2019 végére ígéri az AMD a NAVI videokártyákat

A NAVI sorozatot várhatóan csak október környékén mutatják be; addig nem számíthatunk másra az AMD-től videokártya fronton.

Döcögősen indult az AMD legújabb csúcskategóriás általános felhasználásra tervezett videokártyájának, a Radeon VII-nek világhódító útja. Először a teszteredmények felemás képet festettek a kártyáról, ami 16 GB RAM-mal az RTX 2080 ellen indul harcba, majd a megjelenés napján gyakorlatilag azonnal elfogytak a készletek. Ez utóbbi problémát azóta sem sikerült orvosolniuk, –hiába ígéri azt az AMD, hogy mindenkinek jutni fog a Radeon VII-ből–, csak várjon tovább türelmesen. A gyártósorok kapacitása véges, a fogyasztók étvágya azonban hatalmas. A csúcskategória mellett az olcsóbb szegmenst is figyeli az AMD; már rebesgették, hogy esetleg a Computexen lehullhat a lepel a legújabb generációk GPU-járól.

A NAVI sorozat a legújabb Ryzen processzorokkal, a VEGA GPU-kkal és az EPYC szerverprocesszorokkal azonos gyártósoron készül, –ezért érthető, hogy nem ez a prioritás jelenleg. A GDDR6 memóriával felszerelt videokártyák az olcsóbb kategóriákat célozzák meg és az RX 590 leváltására készülne. Ez mindenképp érdekes döntés az AMD részéről, mert a 60.000 Ft - 100.000 Ft közötti sávban eddig is jobb vételnek számítottak az Nvidiás társaiknál.

Nem biztos, hogy az új kártya be tud csúszni a lélektani 100.000 forintos határ alá, –de ha az AMD továbbra is meg akarja tartani az előnyét a középkategóriában, akkor nem írhat túl nagy összeget az árcédulára. Az Nvidia a GTX 1660 Ti-t, GTX 1660-at és GTX 1650-et indítja harcba az AMD-k ellen. Egyelőre nem tudni méréseket a NAVI kártyákról, ezért felesleges is jóslatokba bocsátkozni. A videokártyák piacán továbbra is dúl a harc, ami általában a vásárlóknak kedvez. Reméljük most is hasonlóan alakul majd.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!