Két hős, aki 3 éve csak buffokat kap

Két hős, aki 3 éve csak buffokat kap

Vannak egyes hősök akik akármennyi szeretetet is kapnak a Riottól, sosem elég nekik. Ilyen például Ziggs és Riven.

Bizonyos hősök a sok próbálkozás ellenére sem akarnak működni. Ziggs és Riven legutóbbi nerfjei óta évek teltek el. Papíron azóta csak erősödnek, még sincsenek igazán azon a bizonyos permaban listán. Mi lehet hát velük a helyzet?

Ziggs képességei elavultak az idő során, így meglehet, hogy idő hiányában, –hisz a rework nem egy rövid sétagalopp–, a fejlesztők így szeretnék behozni a lemaradást. Hogy működik-e? Nem igazán. Ziggs legutolsó jelentősebb nerfje 2014. július 30-án látott napvilágot. Ez majdnem négy évet jelent. Ekkor végső képessége kapott érezhetően nagyobb töltési időt. Előtte is sorra kapta a gyengítéseket, minden téren, legyen az a Q robbanása, mozgási sebesség, páncélzat, vagy alaptámadásainak hatótávja, valahol mindig elvettek egy kicsit az őrült tudóstól. Ezt követően a robbanó yordle legutoljára akkor örvendett újra népszerűségnek, mikor 2016. májusának elején Hátizsáktöltete megkapta az akkor sokak által op-nak titulált passzívját, a sérült tornyok teljes körű felrobbantását jelentette. Így lett Ziggsből rövid időre ADC és a stratégia olykor a mai napig visszaköszön az unatkozó játékostáborban. Azonban ez sem jelentett végső megoldást, azóta egy-két manatöltés és maximális manán kívül, melyek minden bizonnyal a gyorsan változó AP-s tárgyakból eredeztethetőek. Nem kapott nerfet, csak és kizárólag buffot, mégsem tűnik úgy, hogy kedvenc kattant yordlénk egyhamar visszatérne a metába. Sokat számít az a bizonyos ulti miniontakarítás egy másik ösvényről, és egyelőre annak hiányában nem nagyon látjuk őt viszont.

Riven sem mai darab, de mégis: a "tipikus Riven main" meme majdnem annyira ott él az emberek tudatában, mint ennek Yasuoféle változata. Mi lehet hát az ok az ő esetében? Leginkább a sokak által nehéznek látott játékstílusa, ami az animációk megszakításában (animation cancel) rejlik. Ha végigfutjuk a Rivent érintő változtatásokat, legutolsó gyengítése óta azok több mint fele nem számbeli változtatás, hanem bugfix, ami megjelenő skinjeit és képességeinek animációit egyaránt nagyban érintette. Riven legutolsó gyengítése 2015. október legvégére datálódik, ahol Ziggs-hez hasonlóan ultija töltési idejét emelték meg. Azelőtt egy egészséges adok-kapok folyamatot tartott. 2016. augusztusáig itt-ott gyengítgették, –ekkor azonban valami elpattant, megváltozott, ugyanis Riven egy ideig egyáltalán nem kapott figyelmet, a legtöbb amit kiérdemelt a sorozatos bugfix lábjegyzet volt a patchnote-ok végén. 2017. novemberében, több mint egy év után kapta az első számszerű buffot, ami alapstatjait és három különböző képességét is érintette. Azóta pedig a vonat nem állt meg. 7 hónap telt el, ezt azt jelenti, hogy Riven majd 3 éve egyre csak "erősödik" és letisztul. Bár népszerűsége nincs még kihalóban, mégsem találja a helyét, Conqueror rúna ide, vagy oda.

Mi lehet az oka?

Hogy egész pontosan mi állhat a háttérben, nehéz megmondani. Mindkét szóban forgó hősnek megvan a maga egyedi helyzete. Ziggs képességei elavultak az idők során, illetve mindegyik skillshot,  és láthattuk, hogy az egyetlen változtatás ami rövid időre felélesztette nem számbeli adat, hanem játékstílusát érintő változtatás volt. Riven esetében már egy valamivel komplexebb, jóval népszerűbb, saját VS eventtel rendelkező hősről beszélünk. A hozzá –immáron talán jócskán– hasonlító Aatrox mégis sokkal rosszabb cipőben jár még a rework után is. Solo queue-ban ugyan viszont láthatjuk, de ott is inkább helyzetfüggő.

Akár honnan is nézzük: a sok buff pusztán alkalmi sebtapasz egy mélyebben fekvő problémára. Csak remélhetjük, hogy egy nap visszatérnek az egészséges patch formátumhoz, ahol a vérfrissítés azt fogja jelenteni, hogy meta alakulása szerint kapnak és vesznek el tőlük az egyensúly érdekében, –nem pedig pusztán az időhiány és a káosz ellensúlyozása miatt erősítik őket.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.