Megérkezett a Gold Funnel utódja, a profi közösség már most kiakadt az új taktikán

League of Legends - Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy megérkezett a gold funnel utódja, ami most a felső ösvényes játékosoknak kedvez!

Alig három napja a Clutch Gaming csapata megrázta az LCS közösségét. CG Huni ugyanis egy felső ösvényes Ziliannal vágott bele a 100 Thieves elleni küzdelmükbe, –de még mielőtt valaki csúnya jelzőkkel illetné a játékost eláruljuk, hogy ennek a különleges választásnak célja volt. Alig öt perc után 100 Bang (lövész) állíttatta meg a játékot, egy vizuális problémára hivatkozva ugyanis akkor jött rá, hogy milyen indok húzódik meg a különös választás mögött! 213

Minion arany-rengeteg

A különböző wikia oldalak statisztikái alapul véve, egy átlagos minion-hullám 125 aranyat ér az első 15 percben. A 15:00-től és 17:15-ig tartó időszakban pedig 147-et. Ha tovább fejtegetjük ezt a gondolatot, akkor nagyjából ki tudjuk számolni, hogy az első 5 percben 8 hullámmal találkozhat a játékos, ami alsó hangon is 1000 aranyat jelent!

Aranygeneráló stratégia

Na és akkor jöhet is a stratégia ami először a 100 Thieves csapatánál, majd az egész League of Legends közösségben kiverte a biztosítékot; korábban Koreában már solo queue-ban láthattuk ezt a stratégiát. Első körben ehhez a koreai találmányhoz –amit sokan már most a gold funnel utódjaként emlegetnek– szükségünk van a Spellthief's Edge-re. Ha sikeresen megszerzed az összes lehetséges aranyat a Spellthies's-zel, (amit azt jelenti, hogy az ellenséges hősöket megütöd), akkor minden 10-ik másodpercben 12 arannyal leszel gazdagabb. Ez az aranymennyiség a Frostfang-el már 22 aranyra rúg. Ahhoz, hogy sikeresen megszerezz plusz 500 aranyat a tárggyal, jobb esetben 136-250 másodpercre lesz szükséged, ami 2-4 perc is lehet. Az időtartam természetesen sok faktortól függhet, –többek között attól, hogy mennyire sikerült kifejleszteni magát a tárgyat. A már előbb is kifejtett minion-hullámok mennyiségével és az esetleg hibák számba vételével nagyjából 5 perc alatt lehet ezt a küldetést teljesíteni.

A Kleptomancy rúna

De nem szabad megfeledkeznünk a rúnáról sem, ami fontos a küldetések véghez viteléhez! A rúna alapvetően 5 plusz aranyat ad plusz egy véletlenszerű tárgyat, ezek különböző aranyértékkel bírnak. Annak érdekében, hogy valaki elérje azt az aranymennyiséget, amit egy "átlagos" játékos be tud hajtani, tizenötször kell aktiválnia a rúnát!

Előnyök és hátrányok

Miután megismertük az alapmechanikát, nézzük meg közösen, hogy milyen előnyt illetve hátrányt jelent az, hogy ha ezt a technikát alkalmazza egy felső ösvényes játékos.

Előnyök

  • Dupla Látókő és dupla támogatás ezáltal könnyebb ösvény és "térkép" kontroll.
  • Magas arany előny.
  • Plusz arany az ellenséges karakter megölésekor (a farmkülönbség miatt).
  • Jó ösvény pozíció.
  • Erős zónázás.

Hátrányok

  • A tökéletes használhatóság érdekében egy nagy range-el rendelkező karakter ellen egy közelharcos hőst kell hoznia az ellenfélnek! (erre a stratégiára sokan Viktort, Kennent és Karma-t is használják, nem csak Zileant)
  • Gyengébb a korai játékszakaszban.
  • Gyengébb eséllyel fog a karaktered nagyot ütni a csapatharcok során.
  • Szüksége van a közelharcosok támogatására!

Az alábbi videóban az LCS meccsén is láthatjátok élesben, ahogy Huni használja ezt a taktikát. Csapata ugyan kikapott, de nem feltétlenül ezen múlt, solo queue-ban pedig nagy sikernek örvend.

A közösség véleménye

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk egy picit a taktika fogadtatásáról is! Az ominózus LCS meccset követően (sőt, még az alatt is) egyre több a League of Legends közösség által ismert játékos, edző, kommentátor, esetleg menedzser írta le a véleményét erről, a különleges Zilean felső ösvényről! Valószínűleg nem kell nagyon belesüppednünk a magyarázkodásba, mert már ki is találtátok azt, hogy milyen hangvételűek lehettek ezek a vélemények!

"30 másodpercre nézem ezt a Zilean felső ösvényt és máris a falba akarom verni a fejemet." - Ram "Brokenshard" Djemal (SK Gaming vezető edzője)

"Igen nagyszerű látni ezeket az innovatív stratégiákat, azonban úgy érzem, hogy a spellthief's és farmmentesség kombót nagyon gyorsan nerfelni kellene" - Riot Kobe

"Közérdekű közlemény a Riot fejlesztői csapatának: ha azt szeretnétek, hogy az emberek abbahagyják a 0 farm Klepto Spellthief's felső ösvényt, ne nerfeljétek a Klepto-t vagy a Spellthiefs's Edge-t, TÁVOLÍTSÁTOK EL A POZITÍV FARMJUTALMAKAT. Amúgy sincsen semmi értelmük a játék kontextusát tekintve." - WingsOfDeath

"Teljesen egyetértek. Minden érdekes, ami új, de ez egyszerűen rossz játékélmény és remélem, hogy soha nem lesz meta." Riot CaptainFlowers

"Alig várom, hogy meglássuk végre a felső ösvény csúcsát, ahol két topos teljesen figyelmen kívül hagyja a minionokat és Spellthief's Edge-el verik egymást halálra." - S04 Odoamne

Reméljük, hogy a Riot sürgősen lép az ügyben, és nem ezt fogjuk látni hetekig.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!