Induljunk az elejéről - Három kezdőbarát ADC a mindennapokra

Induljunk az elejéről - Három kezdőbarát ADC a mindennapokra

Az ADC egy igen megosztó szerepkör, azonban ez nem azt jelenti, hogy kezdőként ne érné meg kipróbálnunk magunkat az alsó ösvény carry-jeként.

Olyan időket élünk, amikor Mordekaiser és Irelia hivatalosan is felbukkannak, ha az ember az ADC szerepkörre szűkít a lobbyban. Ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos alapokhoz nem szükséges az old school ADC-k ismerete. Összeszedtük hát azt a három lövészt, akikkel szerintünk újoncként a legkönnyebb gyakorolni.

Jinx

Megbízható sebzés, megnövelt támadási távolság, hard cc.

Könnyű farmolás, távolságtartás és poke egyben

Jinx Q képessége segít idomulni egy-egy adott helyzethez, ezzel könnyítve meg használójának helyzetét. Nyugodt farmoláshoz egyszerűen minigun-ra tesszük a képességet és hagyjuk, hogy a bónusz támadási sebesség elvégezze a feladatát, míg ha ki vagyunk szorítva az ösvényünkről, a rakétavető megnövelt távolsága segít biztonságos távolságból lasthitelni a minionokat. Hasonlóképen, bevett taktika a rakétavetővel való poke. Amint az ellenfeles ADC előrébb jön és egy pillanatra megáll egy minionért, egy gyors Q váltással kis mana ellenében majdhogynem veszélytelenül vihetünk be sebzést. Ha a minigun előtte felpörgött, a rakétavető is nyer a bónusz támadási sebességből az első lövés leadásáig, így egy lövés szinte garantált, de jó eséllyel többet is leadhatunk belőle. Ezen felül a rakéták sebzése 110%-os sebzést okoznak. Az egyetlen amire figyelnünk kell ebben az esetben, az a mana, ugyanis amennyiben nem vagyunk elég óvatosak, fölös használatkor rakétavetőnk hajlamos hamar felélni a készletet.

Hard CC

A lövész szerepkör nem tömegirányító hatásairól híres, főleg ha kivesszük azokat amelyek végső képesség formájában érhetőek el. Így Jinx E képessége, a Lángcsapdák megérdemel pár szót. Manaköltsége sajnos magas, azonban két haszna is van. Egyrészt, lehetőséget nyújt a menekülésre. A másfél másodperc root idő és ha sikeresen eltaláljuk ellenfelünket a W lassításával, a legtöbb esetben már elég a legtöbb gankből való kicsúszásra. Másik haszna az ösvényen a harcok megkezdése. Ha sikerül valakit belecsalogatni a csapdákba, támogatónknak szinte tökéletes helyzetet teremtünk ahhoz, hogy hozzásegítsen minket a jól megérdemelt gyilkossághoz.

jinx lol

Mozgási és támadási sebesség szinergia

Jinx képességei, köztük passzívja nagyon jól operál a két sebesség adta kombóval. Egyikből nyeri a másikat, segít az ellenfélhez tapadni, elfutni, csapatharcok alatt újrapozicionálni. Ehhez tegyük hozzá a népszerű ADC rúnákat vagy a Rapid Firecannont és nem lesz olyan ellenfél akit ne érnénk utol és tudnánk másodperceken belül ledarálni.

Ashe

Egyszerű mechanika, CC, térképre való rálátás.

Folytonos lassítás

Ashe alaptámadásai és W képessége folytonos lassítást jelentenek, olyan mintha mindig lenne nálunk egy alternatív Rylai. Ez egyszerre könnyíti meg a menekülést, de remek alkalmat nyújt extra alaptámadások bevitelére egy kis sebzésért, miközben jó eséllyel megtagadjuk a menekülést és ellentámadást is, hisz mi stutter steppelve gond nélkül tudjuk majd tartani a távolságot.

Csapat kompatibilis

Kevés olyan hős akad, aki egész térképre kiterjedően tud rálátást biztosítani, de Ashe egy közülük. E képessége két töltettel akármely területet fel tudja fedni a mi és csapattársaink számára. "Nem sebez? Meh." A csalódottság alaptalan. A profik sokszor bebizonyították már, hogy az információ hatalom. A junglerünk könnyedén tud gankelni, átmenni az ellenfél dzsungelébe, ha tudja, hol mire számítson. Elkerülhetünk csapdákat nehezen wardolható helyeken, rendszeresen ellenőrizhetjük az objektíveket is. Okosan használva sokkal nagyobb előnyhöz juttathat minket csapatszinten, mintha sebeznék egy extra százast.

Végső képessége pedig egy elég hosszú kábítás. Ez a mega kristálynyíl akárhova célozható a térképen, alkalmat teremtve csapatharcokhoz, társak gyors kisegítéséhez, vagy egyszerű asszisztok megszerzéséhez. A kábítás mértéke a megtett út nagyságától függ, így kis gyakorlást ugyan igényel célzás terén, de mindenképpen megéri.

lol ashe e

Semmi trükk

Mechanikailag sem kell semmi nehézre számítanunk. Legjobb barátunk az állandó lassítás lesz, ezáltal pedig a játék egyik alapját a stutter stepet is meg fogjuk tanulni (az alaptámadások animációjának mozgással való megszakítása idő- és térnyerés céljából) amit szinte minden hőssel hasznosítani tudunk majd.

Legolas életérzés

Q képességünk 4 stacken elég menőn néz ki. Picit mintha a Gyűrűk Ura Legolasával játszanánk.

Sivir

Biztonságos, könnyű miniontakarítás.

Varázspajzs

Sivir varázspajzsa két célt szolgál, az egyik a sikeres hárítások esetén visszakapott mana, a másik a biztonság. A manaéhes Sivir minden sikeres blokkolással manát nyer vissza, ami nagy segítség neki az ösvény fázis alatt. A catcher (elkapó) típusú támogatók mint Blitzcarnk, Thresh vagy Moragana helyzetét nagyban megnehezíti ez a hatásokat levédő pajzs. Ha az ellenfél nem tud minket elkapni, nem lesz előnye sem. Hasonló módon keserítjük meg a jungler életét amíg idejét vesztegeti nálunk. Azonban ügyeljünk, az ellenfél megpróbálja majd kikényszeríteni a pajzsunk elhasználását, hogy lehetőséget teremtsen a tényleges támadáshoz, illetve arra is oda kell figyelnünk, melyik képesség élvez prioritást. Néha megéri elszenvedni egy kis sebzést, ha később a pajzs megmentheti az életünket.

Push és minionok

Az idő haladtával Sivir W de főleg Q képessége remek eszköze lesz a minionok gyors és hatékony tisztításának oly módon, hogy abból még aranyat is lássunk. Ezen képessége egy ideig a felső ösvényig is elvitte, ahol kizárólag Teleporttal vitték a gyors miniontakarítás és push potenciálja miatt. Itt a legtöbb bruisert is meg tudtuk verni a megfelelő távolságtartással. Míg olyan messze nem muszáj mennünk, az alsó ösvényen is kihasználhatjuk a dolgot. Ha sok minion gyűlik fel, takarítsuk le gyorsan, vegyünk irányt a középső ösvény felé egy gyors roam erejéig és egy ultival vadásszuk le az ellenséges midlanert. Kis szerencsével egy tornyot is elvihetünk mellé ajándékba.

lol sivir top

Ti kit ajánlanátok még kezdő barátaitoknak az alsó ösvényre?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!