Kipróbáltuk játékra: Dell Inspiron 15-7677

Videós és írásos bemutatóval is készültünk nektek!

Ez a széria a gyártó – ártól függően – közép- és felső kategóriás termékei közé sorolható teljesítményének és robusztus mivoltának köszönhetően. Kipróbáltuk stream közben, korszerű játékokat teszteltünk rajta, és megvizsgáltuk a kívülről-belülről.

Hogyan is néz ki kívülről? - Kialakítás és hordozhatóság

A Dell szokásához híven megtartotta a letisztult formavilágot, nem tolta túl a gépet mindenféle non-figuratív alakzatokkal, csicsás RGB-s világítással (amit mi egy kicsit hiányoltunk), csak egy egyszerű, fehér színű, szolid háttérvilágítást kapunk a klaviatúrához. Átlagos méretű káva jutott a kijelző köré, a zsanérok jó pár kinyitás után elég strapabírónak tűnnek. A kijelző hátulján egy egyszerű, piros márkajelzést találunk, díszcsíkok, és egyéb díszítések nélkül. A készülék teljes hátsó része a hűtést igyekszik elősegíteni szellőzőrácsokkal, ami a későbbiekben még szóba fog kerülni negatívumként is. A ház teljes külseje minőségi műanyag borítást kapott, aminek tapintása különösen jó, viszont az ujjlenyomatok is szépen meglátszanak rajta. Visszajelző LED-ekből sem árasztott el minket a gyártó, összesen egy darab töltésjelző van a gép elején. A vas meglehetősen könnyű játékos notebook-okhoz képest, nagyjából 2,5 kilóval kell megbirkóznunk szállítás közben. Jól vizsgázott kényelmesebb használati pozíciókban, tömegközlekedésen is tudtuk tesztelni, ölben. Kis mértékben melegszik, tehát nem kell félóránként letennünk, mert már nem bírjuk a hardverünk hőleadását.

Nem kevés egy kicsit az az USB? - Csatlakozók és akkumulátor

A gépünk első ránézésre egy kicsit kevés csatlakozóval van ellátva, de sajnos ez második vizsgálatra sem változik túlzottan. A gép jobboldalán helyet kapott kettő darab USB 3.1-es, SuperSpeed konnektor, emellett egy Thunderbolt 3-as port, ami használható Type-C csatlakozóként, és DisplayPort interfészen keresztül, külső monitor csatlakoztatására is. Tőle jobbra megtalálhatjuk a kötelező HDMI 2.0-ás interfészt, amelyet szintén külső monitor használatához tudunk igénybe venni. A gép ezen oldalán található még egy kombinált fejhallgató kimenet is, játékhoz, zenéhez vagy VoIP megoldásokhoz egyaránt. A túloldalt jobbról-balra észrevehető egy 2 az 1-ben kártyaolvasó, SD és MMC kártyákhoz egyaránt. Ide bedobtak nekünk még egy nagyobb sebességű USB csatlakozót, mellé egy gigabites RJ-45 (Ethernet) portot és végül, de nem utolsó sorban, egy töltőfoglalatot. A legszélén helyet kapott még a Dell saját tervezésű, úgynevezett Noble, behatolók elleni csatlakozója is, hogy biztonságban tudhassuk adatainkat.

Csak egy picit legyél világosabb… - Kijelző és kezelés

Sötét lenne a kijelző? Hát miért nem veszed feljebb a fényerőt? Sajnos ezen érték kimaxolása esetén is egy kissé sötétnek látjuk a képernyőnket. A tesztalanyom egy 1920x1080 képpont felbontású, FullHD, matt, IPS kijelzővel rendelkezik, amin egy ún. tükröződéscsökkentő bevonat található. Viszont ebből a szériából kapható egy drágább, 3840x2160 képpont felbontású, UltraHD megjelenítővel szerelt példány is. Ezen kívül szép színekkel rendelkezik, játékokban megfelelő vizuális hatást tudtunk elérni teszt közben.

A beviteli eszközökre áttérve, először a billentyűzetről beszéljünk. Szép, világítós, meg lapos. Mit kell még elmondani róla? Mondjuk azt, hogy a gombjai már annyira laposak és kicsik, hogy egy átlagos, vagy átlagosnál nagyobb kezű embernek sűrűn lehetnek problémái gépelés közben. Emiatt javaslom külső billentyűzet használatát hosszabb munka, vagy játék alatt. A háttérvilágítás letisztult, egyszínű és nekem különösen tetszik a fényereje is. A touchpadunk szintén elég modern, kifinomult dizájn kapott. Egyszerű, viszont figyelemfelkető piros szegélyt láthatunk. Tapintása különösen jó, eddig tesztelt és használt laptopokhoz képest kimagaslóan jól használható, de azért játékhoz mégiscsak külső egér ajánlott.

Na, és mi van benne? - Hardver és teljesítmény

A szóban forgó laptop egy közepes teljesítményű konfigurációval bír. A számítások elvégzéséről egy Intel Core i7-7700HQ gondoskodik, mellé társul 8GB DDR4-es memória, amely 2400MHz-en dolgozik. A grafikus megjelenítésért egy GTX 1050Ti, annak is a 4GB-os verziója felel. Háttértárnak egy 128GB-os SSD-t és egy 1TB-os HDD-t találunk. Ezeket nem nagyon fejtenénk ki, konfigurációtól és a vásárlás helyétől függ a háttértár milyensége. A gép tesztek alatt elég szépen muzsikált, 6 játékban teszteltünk, ebből 2 inkább e-sport játék kisebb hardver igénnyel, és a maradék 4 meg izmosabb vasat igényel. Mindegyik játékot FullHD felbontásban (1920x1080) futtattuk, teljes képernyős nézetben. Ezen 4 játék közül GTA V-ben sikerült a legtöbb FPS-t kisajtolni a gépből, átlagosan 60 képkocka/másodperc körüli értéket kaptunk négyszeres élsimítás és magas beállítások mellett. A tesztalanyom által legnehezebben futtatott játék a pár éves Far Cry 4, magas beállítások és négyszeres élsimítás mellett 43FPS-t produkált a gépezet, ami még teljesen élvezhetően játszható egy ilyen kaliberű játéknál.

Áttérve a versenyképes játékokra, a gép szépen muzsikált maximum grafikai beállítások mellett is, ami köztudott, hogy a versenyszerű e-sport játékosok általában alacsony grafikán és akár 4:3-as felbontásban játszanak. A FPS játékok szerelmeseinek kedvéért teszteltünk CS:GO-t, amiben egy Műhely pályának köszönhetően már tudunk végezni benchmark teszteket, szélsőséges viszonyok között. Az inkább szolidabb e-sport játékok szerelmeseinek a LoL-t jut javasoljuk, úgyhogy ezt is górcső alá vettük. Mindkettő játékban kimaxoltuk a beállítási lehetőségeket, és így is elég kellemes FPS számot kaptunk. CS:GO-ban az erős processzornak köszönhetően ment az egekbe az FPS szám, mivel az egy CPU-orientált játék. LoL-nak nincs nagy gépigénye, úgyhogy itt is bőven 100 fölötti FPS szám mellett játszhatunk.

A különböző videojátékok tesztelése után sort kerítettünk a Passmark Benchmark szoftverének lefuttatására is. Átlagos eredményeket kaptunk, az i7-7700HQ a tesztelés szerint nagyjából egy i5-7600K teljesítményét tudja nyújtani.

Most akkor megéri az árát? - Összegzés

Miután először megláttuk ezt a gépet élőben, azonnal megfogott bennünket! Nagyon mutatós darab, nincs tele mindenféle csicsás motívumokkal, vagy egyéb díszítésekkel, csak a letisztult, modern dizájnra törekedtek a tervezők. Többféle konfigurációban kapható a gép, GTX 1050, 1050Ti (jelen tesztalanyunk is ilyen GPU-val rendelkezik) és a legerősebb szett GTX 1060-nal érkezik a megrendelőhöz. Összességében egy játékokra elég erős, munkára tökéletes konfigot kapunk ezért az árért. Na, de várjunk csak! Mennyi is az annyi? Ha emellett a gép mellett döntünk, akkor gamer laptopokhoz képest nem kell túl mélyre nyúlnunk a zsebünkben, a gép tartalmától függően 290 ezertől egészen 520 ezerig válogathatunk. Kinek ajánlott egy ilyen gép megvétele? Véleményünk szerint ez a gép hobbijátékosoknak, és hardcore kollégistáknak is tökéletes, emellett munkára, esetleg fotósoknak, vagy üzletembereknek is megfelelő választás.

Köszönjük a forgatási lehetőséget a Laptopszalon.hu-nak! 

A laptopot tesztelte és a cikket írta, Szunai "Szergej" Csaba.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!