A bot lane bruiserek után itt legújabb profi őrület: support mid

A bot lane bruiserek után itt legújabb profi őrület: support mid

Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy már Master Yi nélkül is működőképes a dolog.

Napról-napra jönnek az érdekesebb taktikák a kialakult káoszban; mindenki keresi a kiskapukat és hogy ki mennyire erős. Mivel az ADC-k elég rossz helyzetbe kerültek és a dzsungel is változott, így megjelentek a bruiserek boton, valamint Mordekaiser is, miden pedig korábban már írtunk a pusztító Taric + Master Yi párosról. Ez még mindig él, de a meta ismét tovább fejlődött valami mássá, és egyre több profi, valamint high elo játékos supportot játszik miden, akár a Master Yi nélkül is.

Ez a jelenség hívta fel ugyanis a játékosok figyelmét egy olyan lehetőségre, amivel eddig nem nagyon éltek: miszerint miden nem igazán kell mágus, ha van egy erős dzsungeles, aki egymaga is le tudja carryzni a meccset, főleg ha minden sutyerákot elvisz. Erre tökéletes alkalma lehet mondjuk egy Xin Zhaonak, ha mellé még párosul egy támogató is a maga pajzsaival, CC-jével, vagy épp gyógyításával.

Más karakterek is feltűntek miden, de az igazi triumvirátus jelenleg elsősorban Bramuból, Taric-ból és Luluból áll. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen dzsungeles párosul hozzá és mivel mostanság amúgy is a harcosabbik fajta kezd feltörni, a mid support CC-jével és védelmével megtámogatva, akár 2v8-ban is lehozzák a meccset, ha megvan a megfelelő összhang. Dzsungel szerepben leginkább Xin Zhao szokott feltűnni, Master Yi még mindig egy op megoldás, feltéve ha nem bannolják. Ezen kívül szóba jöhet még Graves, vagy Kha'Zix, illetve Lucian ismét szerepet váltott és őt is egyre gyakrabban hozzák az erdőben.

Ha belegondolunk, hogy mit tud a Braum + Lucian bot lane, máris nem annyira értelmetlen az egész elmélet, hogy ez miért is működik. Braum és Taric CC-t, illetve pajzsot és sebezhetetlenséget adnak, de ami igazán erőssé teszi az egészet, az hasonlóan az eredeti Yi metához, a mides farm. Egy supportnak ugyanis nincs annyira nagy szüksége rá, persze a last hiteket beviheti, de neki alapvetően az a dolga, hogy fagyassza a mides ösvényt, és a dzsungelesnek hagyja meg a nagy részét. Mivel a támogató tárgyak ennyire erősek, és rengeteg aranyat kapnak amúgy is, a farm hiányában is bőven relevánsak tudnak lenni, míg az olyan snowball hősök, mint Xin, Graves, vagy akár Lucian teljes mértékben lemoshatják az ellenfelet.

A legszebb az egészben, hogy ezzel szemben ráadásul egy hagyományos mides, –mondjuk egy mage–, nem sokat tud kezdeni egyedül, viszont az ő dzsungelese meg jó eséllyel nem viheti el a farmot és az XP-t mert azzal gyakorlatilag halálra ítéli a saját midesét. Tehát vagy ők is ezt játsszák, vagy jó eséllyel kikapnak. A másik lehetőség: a mi dzsungelesünk a két szélső ösvényen próbál meg valamit alkotni, ezzel azonban a midről fixen lemondunk, valamint arról is, hogy az ellenfél dzsungelesének bárki is útját állja.

Egyre többen használják ezt a taktikát magas elokban is. Hogy ez mennyire állja majd meg a helyét a profi metában nagyjából most hétvégén kiderül, de több LCS-es mides is erre fanyalodik, az élen Bjergsennel, aki csak ezt játssza per pillanat. Huhi, illetve Febiven is próbálkozik vele, igaz nem épp annyira bátran, mint Bjerg. Semmi ördöngösség nincs benne, sem különleges build, egyszerűen supportként építik őket, mintha boton lennének, és ettől függetlenül boton ugyanúgy szerepel egy támogató, rendszerint valami olyan, ami rendelkezik kezdeményezéssel.


Caps ezúttal is a saját útját járja, –ő valamilyen oknál fogva inkább a sebzésben és a makulátlan kezdeményezésben hisz. Emiatt Kalista midezik újabban, de Nocturne-t sem veti meg. Kalista tőrét természetesen a dzsungelesre pakolja, így bármikor jönne rajtaütni hatos szinttől felfele, a kezdeményezés mindig adott lesz.

A metaújításnak tehát még koránt sincs vége. Érdemes lesz azért megvárni a 8.12-őt, hogy lássuk mi is a Riot válasza minderre, de az első héten még az LCS is a 8.11-en fog zajlani jó eséllyel. 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!