Egy elfeledett FIFA játékmód a végén meghódítja a világot is

Egy elfeledett FIFA játékmód a végén meghódítja a világot is

A hagyományos labdarúgás mellett a virtuális foci is egyre népszerűbbé válik, –és nem véletlenül.

A FIFA-sorozat már az első megjelenését követően beszippantotta a játékosokat. Minden a FIFA 1993-mal indult útjára, és ki gondolta akkor, hogy a virtuális futball szimulátor ekkora utat jár majd be. 2009-ben egy új móddal bővült a program, hiszen a Pro Clubs-ban már nem csak egyedüliként irányíthattuk a csapatunkat. Azóta egy játékos akár egy karakter bőrébe is bújhat: ez pedig azt jelenti, hogy 22 ember is kifuthat a virtuális gyepre. A futballistáinkat folyamatosan fejleszthetjük; minél több meccset játszunk annál tapasztaltabbak lesznek, és bizonyos képességeiket a posztjukhoz megfelelően erősíteni tudjuk.

Az évek alatt ugyan sose tudta igazán kinőni magát a Pro Clubs, és úgymond az 1 az 1 elleni stílus árnyékában maradt mindvégig. Ettől függetlenül hihetetlen élményt nyújt, hiszen itt jól összehangolt munkát, és a csapattársakkal való szoros együttműködést kíván meg a jó eredmény elérése. Az utóbbi félévben azonban hazánkban, –valamint a világ számos pontján is– egyre inkább felfigyelnek a Pro Clubs-ban rejlő lehetőségekre, népszerűsége fokozatosan növekszik:

Ezt a 11v11 a játékmódot lovagolta meg 2016 novemberében két magyar fiatalember. Létre hozta a Hungarian Pro Clubs League-t, ami időközben a hivatalos PS4 magyar bajnoksággá nőtte ki magát, –sőt egyre inkább közeledik az e-sport bajnokságként való nyilvántartás felé. Töretlenül szervezték a szezonokat, emellett a magyar csapatok több nemzetközi kupában (pl. BL, EL, Klubvilágbajnokság) értek el egészen jó eredményeket. Ha már Bajnokok Ligája és Európa Liga; a magyar szövetség nem csak felvételt nyert, hanem egyenesen az alapító tagjai közé tartozik az európai Pro Clubs szövetségnek (Virtual Pro Gaming, amely bajnokságaiban az amatőrök mellett már szponzorált profi csapatok is helyet kapnak, ilyenek az igazi futballklubok e-sport szakosztályának csapatai is. Ezt követően az első igazán komoly szervezet is létre jött és a FIFA18 érkezésével a terveiket igyekeztek tető alá hozni. Az European Virtual Football Association-t (Európai Virtuális Futball Szövetség) több ország képviselői az UEFA mintájára hozta létre, többek közt Magyarország és a HPCL képviselői is ott vannak a tanács vezetői között. 

Jelenleg egyébként ott tartunk, hogy a 4. szezonja megy a HPCL-nek, mely rendkívül sikeres, ugyanis már öt hagyományos sportklub (MTK Budapest, Puskás Akadémia, DVTK, DVSC, Újpest) is szerepel a felhozatalban, emellett két osztályban vetélkedik 30 csapat (több, mint 300 játékos vesz részt benne). Természetesen a mezőnyben e-sport csapatok is helyet kaptak (pl.: Wonder Stag, Nice Gaming, Zylex), de külön szponzorált együttesekből is akad (pl.: Hartman eSport, Dr. Relax eSport). Sőt jól mutatja az érdeklődés robbanásszerű növekedését az is, hogy főiskolák és egyetemek közül is bekapcsolódtak már a küzdelmekbe (pl.: TF, SZTE).

Az első és másodosztály jelenlegi állása:

A klubcsapatok mellett válogatott is létezik az ITFA (Independent TeleFootball Assotiation) nevű szervezethez csatlakozva, amelyet szintén a liga vezetői irányítanak és szerveznek a bajnokság legjobb játékosaiból. A nemzeti együttesünk tavaly sikeresen selejtezett a világbajnokságra (a későbbi világbajnokot is megverve), a csoportkörök alatt azonban kiestünk. A nemrég befejeződött Európa-bajnokságra csoportmásodikként kvalifikálta magát a válogatott (egyetlen vereséggel). Az Eb-n pedig veretlenül nyerték csoportjukat a srácok, majd Spanyolországot is kiejtve a negyeddöntőig meneteltek, ahol végül Olaszország ellen búcsúztak. Az idei világbajnoki sorozat selejtezői most értek véget, és Magyarország csoportelsőként jutott ki.

Emellett létezik egy u21-es válogatott is, amelynek a neve kicsit hamis információkat tartalmaz: lényegben ez a válogatottak „B” kerete, nincs tehát korbéli megkötés. Ez a csapatunk tavaly nyáron szintén részt vett a saját világbajnokságán, ahol a negyeddöntőig jutottak el. Jelenleg az u21-es válogatott az Európa-bajnokságon vesz részt, valamint az idei világbajnokságon a csapat egy csodálatos eredményt ért, hiszen bronzérmet szerzett.

A nyár folyamán elsőként indult el egy liga-válogatott torna is, ahol a bajnokság jelenlegi honlapjának üzemeltetői írtak ki világbajnokságot, természetesen Magyarország ezen is részt vesz és a csoportküzdelmekben tekintélyt parancsoló mérleggel (5 győzelem 1 döntetlen, 17 rúgott és 2 kapott gól) végeztek az első helyen.

A legújabb kezdeményezés pedig a DIGISport részéről jött létre, a televíziós csatorna saját e-sport versenyt indított májusban. A 6 sportklub Pro Clubs (MTK, Debrecen, DVTK, Puskás, Újpest) együttese méri össze az erejét, ahol elsőként mutatta meg magát a Honvéd frissen igazolt kerete is. Ma este is lesz erről közvetítés, amit az alábbi csatornán lehet élőben követni este 20:30-tól:

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!