Egy Steelseries Rival 300 halála és újjászületése

Egy Steelseries Rival 300 halála és újjászületése

Biztos jártatok már úgy, hogy valamilyen elektronikai eszközötöket sikerült nyakon önteni valamivel, ezért az elhalálozott. Velem is ezt történt, de ez úttal nem hagytam annyiban. Egy egér javításának története.

Az informatika órán, vagy a munkahelyen már régen elmondták a nálam sokkal bölcsebb emberek, hogy bizony az ételek és italok fogyasztása a számítógépek, laptopok és mindenféle perifériák körül nem igazán ajánlott. Azon elektronikai eszközök, amelyeket nem készítettek fel eleve a folyadékok és minden nem odaillő anyag távol tartására, elég kényesek ezen élelmiszerekre és italokra, és komoly károkat okozhatnak. Ezt az aranyszabályt figyelmen kívül hagyva, "ez úgysem történik meg velem!" felkiáltással szürcsöltem a frissen főzött teámat, amikor egy jól irányzott jobbossal szegény szerencsétlen Rival 300-ra küldtem az egészet.

Egy hangos harci üvöltéssel –ami lényegében a szitokszavak különböző variációinak ismételgetését jelenti– próbáltam menteni a menthetőt és a ronggyá ázott SteelSeries Qck XXL mellett a jobb sorsra érdemes Rival 300-at megóvni a végső pusztulástól. Az egérpad még menthető volt, de a rágcsáló leginkább használt bal oldali gombja teljesen megadta magát. Mivel a teában való úsztatás nem jelenti az egér rendeltetés szerinti használatát, így sajnos a garanciális javítás nem jöhetett szóba. Gondoltam szétszedem az egeret és alaposan kiszárítom, megtisztítom. Ekkor botlottam ebbe a videóba:

Egy dupla klikkes probléma miatt szedi elemeire az egeret a videós, de tulajdonképpen a megoldás az én problémámra is gyógyírt jelenthet. Azonban hiába szárítgattam türelmesen napokig az eszközt, nem úszta meg. Szerencsére a folyadék nem zárt rövidre semmit, így lehetett esély a javításra. A Rival nem tartozik a high-end kategóriába, de azért egy 18-20k-s eszközt senki sem szeret a kukába hajítani. Gondoltam kipróbálom a videóban látottakat, egy próbát megér.

Nem kellett sokat keresni az említett mikrokapcsoló típusát, Omron D2FC-F-7N. A japán Omron elektronikai óriás egyébként elég sok egérbe szállítja a kapcsolókat, többek közt a Razer, Logitech, Apple és persze a SteelSeries eszközeibe. A legnagyobb online piactérre navigálva gyorsan rátaláltam a fenti termékre, ingyenes szállítással 200-500 forintnak megfelelő összegért több darabot is vásárolhatsz.

A rendelés után két hónap is eltelhet, mire Kínából ideérnek a kapcsolók, de időm szerencsére volt bőven, mert egy régi, de hibátlan Logitech G9-et még szolgálatba állíthattam (–ennek előzőleg az elöregedett és megtört kábelét cseréltem ki kb. 1500 forintból–).

Forrasztópáka és ón hiányában azonban egy kis segítségre szorultam, de a kapcsoló három lábát kiműteni a nyákból, majd az újonnan beszerzett mikrokapcsolókat ugyanoda beimplementálni nem volt bonyolult művelet. Aki igazi hardcore barkácsoló, az egy olyan megoldást is választhat, ahol magát a kapcsolót javítja meg. Nekik itt az útmutató. Ehhez sem türelmem, sem sebészi kezeim nincsenek, így ezt a verziót hanyagoltam.

Bal oldalon az Omron, jobb oldalon a gyári narancssárga mikrokapcsoló

A mikrokapcsoló-transzplantáción átesett egérhez még szükségesek a teflon talpak cseréje, mivel azt szétszedéskor csak roncsolva lehetett eltávolítani. Ez pedig mindenképpen szükséges, mert ezek alatt bújnak meg a csavarok, így lehet szétszedni a legtöbb egeret. Ez még ~700 forinttal megnövelte a végső ráfordítást, de ezt egy enyhe mosollyal a szám szélén akceptáltam.

Az összeszerelés pár perc alatt megvolt, így egy kis türelemmel és csekély anyagi ráfordítással egy újra működő Rival 300-as egérre tettem szert, megspórolva akár több tízezer forintos vásárlást. A tanuláság annyi, hogy egy kis utánajárással és kreativitással vannak javítható eszközök, ne legyünk restek egy kicsit keresgélni, hátha egy komolyabb pénzköltést spórolhatunk meg. Valamint megszívlelendő az is, hogy próbáljuk meg az elektronikai eszközeinket a nem kívánt italoktól, morzsáktól és egyéb dolgoktól megkímélni, ami szintén pénztárcabarát hozzáállás.

Ti jártatok már úgy, hogy ki kellett dobni valamit, mert sikerült eláztatni?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!