Rövid útmutató a 2019-es ranked szezonhoz

Rövid útmutató a 2019-es ranked szezonhoz

Nemsokára beköszönt az új esztendő ezzel együtt pedig egy teljesen új ranked szezon is! No és azért, hogy mindennel tisztában legyünk egy rövid gyorstalpalót is összedobtak nekünk a változtatásokról.

Valószínűleg a League of Legends játékosai közül nem mindenki szeret ranked meccseket játszani. Mi már találkoztunk olyannal is, aki még csak az első besorolását sem csinálta végig, inkább a szabadabb, mókázós módokat használta. Azonban sokaknál az, hogy milyen divízióba kerültél tisztán presztízs kérdés, így mindig megpróbálják kihozni magukból a maximumot. Jövőre pedig mondhatjuk, hogy minden a feje tetejére áll majd ebben a módban is, mivel a League of Legends fejlesztői rengeteg újdonságot tartogatnak 2019-re. De annak érdekében, hogy senki se vesszen el a nagy kavalkádban a DotEsports egy összeállított egy rövid útmutatót, amelyet most el is hoztunk nektek!

De mi is az a Ranked?

Tudjuk, hogy ez egy igen alap fogalom a játékban, azonban számolni kell azzal, hogy vannak olyan játékosok is, akik még csak most kezdtek el rankedezni, így nem igazán tudják, hogy mit is jelent. Nos, a ranked a League of Legends kompetitív játékmódja, amelyben két 5 fős csapat küzd meg egymással. A ranked mód egyelőre csak azok számára elérhető, akik minimum 30-as szintűek és rendelkeznek 16 hőssel is. Amikor egy játékos először rankedezik az adott évben, akkor tíz besoroló meccset kell játszani, amely alapján a rendszer eldönteni, hogy melyik rangban folytathatja a versengést. Természetesen az első, besoroló összecsapásoknál is számít, hogy mennyit nyertetek: minél több jó meccsel rendelkezel, annál biztosabb, hogy magasabb rangba kerülsz, illetve számít az előző rangod, már ha volt ilyen.

Milyen rangok és divíziók vannak?

A jövőre esedékes rangok listája a következő (a legalacsonyabbtól a legmagasabb felé haladva):

  • Iron - Vas
  • Bronze - Bronz
  • Silver - Ezüst
  • Gold - Arany
  • Platinum - Platina
  • Diamond - Gyémánt
  • Master - Mester
  • Grandmaster - Nagymester
  • Challenger - Kihívó

Minden egyes rangban van négy divizó (IV-I) is. leszámítva a Master - Mester, Grandmaster - Nagymester és Challenger - Kihívó rangokat. A legalját a négyes, a tetejét pedig az egyes szám jelöli. 

Mi az a pozíciós besorolás?

A pozíciós besorolást a fejlesztők előreláthatólag 2019-ben fogják bevezetni, ami annyit takar, hogy a rendszer a játékban betölthető öt szerepet külön kezeli, így mindenhol más helyezéssel rendelkezel majd, attól függően, hogy hogyan megy a játék. Ez már csak abból a szempontból is hasznos lesz, hogy a rendszer a veled azonos szinten lévők ellen dob majd be, így nem lesznek hatalmas különbségek ellenfelek között. Ennek hatását leginkább akkor fogjuk érezni, ha épp nem a fő pozíciónkra kerülünk be és akkor nem lesz elvárás, hogy azon a szinten teljesítsünk, mint amit egyébként is játszani szoktunk.

Hogyan lehet feljebb jutni?

Természetesen az, hogy elsőre mondjuk Vas III-ba dobott be a rendszer, nem azt jelenti, hogy örökre ott fogsz maradni. Minél több játékot nyersz meg, annál több LP-d, azaz League Point-od lesz. Ezzel egyenesen arányosan akkor, ha esetleg meccset veszt a csapatod, pár pontot elbuksz az addig megszerzettekből. Amikor pedig eléred a 100 LP-t egy adott divízióban, belépsz egy promóciós szériába, ami során a feljebb jutásért küzdhetsz. Abban az esetben ha például Vas III-ból Vas II-be akarsz átlépni akkor az egymást követő 3 ranked mérkőzésből minimum kettőt meg kell nyerned, míg amikor egyik rangból a másikba szeretnél feljebb jutni, akkor 5 meccsből hármat (a sorrend itt sem számít).

Mi határozza meg az LP-t?

Hogy mennyi LP-t kapsz, vagy veszítesz a mérkőzésed végén, az MMR-ed határozza meg. Ez egy a rendszerben megtalálható adat, ami az adott játékos ügyességét méri és mutatja, azonban gyakran eltérhet attól, hogy mi a tényleges besorolásod (van, hogy rosszabb, mint az átlag, de nem egyszer fordult már elő magasabb szám is). Tehát minél magasabb az MMR-ed, annál több LP-t kapsz egy meccs alkalmával. Természetesen az MMR-ed is változik a megnyert és elveszített mérkőzések alkalmával így az is előfordulhat, hogy egy vesztes széria után drasztikusan csökken. De nem csak ez befolyásolhatja az LP-det. A rendszer úgy van beállítva, hogy akkor is veszíthetsz néhány pontot, hogy ha hosszabb ideig nem játszol, de ez csak Platinában és afölött fenyeget (méghozzá minimum 28 ranked nélküli nap után). 

A hírhedt rage quit és a dodge

Akkor ha promóban vagy és valamiért elhagyod a lobbyt, a rendszer sajnos egy automatikus vereséget ír a számládra, így ezzel biztosan nem szabad packázni. Más esetben viszont néha érdemes elgondolkozni a dodge, vagyis a meccselkerülés használatán, de csak ésszel. Ha előre látjuk, hogy valaki úgyis trollkodni fog, a hősválasztásból kilépve nem csak azt a 20-30 percet spóroljuk meg, de LP-ből is csak párat bukunk, szemben a 17-23-mal, amit a meccs után vesztenénk.

Na de mi van a rage quit-el? Nos, ha gyakran mondasz viszlátot a csapataidnak, akkor a játék kibannolhat (adott ideig) attól függően, hogy az mennyiszer történt meg és esetleg volt-e még más probléma is a játék során. Ez lehet akár egy két hetes tiltás, de kellő alkalom után akár végleges is. Ne hagyd cserben a csapattársaidat!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!