Felborultak az erőviszonyok a ma induló LEC-ben; kik lehetnek a befutók?

Felborultak az erőviszonyok a ma induló LEC-ben; kik lehetnek a befutók?

League of Legends - Ma végre elstartol a sokak által várt LEC, ahol nem csak az új liga, de sok új felállás is bemutatkozik. Egy csapat sem maradt változatlan.

Ma este végre elindul a LEC, azaz a League of Legends European Championship alapszakasza, ahol összesen 10 csapat fogja megmutatni tudását heti rendszerességgel. A megszokott neveken felül négy új gárda is érkezett az európai mezőnybe. Itt lesznek tehát a régi nevek, –mint a Fnatic, a G2 Esports, a Misfits Gaming, a Splyce, a Schalke04 és a Team Vitality , az újoncok pedig az SK Gaming, az exceL Esports, az Origen és a Rogue. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavaly szereplő Unicorns of Love-val, a Giants-szel, az H2k-vel és a Roccattel egyhamar nem találkozunk.

Nem csak a szereplő csapatok változtak meg, hanem a csapatokban szereplő játékosok is, mindenhol voltak váltások. A legfontosabbakat kiemelve, a Fnatic elvesztette Caps-et, aki a G2-hoz igazolt, Mikyx-szel együtt, ő a Misfits Gaminget hagyta maga mögött. Ezen kívül sOAZ is csapatot váltott, ő a Misfits-be ment, míg Nukeduckkal az Origenbe. A Schalke 04 Upseten kívül mindenkit elvesztett. Visszatért Febiven Európába szintén a Misfits-be, az Origen pedig sok veteránt szerzett. A Splyce és a Schalke04 topos cserélt, így Vizicsacsi a Splyce-ban folytatja, míg Odoamne a Schalke 04-nél. A Rogue megszerezte Kikist, az excel pedig Exileh-t és kaSingot. Egy szó, mint száz, rendesen felbolygatták az erőviszonyokat.

Szóval hogyan is teljesíthetnek majd a csapatok, kit hova várunk? Ez sok faktornak az eredménye; egyrészt a metát előre nem láthatjuk, tavaly például Rekkles emiatt ültette magát kispadra. Másrészről mindenhol történt változás, a játékosoknak össze kell szokniuk. Mindettől függetlenül szerettünk volna egy úgynevezett tierlistet, vagyis rangsort felállítani a csapatok között. 

Kezdjük ezúttal a legalsó szintről. Ahogy a meccsek végén is kapunk egy rangsorolást, most itt is ezt fogjuk alkalmazni, vagyis a legalsó szint a D lesz.

D osztály


Nem szép dolog az új "fiút" bántani, de sajnos ettől a két csapattól egyelőre nem sokat várnak a külföldi elemzők sem, eleinte legalábbis. Egyik csapatban sincsenek annyira kiemelkedő játékosok, az exceL ráadásul 10 emberes rosterrel érkezik, nekik viszont a központjuk Londonban lesz, vagyis utazniuk kell minden héten, így kevesebb idő jut másra. Ami pedig a Rogue-ot illeti, ott is maximum Kikist lehet kiemelni, akiről köztudott, hogy ingadozó teljesítménnyel játszik; néha túlságosan is vakmerő.

C osztály


Ide csak egy csapat tartozik, ez pedig nem más, mint az SK Gaming. Egy régi szervezet tér vissza nagy múlttal, viszont itt nagyon sok lesz a friss játékos. Pirean ugyan már megmutatta az SKT T1-ben tudását, de kérdés, hogy milyen formában van most. Werlyb anno egy Jax OTP-ként jelent meg, azóta elvileg sokat fejlődött, a többieknek pedig tapasztalat kell még; az nem fog egyik napról a másikra megjönni.

B osztály


Ez a ligának az igazi középmezőnye. Az itt szereplő csapatokból még bármi lehet, de egyelőre ez annak a függvénye, hogy mennyire kapják el a fonalat eleinte. Ide sorolható jelenleg Vizicsacsi jelenlegi és tavalyi csapata is, azaz a Splyce és a Schalke 04, illetve a Misfits Gaming is.

A Splyce egyébként elvesztette Nisqy-t, aki a szezon végére elég sokat nőtt, Humanoidnak még bizonyítania kell, tehát a lehetőség itt is megvan a jó teljesítményre. A Schalke04 teljesen új csapatot épített Upset köré, Odoamne igazi veterán lesz, sok fog múlni rajta, Mementoban pedig szintén van lehetőség, de nem őket fogjuk elsőként kiemelni, ha ránézünk a felállásra. Ami pedig a Misfits-et illeti, Febiven visszatérése jó dolog, de egy évet töltött NA-ben, ahol nem feltétlenül volt olyan versenytársa miden, mint itt Európában. Persze Bjergsen és Jensen jó játékosok, de Európa mindig a jó mideseiről volt híres, –kérdés itt is, hogy milyen formában lesz. sOAZ és Maxlore tapasztalat játékosok, de egyikük sem volt kifejezetten kiemelkedő tavaly, és szintén nagy kérdőjel az alsó ösvény összhangja Hans Sama és Gorilla között. 

A osztály


Az A osztályban szintén csak egy csapat található, ez pedig az Origen. Ha valaki ismeri az európai játékosokat és a mezőnyt, akkor az Deficio; nem véletlenül válogatta össze ezeket az embereket. Nukeduck továbbra is egy kiemelkedő mides, akit nehéz megfogni, annyi hőssel játszik. Alphari és Kold pedig mindig stabil pontjai voltak előző csapataiknak. Az Origen egyetlen gyenge pontja Patrik, a lövész lehet, az H2k-ben Sheriff néven nem feltétlenül rá figyeltünk fel leginkább, de mellette meg ott lesz Mithy. Erős lineup, de lesz min dolgozniuk, ezért nem fértek be az S osztályba.

S osztály


Talán nem meglepő, hogy ide került az a három csapat, akik hatalmasat mentek –végeredménytől függetlenül– a tavalyi VB-n. A G2 Caps megszerzésével még izmosabb lehet, aki kétség kívül a térség legjobb midese, MikyX pedig foghatja majd Perkz kezét az alsó ösvényen, az egyéni tehetség pedig megvan Perkz-ben, ráadásul most a mágusok sem teljes idegenek az alsó ösvényen. Wunder volt az egyik oka, amiért a G2 ennyire messzire jutott a VB-n, ő sem kérdőjel, Jankos pedig Jankos, ismerjük. A Team Vitality csak Kikist vesztette el, helyette egy koreai dzsungelest igazoltak, Mowglit az Afreeca Freecs-ből, akik a koreai régió becsületét védték ameddig tudták, a többi játékos változatlan, ismerjük őket. Végezetül pedig nem lehet kihagyni a Fnatic-ot sem. sOAZ távozása fájó pont tapasztalati szempontból, azonban Bwipo több, mint megfelelő cserének bizonyult pár rosszabb meccset leszámítva. A legfájóbb pont persze Caps elvesztése; Nemesis-nek fel lesz adva a lecke, így a három felsorolt csapat közül őket sorolnánk az "utolsó" helyre jelenleg, –de ez idővel könnyen változhat.

A mérkőzések ma este hattól kezdődnek a Riot Games hivatalos csatornáján, melyet alább találtok. Sajnálatos módon magyar közvetítés nem lesz róla a Riot döntése alapján, így csak angol nyelven élvezhetjük a meccseket.
Nézd meg Riot Games élő videóját a www.twitch.tv weboldalon

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!