Nyílt levélben kérte 4 MNEB LoL csapat a THR döntés szigorítását

Nyílt levélben kérte 4 MNEB LoL csapat a THR döntés szigorítását

League of Legends - A THR ügyében több csapat nem volt elégedett a büntetés súlyosságával, ennek szigorítását kérték nyílt levélben, amire a HUNESZ válaszolt hivatalosan.

A Team Horizon Reapers még a tavaly novemberben lezajlott osztályozó kupa után használt fel saját célra jogtalanul nagyjából 310 ezer Ft értékben RP-t. Ezt a mennyiséget a Riot által biztosított versenyzésre szánt fiókokról használták fel az akkori játékosok. 

Az ügy idén januárban látott napvilágot, amivel kapcsolatban a HUNESZ büntetést szabott ki a THR csapatára, illetve az osztályozó kupán részt vett öt játékosra. Az esetben nyílt döntés született a HUNESZ oldaláról, amit február 9-én hoztak nyilvánosságra. Erről bővebben az alábbi cikkben lehet olvasni.

A meghallgatásokat követően a THR tagjai elismerték tettüket, a HUNESZ pedig több pontos büntetést ítélt meg. A Riot Games a jogtalanul felhasznált RP mennyiségből vásárolt különféle in-game tartalmakat maradéktalanul visszavonta az érintett játékosok fiókjairól. Ezen felül a csapat és tagjai 310 ezer Ft-os pénzbüntetést kaptak, 3 pontot levontak tőlük az alapszakaszban eddig elért eredményeikből, ezen kívül nyilvánosan kellett bocsánatot kérniük a csapat közösségi felületein a HUNESZ-től, az MNEB-től és a Riot Games-től. Utóbbitól külön levélben is.

Négy MNEB-en szereplő csapat azonban nem tartotta elegendőnek a büntetés mértékét, aminek érdekében egy nyílt levelet fogalmaztak meg a HUNESZ felé. A levél tartalma mindegyik felületen azonos volt, a nyílt levelet pedig a Team Plague, az Afterglow Esports Egyesület, a One Piece Esports és a CutlerSharkDragon Team támogatta, a többi MNEB csapat nem foglalt nyilvános állást az ügyben. A nyílt levél a következőképpen szólt:

"THR botrány margójára.

Sajnos a Hunesz nem hallgatott meg minket, így nyílt levél formájában szeretnénk eljuttatni hozzájuk a mondandónkat.

Tisztelt HUNESZ!

Mi, a Magyar Nemzeti Esport Bajnokság League of Legends csapatainak alább felsorolt menedzserei és vezetői alábbi levelünket azért írjuk önöknek, mert a Team Horizon Reapers csapata által elkövetett szabályszegésért kirótt büntetést nem tartjuk arányosnak, annak súlyosságával. Ezzel a lépésükkel nem csak saját magukat, hanem a magyar esportot is rossz színben tüntették fel a nemzetközi közösség előtt. 

Az általuk elkövetett szabályszegést megelőzően, a rendezvény szervezői felszólították a csapatokat, hogy ne éljenek vissza az accountokkal, melyet egyébként a másik 3 csapat (WILD, Honvéd, WSE) be tudott tartani. 
Határozottan kérjük önöktől a büntetés súlyosbítását, hogy a bajnokság megítélésén esett csorbán javíthassunk, hiszen a bajnokság komolyan hozzájárul mind a magyar esport mind pedig a csapatok és játékosok nemzetközi elismertségéhez, így ez a súlyos visszaélés mindannyiunk lehetőségét visszaveti.

Tisztelettel:

Aktuális csapat menedzsere

Továbbá csatlakozott csapatok:

One Piece Esports

Team Plague

Afterglow Esports Egyesület

CutlerSharkDragon Team"

A fentebb leírtakat a tegnapi nap folyamán, azaz február 17-én, vasárnap fogalmazták meg az érintett csapatok. A HUNESZ tudomásul vette a levelet, melyre a következő, hivatalos választ adta a mai napon:

"Tisztelt Csapatvezetők, Játékosok!
A THR ügyében FH/002/2019 számon hozott Fegyelmi Határozat nyomán közölt nyílt levelükre reagálva az alábbi választ adjuk:
Köszönettel vettük levelüket és azt a kinyilatkoztatást, hogy fontos Önök számára a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság és a magyar e-sport külső megítélése. Úgy véljük, ez mindannyiunk közös érdeke. Megértjük a levelet aláíró csapatok felháborodását, azonban a Magyar E-sport Szövetségnek egy ilyen ügyben körültekintően és kellő belátással kell eljárnia.
Mindazonáltal a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság kiírója és szakmai szervezőjeként a HUNESZ fenntartja a kizárólagos jogot, hogy saját hatáskörében járjon el a vitás ügyekben. Ilyen esetekben a HUNESZ Fegyelmi és Etikai Bizottsága független Fegyelmi Tanácsot állít fel, amely első fokon dönt. A fegyelmi ügyeket a tanács vizsgálja ki, amely körültekintően eljárva minden érintettet meghallgat, lehetséges bizonyítékot begyűjt, körülményt megvizsgál, hogy a legalaposabb döntést hozza meg.. Az ügyekben hozott határozatok módosítása csakis abban az esetben lehetséges, ha új, korábban nem ismert bizonyíték vagy információ jut a tanács tudomására, amely döntően befolyásolja az eset megítélését.
Jelen ügyről 2019. január 30-án értesültünk a Riot Games kiadótól, aki rendelkezésre bocsátotta a szükséges bizonyítékokat. A fegyelmi tanács az érintett csapat vezetőségét 2019. február 1-én és a csapat játékosait 2019. február 5-én meghallgatta, ahol elismerték tettüket és megbánást tanúsítottak. A 2019. február 9-én kihirdetett határozatban meghozott döntést a tanács az elkövetett vétséggel arányos mértékűnek ítélte meg, mivel (1) az eredeti állapotot helyreállította a kiadó, így megtérült az okozott kár, (2) a csapatra és a játékosokra pénzbüntetést a legsúlyosabb mértékben szabta ki a tanács, (3) valamint a 3 pont levonást - tekintettel, hogy az eset előszezonban történt - kellő súlyúnak találta. (4) Továbbá az érintett csapatot és játékosait határozottan figyelmeztette, hogy a jövőben bármilyen kihágásuk nyomán súlyosbító tényezőként kezeli a korábbi vétségeket. Így a határozatában kihirdetett döntését a HUNESZ Fegyelmi Bizottsága nem módosítja. A határozatban foglalt büntetést kellő mértékűnek tartjuk, azt az eljárást kezdeményező Riot Games kiadóval és az érintett csapat játékosaival közöltük, az esetet lezártnak tekintjük.
Kérjük a tisztelt csapatok vezetőit és játékosait, hogy tartsák tiszteletben a HUNESZ döntését és járjanak el fokozott körültekintéssel nyilatkozataik során.
A nyílt levél kapcsán visszautasítjuk a félrevezető kinyilatkoztatást, miszerint a HUNESZ nem hallgatta meg a csapatokat. A HUNESZ központi címére csupán egy csapattól érkezett megkeresés, az is tartalmilag homályos volt és konkrétumokat nélkülözött. Mindezek ellenére készséggel válaszoltunk. Éppen ezért külön felhívjuk a csapatok figyelmét, hogy a jövőben fegyelmi ügyekben a hivatalos info@hunesz.hu vagy az info@mneb.hu címre eljuttatott tartalmilag és formailag megfelelő, azaz tényeket, bizonyítékokat és pontos megfogalmazásokat tartalmazó megkereséseikre áll módunkban hivatalos választ adni.
Sportbaráti üdvözlettel,
a HUNESZ elnöksége"

A fentebb leírtak alapján tehát a HUNESZ továbbra is a korábban már megítélt büntetést tartja jogosnak a befutott információk és bizonyítékok alapján. A büntetés súlyosságán pedig, újabban befutott információk és bizonyítékok híján, nem óhajt változtatni.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.