Nem csak lövésszel lehet boldogulni boton: íme Cassiopeia

Nem csak lövésszel lehet boldogulni boton: íme Cassiopeia "ADC-ként"

League of Legends - Cassiopeia miden a legismertebb, de már topon is megállta a helyét, ezúttal pedig az alsó ösvényen mutatjuk be.

Mielőtt belevágnánk, előbb nézzük meg, miért is jöhet egyáltalán szóba Cassiopeia az alsó ösvényen? A legtöbb hagyományos lövész helyzete javult, de még mindig nehezen veszik fel a versenyt egy mágussal a játék első felében. Emellett több lövész rendelkezik menekülő képességgel, ez egyik fontos eszköze a biztonságban maradásuknak. Minő véletlen, hogy pont Cassio az egyike azon kevés karaktereknek, akik elég nagy területen tudnak minket szó szerint a földhöz ragasztani.

Képességek, tárgyak, rúnák

Általános trend, nem feltétlenül bot specifikus, de mostanság már inkább a Q-t szokták maxolni az E helyett, boton annyi a különbség, hogy másodikként a W-t húzzák fel és az E-t csak utoljára, –természetesen az ulti mellett, amit továbbra is 6-os, 11-es és 16-os szinten fejlesztünk. Hogy miért? A Miasma, mint már említettük elég jó fegyver az egyébként nem túl szívós lövészek ellen, akik sokszor mozgékonyságukra hagyatkoznak. A földhöz ragasztás egy dolog, de ötös szinten már 80%-kal lassít! 

Idézői képességek terén a Flash természetesen kötelező, azonban másodikként itt nem Ignite-ot, vagy Teleportot hozunk, hanem Healt. Ez a gyógyítás miatt és a plusz mozgási sebesség miatt is fontos. Kezdésnek jöhet egy Corrupting Potion, ami pedig a legfontosabb tárgyakat illeti, az alábbiakra érdemes gondolni.

Elsőként érdemes a Tear of the Goddes-szel kezdeni. Az alsó ösvényen nem kell annyira tartanunk egy gyorsan kiépülő ADC-től, –hacsak nem kap killeket–, ezért a Tear nem fog akkora hátránynak tűnni, mint például miden, ahol ezt gyakran elengedik. A Luden mozgékonyság szempontjából fontos lehet, illetve az AoE sebzés sem utolsó. A Morellonomicon kötelező, cipőnk nem lesz, némi varázstörés pedig nem árt. A Rabadon és a Void Staff magától értetődő, de pl a Banshee's Veil már cserélhető szabadon az igényeknek megfelelően akár Rylai's Crystal Scepterre, vagy akár Zhonya-ra.

A rúnáknál nem kell a szomszédba menni kreativitásért, Az alábbi összeállítással elég jó sikereket érhetünk el.

A leglényegesebb különbség talán az Arcane Comet a Phase Rush helyett, amit könyörtelenül poke-olásra fogunk használni a Scorchcsal együtt. 

Miként is működik?

Ahogy azt már fentebb említettük, a legfontosabb része a karakternek és az egész alapötletnek, hogy minden dash képességet képesek vagyunk megakadályozni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki alá tesszük a W-t (Miasma), akkor Ezreal nem tud E-vel ugrani, Tristana sem tud W-zni, Lucian sem tud csúszni, sőt, a Kai'Sa ultit is meg tudjuk akadályozni, amíg benne áll. Ez már önmagában is szép lenne, de elég szépen skálázódik szintekkel a lassítás mértéke és már első szinten is 40%-os lassítást biztosít, ami egészen 80%-ig nő.

Mivel mágus karakterről van szó, sokkal hamarabb leszünk hasznosak és veszélyesek, mint egy átlagos lövész. Hármas szinten konkrétan halálosak vagyunk egy lövész számára, csak bírjuk manával. Az ösvényt is hamar rá tudjuk tolni a legtöbb lövészre, ha Q-val kezdünk, de ilyenkor érdemes figyelni, Cassio alaptámadása az egyik leglassabb a játékban. A lövészekhez viszonyított erős early game mellett a késői szakaszokban sem lesz okunk szégyenre. Cipőt nem vehetünk, ez persze valahol hátrány, a korai szakaszban elesünk 18 varázstöréstől, de később azt is jelenti, hogy ténylegesen hat tárgyunk lesz. Mondanom sem kell, hogy sebzés szempontjából –főleg egy Rabadon mellett– ez nagyon nem mindegy.

Cassio azon kevés mágus közé tartozik, akik nem csak burstre, de ténylegesen folyamatos sebzésosztásra képes, tehát valamilyen tekintetben pont egy lövész szerepét tölti be, akik szintén hasonlóan működnek általában. Célpontjait ráadásul még cipő nélkül is könnyedén leköveti a Q mozgási sebességbónuszának, és a W lassításának köszönhetően.

Gyenge pontok

Nincs olyan választás, aminek ne lenne pár buktatója. Ellentétben a lövészekkel, mi nem tudunk a végtelenségig varázslatokat szórni még a Tear of the Goddess segítségével sem, tehát ezt mindig szem előtt kell tartanunk egy-egy harc előtt, hogy bírni fogjuk-e. Nem kifejezetten drágák a képességeink, de mivel nagyon gyorsasággal szórjuk őket, hamar felélhetjük készleteinket. Másik gyenge pontja, hogy valamennyire csapatfüggő, főleg magasabb szinten. Nincs lehetőségünk nem AP-ként üzemelni, így ha miden és netán topon is AP karakter van, az akár visszafele is elsülhet, érdemes kommunikálni előbb a csapattal.

Összesítés

Alapvetően Cassiopeia teljes egészében elég jól illeszkedik az alsó ösvény környezetébe. Beépített menekülő képessége nincs a Flash-en kívül, így nem árt egy olyan támogató mellé, aki képes őt biztonságban tartani, az ellenfeleket meg távol. A másik lehetőség, hogy teljes agresszióra kapcsolunk, és egy szintén sebzés orientált támogatóval ledaráljuk az ellenfelet ahányszor csak tudjuk. Lucian egyébként is fénykorát éli, ellene pedig első osztályú választás lehet.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!