Parádés videóval szemléltették az új Patchek egyik legidegesítőbb problémáját

Parádés videóval szemléltették az új Patchek egyik legidegesítőbb problémáját

Egy visszajátszás remekül bemutatja, hogy miként csúszott félre az EA javítást szolgáló frissítése.

A FIFA sorozat kapott már hideget meleget, viszont ezzel a cikkel most nem az a célom, hogy ítéletet mondjak a szoftver vagy az EA felett. Egy dolog azonban nagyon furcsa a FIFA19-ben. Dacára a patcheknek továbbra sem úgy működik a játék, ahogyan az elvárható lenne. A közösségen belül a bugokon túl leginkább a Finesse Shot az, ami kiveri a biztosítékot. Egy nagyon jól használható technikáról van szó, és néhány gomb lenyomásával bárki alkalmazhatja, de az esetek többségében inkább bosszúságot okoz, mint sem a valósághűséget adná vissza.

A támadások alkalmával a finesz lövések (de maradjunk a Finesse Shot megnevezésnél) különösen hasznosak, és lehetővé teszik, hogy meglepjük velük az ellenfelet, különösen annak hálóőrét. Időnként azt is láthatjuk, hogy olyan csavar van ezekben a lövésekben, amit még szabad szemmel is nehéz lekövetni. Nem meglepő, hogy benne van a játékban, hiszen a valódi futballmérkőzéseken is számtalan furán szálló labdát láthattunk már. A két konzolon az alábbiak szerint alkalmazhatjuk:

Az új mechanikának, a Timed Finishingnek (időzített lövés) köszönhetően a Finesse Shot ereje még inkább felértékelődött. Az EA Sports ezt észrevette és igyekeztek finomítani ezt a lövéstípust. Az elmúlt három patchben azt taglalták, hogy pontatlanabb lesz a játékosunk a kapáslövéseknél, nem mindegy milyen szögből kapja a passzt és az egyéni statisztikai értékek, mint a Shooting, Finishing és Long Shot is számítanak. Mivel túl effektív volt eddig, ezért a kiadó gyengítette, vagy mégsem?

Az alábbi videóban egy játékos Koulibalyval lőtt egy ordenáré nagy gólt tizenhatoson kívülről:

I'm not salty about this at all... from r/FIFA

Ha esetleg nem játszaná le kattints a címére

Mi ebben a meglepő?

Először is egy középső védőről van szó. Nem azzal van a probléma, hogy hátvéd az úriember - bár brutális nagy találatokat leginkább a szélső hátvédek jegyeznek, a belső védők inkább a fejüket használják -, hanem az Ikonokat megszégyenítő találat játszi könnyedséggel való megvalósítása. Szökőévente egy CB is eltalálhat egy labdát ilyen módon, de valljuk be nem ez a jellemző. Az EA viszont már a harmadik patchet adta ki, melyben nerfelték ezt a Finesse Shot-ot, tehát az ilyesminek nem szabadna előfordulnia, elvégre mire vannak a támadóink akkor. Ha pedig hozzávesszük azt, hogy Kalidou Koulibalynak 27-es Shooting értéke van (Finishing 19 és Long Shots 15), akkor az értetlenkedésen kívül nem sokat tehet az ember.

Az már csak hab a tortán, hogy a legtöbb EA FUT versenyen a profik is temérdek számra lövik a Finesse Shottal a gólokat. A Timed Finishingel kombinálva egyszerűen már nem csak arról beszélhetünk, hogy túl erős ez a mechanika, hanem irreális szituációkat is teremt a meccsekben, mellyel nem igazán lehet mit kezdeni. Látványosnak természetesen látványos, de teljesen lerombolja a játékélményt.

Az egyik javaslat szimplán csak a Timed Finishing való eltávolítása lenne, de ez nem biztos, hogy megoldaná a problémát. A másik megoldás egy picit bonyolultabbnak hangzik, ugyanis a motion capture technológiát hívná segítségül. Tudom, hogy a játékosok mozgását most már sokadjára ezzel a módszerrel rögzítik (sajnos ez csak zárt térben történik), de tovább lehetne fokozni a dolgot és a labda ívét, röppályáját is fel lehetne vele venni. Egy futball pályán a kapás lövések mozdulatsora mellett a labdának a megtett útját is felvehetnék, azokból az adatokból pedig valószínűleg jóval pontosabban lehetne leprogramozni a játékon belüli fizikáját és viselkedését is. Ezzel csupán arra utalok, hogy 100 kapáslövésből egy valódi labdarúgó sem tudna ekkora mennyiségben ilyen tökéletes gólokat szerezni, mint az a FIFA19-ben előfordul. Ne lehessen már mindenkivel Puskás-díjas találatot szerezni, meccsenként.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!