Rage quit és bundagyanú árnyékolta be az eClub FIFA18 World Cup versenyt!

Rage quit és bundagyanú árnyékolta be az eClub FIFA18 World Cup versenyt!

A múlt hétvégén lezajlott párizsi eClub World Cup az utolsó esély arra, hogy számos játékos kijusson a FIFA Global Series Playoffra; ettől függetlenül nagyon ellentmondásosra sikeredett.

Az esport-newstól a brit Jamie Hore összefoglalója az eseményről:

A címet második alkalommal hódította el a dán labdarúgó klub, a Brondby, amelyet Fatih "fifaustun" Ustun és Frederick "fredberg2013" Fredberg képviseltek. Fredberg 4-1-es vereséget szenvedett a döntő első mérkőzésén a Team Envy játékosától, Eisvogel-től, aki a manchesteri FUT verseny második helyén végzett. Ugyanakkor Ustun a második játékában egy gyönyörű 6-0-ás győzelmet aratott Aero ellen, ráadásul egy parádés El Tornado gólt is szerzett, ami után a dánok kicsikarták győzelmét.

Sajnálatos módon a kiváló teljesítményt az A csoport utolsó fordulójában egy állítólagos bunda homályosította el, ugyanis az Arte Virtualból Freitas és a Schalkeből Idealz is továbbment miután döntetlenre hozták a meccsüket. Ez volt az utolsó meccs, amelyet Schalke e-sportolója a csoportjában játszott. Az Esportsranks egy olyan jelentést tett közzé, amely arra enged következtetni, hogy egyik játékos sem kísérelte meg a gólszerzést, ami több, mint gyanússá tette a találkozót. A közösségi médiában ez rögtön összesküvéselméleteket szült, melyből az egyik a match-fixing (bundázás) tényére engedett következtetni.

Az EA FIFA e-sport szabályai a

  • "puha játékot, ami azt jelenti, hogy egy adott játékos nem próbálja kihozni magából a maximumot"

valamint

  • "engedi az ellenfélnek, hogy több gólt szerezzen a kelleténél"

egyértelműen tiltják.

A játékosok azonban azt állítják, hogy rendesen játszottak. Egyelőre tehát még mindig nem tisztázott, hogy ezt tovább vizsgálják-e. Ez egyébként azt is jelentette, hogy a UNILAD két brit e-sportolója (Spencer "Gorilla" Ealing és Shaun "Shellz" Springette) a csoportjában a legjobb négy mögött végzett és kiesett.

Ha ez még nem lett volna elég, akkor az elődöntőben is volt dráma, ahol a Mkers' máltai indulója, Kurt "Kurt0411" Fenech (aki a fentebbi tweetet is kirakta) a mérkőzés ideje alatt egy gól után lesétált a színpadról és feladta azt:

Kiakadt azon, hogy mennyi középkezdés utáni gólt kapott a dán fifaustun-tól, ettől függetlenül a szervezők visszatessékelték a székébe és be kellett fejeznie a párharcot. Tiltakozásképpen hátul passzolgatott a lefújásig. Ez azonban felvetette a következő kérdést: vajon a FIFA fejlesztői által korábban közzétett játékmenet frissítés hatékonynak bizonyult-e annak érdekében, hogy csökkentsék a középkezdés utáni találatok számát?

A versenyt körülvevő drámát észrevette Spencer Owen is, a Hashtag United e-sport csapatának tulaja, valamint az eClub világbajnokságának egyik műsorvezetője, a közösségi médiát felhasználva kritizálta Kurt0411 sportszerűségét, és megvédte a kick-off hibát kihasználó játékosokat.

A bundagyanú és a játékot körülölelő problémák nehéz időket jelentenek a FIFA kompetitív közösségének, felvetve további a Global Series Playoffok kvalifikációs módszereivel kapcsolatos kérdéseket. Szerintetek kinek van igaza?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!