Hogyan alakul eddig a 2018-as World Championship metája?

Hogyan alakul eddig a 2018-as World Championship metája?

Tudod, hogy mi a közös Aatroxban, Skarnerben és Akaliban? Nem? Olvass tovább és megtudod a választ!

Dél-Korában október elsejével kezdetét vette a 2018-as World Championship. Az első négy nap eredményei alapján pedig már többen is sikeresen összeállították a versenysorozat korai metáját, ami tartogat számunkra egy-két meglepetést. A Riot Games történetében egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy nem olyan régen átalakított hőst túlbuffolnak, így a World Championshipre az adott karakter egy jól irányzott becsapással érkezhet. Ez történt most is Aatrox esetében (talán ezzel nem árultunk el nektek sok újdonságot), de jó pár karakter van, akiknek szereplése még a legtájékozottabb játékosokat is meglepheti! Nézzük is hát meg, ösvényekre lebontva, hogy kik azok a hősök, akik az eddigi metát alakítják.

Felső ösvényes karakter

Kezdjük hát a felső ösvény egyértelmű urával, aki nem is lehetne más, mint Aatrox. A karakter eddigi jelenléte a versenysorozatban hihetetlen ugyan, de 100%-on áll. Igaz, hogy ebből csupán három mérkőzésen sikerült valakinek választani, a maradék tizenhaton elvérzett a kitiltási fázisban, de ez talán mellékes is. Nyerési rátája még ennek ellenére is '"csak" 67% körül mozog, ami nem rossz, de egy három mérkőzéssel rendelkező karaktertől szerintem azért egy picit többet várunk. Na de ha van Aatrox, akkor hozni kell a counterét, Jarvant is, nem? Hát nem! Legalábbis eddig nem mutatta meg magát Damacia eszménye a csatatéren (amire valószínűleg a közeljövőben nem is nagyon kerül majd sor).Helyette a csapatok inkább Ornnt és Urgotot preferálják (az utóbbi szintén 100%-os jelenléttel rendelkezik idáig). A különlegesség az egészben az, hogy a játékosok nem a régi már megszokott karaktereket választják, inkább az újdonságokkal próbálják megállni helyüket a versenysorozatban. Ornn ugyanis 2017 nyarán került be a League of Legends világába, míg Urgot nem olyan régen egy teljes kozmetikázáson esett át. További érdekesség még, hogy az őket sorrendben követő Siont eddig kilenc meccs alkalmával vették elő, de nyerési rátája még így is 33%-os.

Dzsungeles karakterek

Egy héttel ezelőtt még szinte minden Olafról és Gragasról szólt. De ha közelről megnézitek a listát, láthatjátok, hogy nem ők vannak az első helyen (az viszont igaz, hogy mindkettő dobogós helyezést ért el). Egy kristályos skorpió mászhatott fel elsőként a dobogóra, aki hat mérkőzés alkalmával mutathatta meg a benne lévő kakaót. Ezzel és a 8 kitiltással összesen 74%-os jelenléttel rendelkezik. Győzelmi rátája pedig 67%, ami már közel sem annyira rossz (ennyi mérkőzés összegeként). Azonban van egy karakter az összeállításban, akire senki sem számított. Ez pedig nem más, mint a a jelenleg 47%-on álló Camille.Alatta (sereghajtóként) húzódik meg a kétarcú hős Kindred, aki 75%-os nyerési arányával (összesen nyolc mérkőzésből) egyelőre kiemelkedik az eddigi karakterek közül. Az ötös összeállításba sajnos nem fért bele Xin Zhao, de sok elemző szerint nem lesz hosszú ideig a hatodik helyen. Ugyan egy nagyon jó karakterről beszélünk, azonban nehéz vele kiemelkedően látszani, ami választási népszerűségén is meg fog látszani.

Középső ösvényes karakterek

Lehet hogy meglepő számotokra, lehet, hogy nem, de Akali még mindig borzasztó erős. Mintegy 84%-os szereplési rátával rendelkezik. Aatroxhoz hasonlóan azonban sokkal többször jelent meg egy "mérkőzésen" kispadra ültetve (azaz kitiltva) mintsem ténylegesen a középső ösvényen. Őt követi a sorban Ryze, akit sokan temettek nerfje miatt, de úgy tűnik, hogy a főnix feltámad hamvaiból! 58%-os szereplési és 60%-os nyerési rátával rendelkezik.Ezekt után LeBlanc kerülhetett fel a listára, aki éppen, hogy eléri az 50%-os nyerési rátát. Majd Irelia, aki jelenleg 100%-on áll, viszont ezt egy mérkőzéssel nem olyan nehéz elérni. Sereghajtóként pedig utat kell adnunk Syndrának, akit eddig egyszer bannoltak csupán, 7 mérkőzésben ténylegesen szerepelt, azonban ezzel csak 29%-os nyerési rátát tudott kiharcolni magának, ami egy borzasztóan szomorú dolog.

Alsó ösvényes karakterek

A Varus nerfet követően sokan Kaisa-t és Xayah-t kiáltották ki a legjobb lövészeknek, amely állítás még a mai napig hellyel-közzel megállja a helyét, viszont Varus mégis valamilyen csoda folytán visszaverekedte magát a népszerű karakterek közé. Kaisa-t ugyan nem tudta megelőzni ( a 74%-os megjelenési és 64%-os nyerési ráta azért nem semmi), de szépen befoglalta magának a második helyet 63%-al. Őket követi mondhatjuk, hogy bronzérmesként Tristana, akinek sokan még ennél is fényesebb jövőt jósolnak az idei Worlds-ön (gondoljatok csak bele, hogy mennyire erős lesz a leányzó, ha sikerül egészen addig túlélnie, amíg meg nem kaparintja magának a K.N. kardot). A sereghajtók itt most a már előbb emlegetett Xayah és az eddig meglepően 5-0-ban (legalábbis a választási és bannolási arányokat tekintve) lévő Lucian.

Támogató karakterek

A kezdeményezéssel rendelkező támogató karakterek még mindig ott vannak a toppon. A sort Alistar nyitja 79%-os megjelenési rátával és 67%-os nyerési rátával (érdekes, hogy nem olyan régen még Braum volt a favorit, azonban az őt ért nerf miatt jócskán visszaesett a rangsorban). Őt követi Xayah párja, Rakan, aki sokkal életképesebb egy másik lövész karakter mellett, mint drága párja nélküle. Majd jöhet a mindent mohón bekebelező Tahm Kench, akit kilenc mérkőzésen próbáltak bevetni a játékosok 56 %-os sikerrel.Thresh sajnos a lista alján kullog, de remélhetőleg nemsokára újra magába szippanthatja majd a lelkeket mostani buffjának köszönhetően. Nem szerepelnek ugyan a listán, viszont két karakterre érdemes lesz majd odafigyelnünk. Leona és Pyke ugyanis egy szempillantás alatt felforgathatják majd a mezőnyt (a Cloud9 támogató játékosa, Zeyzal egy meglepetés Leonát használt a KaBum! e-Sports ellen). Zeyzal sokak meglepetésére éppen Pyke counter-eként húzta elő zsebéből a sugárzó hajnal leányát és az egész mérkőzés alatt megpróbált counter-engage-elni. 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!