Szép lassan,

Szép lassan, "titokban" megdrágultak a skinek az évek során

Volt, amikor még a 975 RP-s ár volt a megszokott, –de ezeknek az időknek vége.

Enyhén szólva is megváltoztak a skin szokások az utóbbi években, egyre drágábban jutunk már csak skinekhez. Sokan talán fel sem fogják tudatosan –mivel ez egy igencsak hosszas és állandó folyamat–, mely már évek óta zajlik. Egy közös szerkesztőségi játékban merült fel a skin téma, ezért kutakodni kezdtem, hogy pontosan mi is a helyzet skinek terén.

Nos, a helyzet nem túl rózsás: azt kell mondjam, hogy egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy bármilyen kinézetet is megvásárolhassunk. Az egész nagyjából 4 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Riot Games a különféle valuta árfolyamokra hivatkozva megváltoztatta az RP-k árát.
RP árak változása
A 2014-es ármódosítás előtt egy forintért 0,56 RP-t kaptunk, majd a módosítást követően ez lecsökkent 0,5-re. Ez a drágítás nem csak minket érintett, hanem egész Európát, egyedül a britek jöttek ki belőle jobban. Ráadásul a csomag méretei is változtak bizonyos helyeken: a korábbi 1780-as csomag valamiért 1775-ös lett, cserébe 300 forinttal kellett többet fizetni érte.

Az igazi érdekesség azonban nem is ez, hanem a kiadott skinek "minősége" és ára is egyben. Aki régebb óta játszik, az bizonyára emlékszik még, hogy hosszú évekig egy átlagos skin –amiben nincs semmi különleges, nem gyenge minőségű, nem esemény exkluzív, vagy valamilyen nagyobb család tagja– általában 975 RP-be került. Megfigyeltétek, hogy az utóbbi időben, alig látunk ilyeneket?... Sőt, végigböngészve a listát az is feltűnt, hogy az utóbbi egy évben egyetlen egy darab 975 RP-nél olcsóbb skin sem jelent meg, de a 975-ösök is egyre ritkábban. 

Anno, mikor meghatározták az árakat, azt az alábbi besorolások szerint tették.
skin kategóriák
A szomorú igazság azonban az, hogy a Standard már szinte nem is létezik és az Epic skin lett az új standard. Tény és való, hogy a játék folyamatosan fejlődik –és így a skinek animációi is szebbek–, ez azonban nem csak a skin saját erénye, elvégre a karakterek alapkinézetei is már úgy készülnek el, hogy sokszor lehagyják minőségben az előzőeket. Ez viszont nem biztos, hogy indokolja a szép lassú áremelést, csak azért mert a Riot halad a korral és nem ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt.

És hogy mennyire változott meg a trend pontosan az évek során? Erről beszéljen inkább az alábbi kép!

Mivel szeptember van, így minden fentebbi  említett évben a szeptembertől szeptemberig tartó időszakokat néztük meg. Az utolsó egy évben mindössze 8 db 975 RP-s skin készült, míg 1350-esből 72! Két évvel ezelőtt még volt 12 DB 750 RP-s kinézet is a 16 DB 975-ös mellé, míg csak 42 1350-es készült. Még egy évvel korábbra visszamenve pedig még kiegyenlítettebb volt a mezőny. Szép lassan már nem is kapunk 975-ös skint, ezt a trendet nézve pedig a 975-ös időszakkal szemben és a régi RP árakat nézve egy átlagosnak mondható skinért 1741 forintot kellett kiadni, míg ez az összeg mostanság már 2700, –vagyis majd kereken 1000 ft-tal többe kerül a legtöbb új skin.

Ha ennyire nem akarjuk beleásni magunkat a témába, elég csak a világbajnoki skineket megnézni, ahogy azoknak az ára is változott az évek alatt. 2013-ban és 2014-ben még 750 RP-be került egy-egy kinézet, 2015-ben már felemelték 975-re, tavaly, illetve tavalyelőtt meg már 1350 RP-ért osztogatták darabját. Az évek során próbálták ezeket egyre jobban testre szabni (aláírás és jellemző animációk is kerültek bele), így talán ez még érthető is valahol.

Mindettől függetlenül úgy érzem, hogy kezd kicsit elszaladni a ló ilyen téren. Az Epic már egyáltalán nem Epic, mivel lassan minden skin ezen az áron jelenik meg, a standard pedig már olyan ritka, mint a fehér holló. Ha ez így folytatódik tovább, akkor lehet, hogy pár év múlva meg már az 1820 RP-s lesz a sztenderd?...

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!