Még mindig megosztott a közösség: jobb vagy rosszabb ez a bot meta?

Még mindig megosztott a közösség: jobb vagy rosszabb ez a bot meta?

Az elmúlt frissítésekben fenekestül felfordult az alsó ösvény; de vajon ettől jobb lett a játékélmény?

Ezeket a duókat pickeljétek

Wolfi | 18/06/21 14:55 Az elmúlt hetekben a meta tényleg a feje tetejére állt, –de ezt már valószínűleg mindenki észrevette, hallott róla vagy éppen megtapasztalta. A legnagyobb változás egyértelműen a Bot Lane-t érintette, ahol a Crit ADC-k nagyja kiesett a pikszisből, míg a Bruiserek és a Mage-ek tömegével jelentek meg az ADC pozícióra, amit mára inkább Bot lanernek nevezünk a komoly diverzitás miatt.

A közelmúlt frissítései elértek egy olyan változást, amit már régen nem láttunk. Akárhogyan változott a meta az elmúlt években, a lövész mindig is lövész maradt, a támogató pedig támogató. A mostani metában azonban ez nagyrészt eltűnt. Az alsó ösvényen megjelentek a mágusok, a bruiserek, de még az orgyilkosok is. Rengeteg különböző kombinációt láthatunk, –nem is sorolnánk fel az összeset–, de közkedvelt választás Vladimir, Heimerdinger, vagy a bruiserekre válaszként megjelent Mordekaiser.

Két vélemény

Egy szó mint száz; nagyot fordult most a bot lane kereke. Ez a változás két táborra osztja fel a közösséget. Vannak, akik elégedettek ezzel a vérfrissítéssel. Sokan gondolják, hogy már ráfért ez a fajta szabadság az alsó ösvényre is, hiszen már hosszú évek óta 15-20 lövész közül néhányból állt össze az aktuális meta. A másik vélemény ezzel szemben, nagyrészt régóta alsó ösvényes játékosok véleménye, akik kitaszítottnak érzik magukat a „saját” ösvényükön. Évekig gyakoroltak egy adott szerepet, és hirtelen, derült égből villámcsapás megváltozik minden, és mindent lehet játszani, kivéve azokat a karaktereket, akiket megtanultak.

Mi itt a gond?

És itt el is jutottunk a fő problémához, ugyanis akkor lenne ez a változás jó hatással a játékra, ha a régi alsó ösvényes champek IS ugyanúgy részét képeznék a metának, és nem csak a megmaradt egypár (Lucian, Kai’Sa). Egyszerűen most nem arról van szó, hogy bővült a botos karakterek száma, csak szimplán lecserélődtek. Ha Vladimir és Heimer mellett ugyanúgy életképes választás lenne Twitch, Caitlyn vagy Kog’Maw, abban az esetben valóban jót tenne a játéknak. Továbbá az is egy fontos probléma, hogy néhány karakter, –mint Heimer vagy Renekton– a maga ösvényén, amire tervezték nem teljesít olyan szinten, hogy egy figyelemre méltó választás lehessen. Csak amolyan felületi megoldás, hogy egy támogatóval az oldalukon már tudna teljesíteni, önmagukban, még mindig komoly problémák vannak ezekkel a karakterekkel.

A megoldás

És igen, a mostani meta érdekes, ez tagadhatatlan. Azonban ez amiatt van így, mert még nem tisztult le, hogy ki nem annyira játszató, és ki az, aki erős. Ha nem következne be változás ilyen téren, akkor idővel ez a meta is pont olyan egyhangúvá és unalmassá válna, mint a lövész-meta. Leülepedne minden: kikristályosodna, ki az erős ki ellen, ki az, aki OP, és ki az, akit vissza kellene inkább küldeni a saját ösvényére.

A Riot azonban szemmel láthatóan akar ilyen téren változtatni, hiszen már jelentek meg a PBE-n erősítések a lövész tárgyaknak. Habár ezeket visszavonták végül, attól függetlenül mutatja, hogy ők is tisztában vannak ezzel a helyzettel, és próbálnak rá olyan orvosságot találni, –amivel nem borítják vissza a metát a korábbi helyzetbe–, azonban mégis vissza tudja hozni a lövészeket is. Kíváncsian várjuk, mi fog ebből még kisülni.

Egy dolog azonban biztos, ami leginkább az újítás mellett állóknak szól. Ha megnézzük a többi négy szerepet, elég sok változás történt az évek során. Miden számtalanszor kellett már új hősökhöz alkalmazkodni, topon ez kevésbé igaz, de a dzsungel is sokat változott, –tankoktól kezdve, orvgyilkosokon át, egyéb hősökig. Ha ott rendben volt ez az alkalmazkodás, akkor ez boton sem kellene problémát jelentsen, mégis sokan teljesen máshogy kezelik ezt a helyzetet, pedig valójában nem annyira egyedi.

Abban igazuk lehet, hogy a mérce kicsit eldőlt és jót tenne a játéknak azért, ha a mostani új megjelenők mellett a hagyományos ADC-kból is több válna életképessé, azt viszont nem igazán várhatjuk el, hogy az összes visszatérjen. Nem nagyon volt még olyan időszaka a LoL-nak, főleg az utóbbi években, amikor minden karakter életképes lett volna. A lövészek helyzetét tehát lehetne javítani, –ugyanakkor nem biztos, hogy tűzzel-vassal kellene kiirtani az alsó ösvényről mindenkit, aki eddig nem tartozott oda–, a színességet mindenképp elősegíti.

Ti hogyan álltok ehhez a metához? Elégedettek vagytok, vagy inkább visszacsinálnátok az egészet?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.