL-t (Kína). Mindenhol a három legjobb játékost emeltük ki KDA alapján. Ettől függetlenül azért más adatokat is néztünk, de egy magas KDA egy ilyen időintervallum során általában konzisztenciáról árulkodik, amiből jelenleg Rekkles-nek osztottak a legtöbbet.

Mielőtt beleugranánk a sűrűjébe, világszinten összesen két játékos előzi meg Rekkles-t, egyikük Manu, ám ő mindössze nyolc mérkőzést játszott, igaz ez alatt 38.5-es KDA-t szedett össze. Manu egyébként ADC-ként játszik az északi latin-amerikai régióban, a Rainbow7 csapatában. A másik pedig Ceros, egy mides a japán ligában, 14,5-es KDA-val, összesen 10 meccsen át. Ezek a teljesítmények is persze figyelemreméltóak, de mivel a két említett régió még nincs azon a szinten, mint az általunk vizsgált négy, így nem vettük őket számításba.

Kezdjük a kínai régióval, vagyis LPL-el.

Sok minden változik az idők során, például Uzi már nem az RNG tagja, de ez cseppet sem akadályozza meg őt abban, hogy a legjobbak között szerepeljen. KDA-ban egyértelműen ő az első, ráadásul meccsenként majdnem 5 killt szed össsze és csapata sebzésének 33%-át szolgáltatta 15 mérkőzésen át. 

Koreában, ha a tabellán nem is, de az egyéni játékosok között kitűnik még mindig az SKT T1!

Első helyen az SKT lövésze, Bang áll, ráadásul a 9,4-es KDA-t 41 mérkőzésen és elég ingatag teljesítmény mellett tudta tartani, ami nagyon figyelemreméltó. Győztes mérkőzéseken könnyebb jól szerepelni, de ha valaki ilyen nehéz időszakban is ennyire konzisztens, az elárul valamit. A tavalyi VB után mondjuk meg tudom érteni, hogy bizonyítani szeretne. Második helyen az SKT egykori dzsungelese, Peanut található. Az, hogy dzsungelesként is ilyen magas KDA-t tart fenn, egyértelmű jele annak, hogy aktívan kiveszi részét a gankekből és nem csak farmol. Harmadik helyen pedig az Afreeca Freecs lövésze érkezett be, picit elmaradva a többiektől.

Az NA LCSegy vicces régió, itt kivételesen nem hármat, hanem öt játékost mutatnék meg!

Kissé ironikus, hogy az első öt játékosból négy európai, egyedül Cody Sun tűnik ki. Az első helyett a szezon elején érkezett Zven szerezte meg. Ha nem is annyira stabil a teljesítménye, mint a G2 színeiben, még ez is elég volt ahhoz, hogy KDA alapján a legjobbak között legyen, annak ellenére, hogy az első ötből neki van a legkevesebb átlag gyilkosságszáma. Cserébe nagyon kevésszer hal és bizonyára sok támogatást szerez. Második helyen nem sokkal elmaradva, de ott van Bjergsen. Félelmetes, hogy valaki 4-5 év után is ennyire magabiztos tud lenni és egy pillanatra sem esik vissza, ha a számokról van szó. Kár, hogy ez az énje a VB-n valamiért eltűnik. Harmadik helyen pedig a top5 egyetlen ténylegesen amerikai szereplője, a 100 Thieves Cody Sunja, akik első helyen zárták az alapszakaszt.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük meg az EU LCS-t, itt is a legjobb ötöt, vagyis hatot, mivel Bwipo két meccsel szállt csak be!

Toronymagasan vezet világszinten Rekkles, még ha nincs is annyi mérkőzése, mint a keleti régió játékosainak, ahol továbbra is Bo3 a formátum. Nézzük, mi mindenben első Rekkles. Győzelmi arányban egyedül csapattársa, Bwipo előzi meg, de az "csalás", hiszen Bwipo csak két meccset nyert, a ligában nézve viszont a Fnatic nem véletlenül van első helyen. 13,5-ös KDA-ja világszinten kiemelkedő, és az átlag gyilkosságokban is ő az első a 4,9-el, második helyen Upset áll 3,5-tal. KDA-ja majdnem tökéletes KDA-jának köszönhető, ő halt a legkevesebbszer, meccsenként mindössze 0,7 alkalommal, amiből izolált (vagyis egyedül elkapott helyzet) halál egy sem volt. Farmolásban is ő a leghatékonyabb, 12 CS-t visz el percenként, a percenként szerzett arany mennyisége 500 felett van, amit csak Uzi közelít meg. Ő is több mint 33%-át okozza a csapat sebzésének mindamellett, hogy farmol, mint egy gép. 

Egyszerűen bármilyen releváns statisztikát nézünk a főbb régiókban, nem nagyon van olyan, amiben Rekkles ne lenne a top3-ban van, nem csak a régióban, de világ szinten, bármelyik másik játékossal összehasonlítva. Az itt felsorolt értékekben például nincs olyan, amiben második lenne bárkivel szemben is, leszámítva talán az assistok számát, de ADC-ként nem is az a dolga. Szó szerint hihetetlen, hogy egy játékos képes magát ilyen magas szinten tartani ennyi területen, legyen az egy trade az ösvényen, farmolás, egyedülálló módon splitpush, helyezkedés, gyilkosságok szerzése és a halál elkerülése!

Mintha nem is egy ember játszana, hanem egy robot. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!