5 legjobb bot páros a

5 legjobb bot páros a "káosz metában"!

A meta még mindig őrült, de kezdjük megszokni, –így néhány duó most már igazán kiemelkedik a többi közül.

Az elmúlt hetekben a meta tényleg a feje tetejére állt, de ezt már valószínűleg mindenki észrevette, hallott róla vagy éppen megtapasztalta. A legnagyobb változás egyértelműen a Bot Lane-t érintette, ahol a Crit ADC-k nagyja kiesett a pikszisből, míg a Bruiserek és a Mage-ek tömegével jelentek meg az ADC pozícióra, amit mára inkább Bot lanernek nevezünk a komoly diverzitás miatt. Szinte mindent láthattunk már a saját és a profi meccseken is, de az egyértelmű, hogy leginkább a mágusoknak van helye egy támogató hős mellett. A jelenlegi zűrzavarban és az igen terebélyes poolban most rengeteg mindent összekombózhatunk egymással, –de mégis van egy-két duó, akik olyannyira jól működnek egymással, hogy sokszor nem csak a saját lane-jüket, de az egész meccset eldöntik. Össze is szedtünk nektek öt párost, akik szerintünk kiválóan működnek, sőt néhányuk még komoly nerfet is megérdemelne, hiszen szinte képtelenség jól játszani ellenük.

Kezdjünk az egyik hagyományosabbnak mondható duóval, akik jelenleg két okból működnek remekül

  1. Lucian az egyik, ha nem a legerősebb ADC ebben a pillanatban és sokszor hasznosabb lehet, mint az új meta által szült dupla mage vagy bruiser bot lane-ek
  2. Morgana E (Black Shield) képessége a legtöbb Mage-et, de még jó pár bruisert is kicselez, ha pedig az ellenfél nem tudja egyből felrobbantani Lucian-t akár az ösvényen, vagy éppen a csapatharcokban, akkor nagyon nehéz lesz megnyerni a meccset

Ezenkívül Lucian mindig is szerette elnyomni az ellenfeleit és folyamatosan kereste a harcokat, ami mellé Morgana egy tökéletes pár, hiszen hosszú CC-je és komoly sebzése is van, ha nem vigyáz az ellenfél. Ezenfelül a legtöbb ADC main még mindig biztonságosabban érzi magát, ha egy ADC-vel kell játszania és sokszor a kényelmesebb pick meghozza a gyümölcsét egy-egy keményebb lane ellen is. Nem utolsó sorban pedig a mozgékonyság és újból a Black Shield-nek köszönhetően a gankeket is könnyedén eltudják kerülni.

A két hős szinte tökéletesen fedi egymás gyengeségeit, így a hatodik szint után egy elképesztően idegesítő lane-t képeznek, amin szinte csak Morgana, de lehet, hogy még ő sem segíthet. Mordénak remek burst-je és sustain-je van, de kicsit nehézkesen mozog és gap closer-je sincs, így sokszor bajban van azzal, hogy odaérjen az ellenfélre mielőtt meghal. Ornn sem egy fürge lélek, de egy igazi CC gép, így egy-egy all-in következtében olyan sokáig marad ott az ellenfél supportja vagy ADC-je, hogy annyi idő alatt Morde kivégzi őt. Emellett a sárkányokat is könnyen elhozzák a dzsungeles segítségével, ami Morde-nak egy borzalmasan fontos dolog, ha ő akarja elhozni az első tornyot. Az érdekesség ebben a párosban, hogy mindketten lehetnek támogatók és carry-k is, de leginkább Morde szokta megkapni a farm nagy részét. Mivel mindketten közelharciak, így érdemes Relic Shielddel kezdeni, hogy minél több farmot lehessen elosztani egymás között.

Zyra már elég régóta "aludt" ebben a metában, mivel sosem volt igazán gyenge hős, az elmúlt frissítésekben pedig egy kis erősítést is kapott, így perpillanat remekül működő support, ha egy olyan lane-t szeretnénk építeni, ami a gyilkosságokra és a push-ra koncentrál. Apropó push, Heimerdinger nem véletlen került be a mostani profi metába. Egészen elképesztő sebességgel tolja a minionokat az ellenfél tornya alá, amire Zyra rátesz egy lapáttal, mert a növények ugyanúgy kaszabolnak mindent, mint Heimer tornyai. Amennyire troll párosnak tűnik, annyira hasznosak, mivel a folyamatos push az ellenfél dzsungelesét is lefoglalja, de 3v3 szituációkban szinte mindig az fog nyerni, akinél ott van Heimer és Zyra kombó. A folyamatos torony és növény sebzések majdnem kibírhatatlanok. Ezenfelül Heimer mid game-je borzalmasan erős és könnyedén elhozza Baront és a Dragont is másodpercek alatt. Ehhez a duóhoz kicsit több csapatjáték és odafigyelés kell, de a siker garantált.

Őszintén megmondva őket még nem láttam élesben sehol sem, de rengeteg helyen hallottam már róluk. Ugyanúgy kell elképzelni, ahogy a Morde - Ornn duót, lefedik egymás gyengeségeit. Veigar egy nagyon erős burst Mage, akinek két komoly gyengesége van: Lassú és könnyedén meghal. Zilean mindkettőt megoldja. Nem csak sebességet ad neki, de még újra is éleszti, ha egy kicsit túl mélyre tévedt. Persze a lane-en nyújtott teljesítményük is egy rémálom az ellenfélnek. A Veigar stun kalitkája pont akkora, hogy lehetetlen kikerülni a Zilean által szórt bombákat. Természetesen itt Veigar a carry, hiszen szüksége van a farmra és a stackekre, ha hasznos akar maradni, míg Zilean így is úgy is erős marad a kitjének köszönhetően.

Emellett egy érdekes táblázatot is összerakott egy Veigar játékos, aki kiszámolta, hogy pontosan mennyit sebez egy kombóval a páros:

A sikeres killhez, Veigar összes képességének találnia kell, míg Zileannak két szintet kell erősítenie a Q képességén, hogy ekkora sebzést tudjon kiosztani a páros. Természetesen ebbe nincs beleszámolva az Ignite, ami még 130 sebzést jelent hármas szinten. Ez összesen 758,5 sebzést, de érdemes megemlíteni, hogy Ezreal-nek például 617 HP-ja van a harmadik szinten, míg Heimernek 616, –így könnyedén megtudjuk ölni a papírabb ellenfeleket már a játék elején.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy jelenleg Vladimir az alsó ösvény egyetlen olyan hőse, akit minden párosításba belepickelhetünk és szinte a support kiléte is édes mindegy. Az első szinteken ne várjunk túl nagy burst-öt vagy killeket, de Vladimir pár tárgy után hirtelen szinte megölhetetlen lesz, a 16. szinttől pedig már olyan szörnyeteggé növi ki magát, ami akár egyedül vagy támogató játékosával is lehozhatja a meccset. Jelenleg az igazi kő-papír-olló metában élünk, ami azt jelenti, hogy az egyik hős, counter-öli a másikat, de a másikat is counter-öli valaki, így egy végtelenségig forgó megoldás kerékbe kerültünk, aminek a végső győztese általában Vladimir, hiszen a bruiserek ellen is jól használható, de a Mage-ektől és az ADC-ktől sem ijed meg.

Hasznos társa lehet Pyke, akinek nem csak komoly CC-i, de elég erős sebzése is van, így tényleg nagyon nehéz ellenük játszani. Ha mindketten elrontanak valamit, akkor Pyke kicsit elbújik a bokorban és feltölti az életét, míg Vladimir egyszerűen Vladimir és simán visszaszipkázza a hiányzó életerőt.

Jelenleg persze rengeteg olyan páros van, akik nagyon jól teljesítenek az alsó ösvényen. Így tényleg a kő-papír-olló szisztémát kell minden egyes választásnál szem előtt tartani, hiszen az egyik hős mindig counterli a másokat, –kivéve Vladimirnél: őt pickeljétek be vagy tiltsátok, ameddig nem érkezik rá nerf.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!