Óriási összegért vásárolta meg a Vodafone a magyar UPC-t (is)

Óriási összegért vásárolta meg a Vodafone a magyar UPC-t (is)

Körülbelül 23 milliárd dollárt kóstált ez a felvásárlás.

Tegnap reggel Európa egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone bejelentette, hogy megveszik a magyar, cseh, román és német UPC-t, ami a Liberty Global égisze alá tartozott egészen idáig. A brit és az ír UPC azonban marad az eredeti tulajdonosnál, a Liberty Globalnál. Az üzlet a londoni cégnek nagyjából 23 milliárd dollárjába kerülhetett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mától a UPC-ből egy csapásra Vodafone lesz (hiszen még egy hosszadalmas versenyhatósági vizsgálat következik), -ami jobb esetben is jövő év közepén zárulhat le.

Az üzlet nem volt meglepő, hiszen már régóta tárgyalt a két fél, azonban az árról csak most tudtak megegyezni. Ezenfelül 2016-ban közös szolgáltatást indítottak VodafoneZiggo néven, sőt, a UPC mobilszolgáltatása is a londoni cég hálózatán működött.

A változás természetesen kis hazánkat is érinti, ahol a Vodafone valamennyire felzárkózhat a Telekom mellé, hiszen most már ők is rendelkeznek mobil-, tévé-, internet-, és vezetékes telefon szolgáltatásokkal. Ettől függetlenül azonban a Telekomnak még mindig nagyobb előnye van, hiszen a magyar piac közel felével ők rendelkeznek. Az Invitelt megvásárló Digivel szemben azonban még nagyobb fölényre tehetnek szert. Előzetes becslések szerint a mobilszolgáltatásokban 25, a vezetékes internetben 24, míg a tévészolgáltatásokban 19 százalékos részesedést szerezhettek.

Nekünk, fogyasztóknak azonban kifejezetten jó lehet ez a verseny, hiszen ha nyáron valóban elindítja a saját mobilszolgáltatását a Digi, akkor már összesen három szolgáltató rendelkezik mind a "négy alapelemmel" (TV, internet, mobil, vezetékes telefon), ami még kedvezőbb csomagokhoz vezethet.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!