AMD Ryzen 2. generáció vagy Intel 9. generáció: melyik a jobb processzor?

AMD Ryzen 2. generáció vagy Intel 9. generáció: melyik a jobb processzor?

Az I9-es Intel processzorok és az AMD Ryzen 2. genereációs CPU-jai között nehéz dönteni. Melyik a jobb választás?

AMD vagy Intel? Intel vagy AMD? Az örök vitakérdés, ami konfliktusokat gerjeszt már évtizedek óta a gamerek között. A tökéletes választ nem lehet megadni a kérdésre, –de összeszedtünk pár dolgot, ami segíthet a döntésben, ha most akartok új processzort vásárolni az asztali számítógépetekhez. Nézzük meg, hogy a Ryzen 2. generációs és az Intel 9. generációs processzor-versenyében ki szakíthatja át először a célszalagot!

Specifikációk

A Ryzen 7 2700X és az I9-9900K fej-fej mellett halad a magok és szálak tekintetében. Az I9-9900K-ban emellett a Hyperthreading technológia is megtalálható, nem úgy az I7-9700K-ban, ezért jelenleg ez a csúcs az átlagos fogyasztói kategóriában. A Ryzent utolérte az Intel és ezzel a teljesítményelőny egyértelműen náluk van. A párhuzamos szálakat igénylő munkamenetek tekintetében eddig az élen járó Ryzent megelőzte ezen a területen is az Intel, de miért nem lehet azonnal kijelenteni, hogy ez a jobb processzor?

Overclock és hűtés

A túlhúzásban mindig is kiváló volt az AMD, de a Ryzeneknél nem törekedtek arra, hogy a felhasználók minél többet tudjanak kifacsarni az alkatrészből. Az Intel 9. generációs processzorai azonban megteremtik a lehetőséget arra, hogy valóban a maximális teljesítményt lehessen kipréselni a procikból, igaz ehhez egy jó hűtést is be kell szerezni, mert alapból semmilyen gyárit nem adnak a CPU-hoz. A Ryzen 5-ös és 7-es szériához fejlesztett Wraith Spire és Wraith Prism hűtők kiválóan teszik a dolgukat, ezért alapesetben nem is kell külön vásárolni hozzájuk jobb hűtést.

Játék

Érződik, hogy a túlhajtás és az újabb technológia segítségével jobb játszani az I9-9900K-val, ami akár 20 FPS különbséget is jelenthet az Intel javára. A listán lefelé haladva kiderül, hogy az FPS értékek alapján a korábbi generációs Intel processzorok is kiválóak játékra, így ha csak arra akarjátok használni a gépet, mindenképp Intelt vásároljatok.

Egyéb feladatok

Minden más feladatban is ott az előny az I9-9900K-nál, de jelentősen kisebb a különbség az Intel javára. A Ryzen processzorok a videós és képszerkesztéses feladatokban szorosan követik az éllovast. Ugyanez igaz a kódolásos és tömörítéses folyamatokra is.

Ár

A legkritikusabb pontja az összehasonlításnak, ami rengeteg felhasználónál eldöntheti a kérdést. A mai magyar online webáruházak alapján a legolcsóbb Ryzen 7 2700X-et nagyjából 105.000 forintért, a legolcsóbb I9-9900K-t több, mint kétszer ennyiért,  220.000 forintért lehet előrendelni. Ha az olcsóbb I9-eseket nézzük, akkor az I5-9600K van nagyjából egy árban a Ryzen 7 2700X-szel.

Az biztos, hogy a legújabb Intel 9. generációs processzorok kiválóak és jobbak a legtöbb pontban, mint a konkurens 2. generációs csúcs Ryzen processzorok, –de ha nem szeretnénk túl mélyre nyúlni a zsebünkben, ha nem akarunk a legújabb programokkal játszani és dolgozni, amik maximálisan kihasználnák a CPU-t, akkor a Ryzen a befutó. Aki azonban a legtöbbet akarja kihozni a számítógépéből és minden FPS, minden másodperc fontos neki, akkor érdemes a 9. generációs Intelekre beruházni.

Nektek milyen processzor van a gépben?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!