Indiában a hivatalos szervek programot indítottak a PUBG-függőség visszaszorítására

Indiában a hivatalos szervek programot indítottak a PUBG-függőség visszaszorítására

A világ túlsó oldalán a PUBG, de főleg a PUBG Mobile iránti imádat már túl nagy méreteket ölt.

A videojáték-függőség problémája szinte egyidős a videojátékokkal, és sajnos hiába telt már el azóta több évtized, mindig van egy réteg, akik igen komoly problémákkal szenvednek ezen a téren. A világ minden táján tartanak előadásokat az iskolások számára a függőségek kialakulásáról, de ezek általában csak a különféle drogokat érintik, ritka az, amikor a fiatalok alapos tájékoztatást kapnak a videojáték-függőség árnyoldaláról.

Indiában a PUBG Mobile iránti imádat már olyan méreteket ölt, hogy jelentősen megnőtt a függőnek minősített játékosok száma, akik agresszívan lépnek fel szüleik ellen, ha azok például lekapcsolják a Wi-Fit. Indiában számos pszichológus foglalkozik már a kérdéssel, Dr. Hansal Bhachech pedig le is vezette, hogy az olyan típusú játékok, mint a PUBG miért veszélyesebbek a régi játékoknál azokra nézve, akik nem ismerik a mérték fogalmát. A játék jutalmazási rendszere arra ösztönzi a játékost, hogy újra és újra visszatérjen, a sikerektől (lelő egy ellenfelet, megnyer egy meccset) ugyanis dopamin szabadul fel, amit boldogsághormonként is szoktak emlegetni.

Dr. Bhachech elmondása szerint nem ritka, hogy a komoly függőségben szenvedők önértékelési zavarokkal küzdenek, a virtuális világban viszont megszabadulhatnak a gondoktól. Régen, amikor a játékok még nem voltak "végtelenek" valamivel másabb volt a helyzet, mert le lehetett őket zárni, a mai játékok azonban mindig kínálnak újat és újat, emiatt a játékosok folyamatosan mennek újra meg újra.

Egy másik pszichológus Dr. Chetan Hansaliya elmondta, hogy a PUBG-függőség sokrétű problémákat szül. Találkozott már olyan mérnök tanulóval, akinek a tanulmányai zuhanó repülésbe kezdtek, mert 2 hónapra belebukott a játékba, továbbá egyre gyakoribbak az erőszakos fellépések, illetve a szülőknek való hazudozás.

Az ilyen jellegű problémák megfékezése, vagy legalább csökkentése érdekében a Gujarat Technological University az ahmedabadi rendőrséggel közösen programot indított, melynek keretén belül az iskolásokat megismertetik a videojáték-függőség veszélyeivel. Az egyetem alkancellárja, Prof. Navin Sheth a következőket nyilatkozta:

"Már elértünk 50 különböző iskolát, a jövőben pedig további iskolák is csatlakoznak majd a programhoz."


Nem India az első ország, ahol hivatalos szervek lépnek már fel a videojáték-függőség ellen, Kínában például a kormány jó ideje szabályozza már a kiskorúak videojáték fogyasztását. 

A videojáték-függőség bizony nem vicc, imádhatunk egy játékot, sőt, akár néhány napra be is gubózhatunk, ha egy új címbe nagyon belebukunk, de sosem szabad elfeledkeznünk az emberi kapcsolatainkról, a kötelességeinkről és persze saját magunkról. Hivatalosan az az ember számít videojáték-függőnek, aki az élete minden más részét a játékok mögé helyezi. Ha úgy gondoljátok, hogy a környezetetekben valaki videojáték-függőségben szenved, mindenképp nyújtsatok neki segítséget.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!