A nagy csata: HDMI vs DisplayPort - de melyiket válasszuk játékra?

A nagy csata: HDMI vs DisplayPort - de melyiket válasszuk játékra?

Gyakorlatilag egyetlen nagy különbség van a két kábeltípus között.

Ha egy új monitort vagy videokártyát veszünk, akkor hamar felmerül a kérdés: mivel kössük össze őket? A legtöbb ember ezt könnyen megoldja: melyik van otthon, esetleg melyik olcsóbb, vagy melyik könnyebben elérhető. Nagy hibát nem véthetünk, ám érdemes lehet egy-egy kábeltípus tulajdonságait ismerni, hogy tényleg a megfelelőt válasszuk.

A veteránok

A világ nyilván nem ebből a két típusból - a HDMI-ből és a DisplayPortból - áll, népszerű még a VGA és a DVI is. Utóbbi lassan kezd kiöregedni, míg előbbi már megtette. Olyannyira, hogy sok, modern GPU-n már nincs is VGA port, DVI is csak esetenként, és jó eséllyel maximum egy darab. Természetesen ezekkel még mindig rengeteg helyen találkozhatunk, ám ez közel sem a gaming-szféra. A két szabvány leginkább irodai és általános használatnál lehet elterjedt. Játékra tehát ez a két típus ki is esett, így már csak a címben említett két versenyző marad.

Érdemes tudni, hogy a HDMI-t (High-Definiton Multimedia Interface) leginkább a szórakoztatóiparba, TV-khez szánták. Ennek megfelelően szinte minden (modern) televízión megtalálható, és leggyakrabban ezt a megoldást használják az emberek, ha valamilyen multimédiás segédeszközzel (pl.: különböző TV-boxok) szeretnék összekötni a készüléket. Ezzel szemben a DisplayPort kifejezetten a PC-piacra szánt szabvány, televíziókon nem is nagyon található meg.


A GTX 1080 és 1080 Ti portjai. Mindegyiken 1 HDMI és 2 darab DisplayPort, míg a sima verzión még egy DVI is helyet kapott.

Miben más a HDMI, mint a kihívója, a DisplayPort?

Hiába szánták picit más piacra a HDMI-t, ettől függetlenül számítógépeknél is nagyon jó szolgálatot nyújthat. A második legnagyobb videokártyagyártó, az AMD FreeSync funkciója például csak ezt a szabványtípust támogatja. Ezzel szemben az NVIDIA verziója, a G-Sync csak DisplayPorttal működik. Ha tehát a zöld gyártótól származik a kártyánk, és a G-Syncet is használnánk, akkor gyakorlatilag el is dőlt a kérdés - ahogy fordítva is.

A HDMI jelenlegi szabványa, a 2.1 48 Gbps-os sávszélességet biztosít, emellett támogatja a HDR-t és az úgynevezett eARC-t (Enhanced Audio Return Channel), amivel akár a hangátvitel is megoldható. A maximum felbontása 10K (10240x4320 pixel) - bár kétlem, hogy ezt egy átlagfelhasználó kihasználná, hiszen ez a technika csak nagyon nehezen és drágán elérhető (ha egyáltalán az). A korábbi HDMI verziók a 4K felbontást csak 30 Hz-cel támogatják, így ha ilyen célú a felhasználás, akkor érdemes lehet beruházni egy újabb verzióba (a legújabb típus a 2.1-es).

A DisplayPort 1.4 (a legfrissebb verzió) jelenleg "mindössze" 32.4 Gbps-os átvitelt kínál, azonban a tömörítési arány sokkal veszteségmentesebb. Emellett ezzel a technológiával USB-C csatlakozón keresztül is használhatjuk a monitorunkat, hiszen az USB-C áram leadására és képátvitelre is alkalmas már.

De akkor most tényleg: melyiket válasszam?

Ha se a G-Sync-ben, se a FreeSync-ben nem vagyunk érdekeltek, akkor igazából teljesen mindegy. Ha több monitoron játszanánk, akkor mégis a DisplayPort lehet a befutó, hiszen ott splitelhetjük a tartalmat, tehát egyetlen kimenettel akár több kivetítőn is megjeleníthetjük. Lecserélni a meglévőt tehát felesleges (ha a cikkben taglalt két típus valamelyikét használjuk), jelenlegi átlagfelhasználásra mindkettő tökéletes.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

(Képek: Digit.in; alphaszerviz.hu; monoprice.com)

Kövess Minket!