Ezért zárták ki a CSDT-t és ezért lehet még jelen a THR

Ezért zárták ki a CSDT-t és ezért lehet még jelen a THR

League of Legends - A HUNESZ fegyelmi bizottság nevében Kis Balázs, a fegyelmi és etikai bizottság tagja válaszolt kérdéseinkre.

Az utóbbi hetekben az MNEB K&H LoL bajnokság alapszakasza sajnos nem csak az izgalmas mérkőzésektől, vagy a látványos megmozdulásoktól volt hangos. Két csapat esetében is a fegyelmi bizottság büntetést kellett kiosszon különféle szabálysértésekért. Ez a két érintett csapat a THR, illetve legújabban a CSDT. A döntések és a büntetések mögött komoly érvrendszer és persze egy érvényes szabályrendszer húzódik, ám erre a közösség tagjai nem mindig látnak rá tökéletesen, vagy csak nem veszik a fáradtságot, hogy utána nézzenek a dolgoknak.

Emiatt elég sok félreértés született a közösség részéről, mivel nem mindig voltak teljesen tisztában a tényekkel és ezekből rossz következtetéseket vontak le, illetve felmerült a részrehajlás gyanúja a szervezők részéről, amiét a THR-t "csak" 300 ezer forintra és 3 pont levonásával büntették, míg a CSDT-t kizárták a versenyről, illetve az érintett tagokat eltiltották minden HUNESZ eseménytől 2020 áprilisáig. Szerettünk volna tiszta vizet önteni a pohárba, ezért feltettük azokat a kérdéseket a HUNESZ vezetőségének, amik a leggyakrabban merültek fel a közösség tagjai között és amikről úgy éreztük, hogy könnyen szülhet félreértést.

Hogyan működik a HUNESZ/MNEB fegyelmi bizottsága, miként zajlik egy adott ügy kivizsgálása és kik a tagjai, vezetői?

"A fegyelmi vétségekről a HUNESZ Fegyelmi Szabályzata értekezik. Fegyelmi vétségek esetében, megalapozott bejelentésre, vagy saját elhatározásból a HUNESZ Fegyelmi és Etikai Bizottsága dönt első fokon. A fegyelmi ügyeket a tanács vizsgálja ki, amely körültekintően eljárva összegyűjti a lehetséges bizonyítékokat, megvizsgálja a körülményeket, hogy a legalaposabb döntést hozza meg, amit az érintettekkel határozat formájában közöl és publikusan is elérhetővé tesz, a transzparens működés szellemében.

Fontos tudni, hogy a HUNESZ fiatal szervezet, ami napról napra épül. Jelenleg Ideiglenes Fegyelmi Bizottság működik: Czupy Dániel, Kövesi Gábor és jómagam, Kis Balázs részvételével. A HUNESZ végleges szakmai bizottságai folyamatosan állnak fel, így ez a feladat hamarosan lekerül az elnökségi tagok válláról."

Az MNEB K&H League of Legends kapcsán eddig két súlyosabb ügyben kellett döntést hozni. Ezek egyike a THR-t érinti, a másik pedig a CSDT-t, nézzük őket sorban! A THR-nél a versenyfiókokon található RP jogosulatlan felhasználása és egy külföldi játékos nem engedélyezett játszatása merült fel.

"Pontosítsuk. Az említett ügyek külön-külön történetek. Az úgy nevezett RP ügy eljutott a Fegyelmi Bizottság elé. A másik nem, ugyanis az ESL saját hatáskörében tisztázta."

Az RP ügyet mondhatni felgöngyölítették, a THR-nek 310 ezer forintot kellett kifizetnie, illetve 3 pontot levontak tőlük az alapszakasz során. Milyen kritériumok alapján ítélte ezt a büntetést jogosnak a fegyelmi bizottság, illetve utólag visszatekintve is megfelelőnek tartja-e a büntetés mértékét?

"Meg kell mondjam, hogy nagyon egyedi esetről beszélünk, amire nem igazán számítottunk előzetesen, némileg megosztotta a bizottságot az ügy. Az esetről 2019. január végén értesültünk a Riot Games kiadótól, aki rendelkezésre bocsátotta a szükséges bizonyítékokat. A fegyelmi tanács az érintett csapat vezetőségét 2019. február 1-én és a csapat játékosait 2019. február 5-én meghallgatta, ahol elismerték tettüket és megbánást tanúsítottak.

Fontos információ, hogy az eredeti állapotot helyreállította a kiadó, így megtérült az okozott kár. A dilemma az volt, hogy az egyértelmű morális vétség, kihatott-e a későbbi küzdelemre, az közvetlenül befolyásolhatta-e az eredményt. Ez utóbbira, megvizsgálva a körülményeket, végül nemmel tudtunk válaszolni. Így maradt a morális kérdés: a bajnokság jó hírnevén esett csorba, ezt a kiadóval való viszonyra vonatkoztatva láttuk leginkább érvényesnek, ezért is éreztük fontosnak az erkölcsi jóvátételt.

A pénzbüntetés nem volt kérdéses, hisz anyagi természetű volt a kár. Itt a csapatra és a játékosokra pénzbüntetést a legsúlyosabb mértékben szabta ki a bizottság. További büntetésként a 3 pont levonást - tekintettel, hogy az eset előszezonban történt - kellő súlyúnak találtuk. Emellett az érintett csapatot és játékosait határozottan figyelmeztettük, hogy a jövőben bármilyen kihágásuk nyomán súlyosbító tényezőként kezeljük a korábbi vétséget."

A másik kérdéses ügy a THR kapcsán, Colamax esetleges játéka. Információink szerint Colamax ugyan rendelkezik magyar felmenőkkel és elvileg tényleg beadta állampolgársági papírjait, azonban a magyar nyelvet nem beszéli, csak érti. Az MNEB szabályzatában a "külföldi" státusz inkább magyar nyelvtudáshoz kötött, sem mint állampolgársághoz. Kivizsgálás viszont csak a többi csapat jelzése után történt Colamaxot illetően. Ebben az esetben miért nem történt semmilyen döntéshozatal a Fegyelmi Bizottságtól?

"Az ügyet az ESL az alapszakasz kezdete előtt saját hatáskörében tisztázta, el sem jutott a HUNESZ Fegyelmi Bizottsága elé, így arról bővebben nem is tudok nyilatkozni. Később érkezett jelzés a HUNESZ-hez Colamax tiltott szerepeltetése kapcsán, de azt az ESL-lel és a Riottal ellenőriztettük és nem volt megalapozott, így eljárás nem indult. Pontosan az ilyen kérdéses ügyek miatt, a következő szezontól erre egy külön ellenőrzési rendszert vezetünk be, hogy ne legyen félreértés a külföldi játékosok esetében."

A CSDT-nél is két ügy merült fel. Az egyik játékosuk, név szerint Frost még nem töltötte be 16. életévét, ami elvárás az MNEB-en. Ennek ellenére mégis játszott heteken át, magát más adataival nevezte be, így lényegében büntetendő cselekményt követett el.

Ez végül a szervezők tudomására jutott és amíg ennek az ügynek a kivizsgálása folyt, Frost felfüggesztést kapott, azaz nem játszhatott az MNEB-en. A csapat ennek ellenére még egy szabálysértést követett el, Kádár fiókjára ugyanis a szerdai meccsnapon más lépett be, azaz account sharing történt a csapattagok tudta és beleegyezése mellett.

A CSDT és a THR közti büntetésbeli különbségek eléggé szemmel láthatóak. Miért kapott ennyivel súlyosabb büntetést a CSDT, mint a THR? Mi indokolta az azonnali kizárást esetükben?

"A Fegyelmi Bizottság számára egyértelmű volt a különbség. Míg a THR esetében az előszezonban egyszeri morális vétség történt, amely a versenyt önmagát nem befolyásolta, ergo az eredményekre nem volt hatással. Addig a CSDT és játékosai az alapszakaszban folytatólagosan egyrészt morális, másrészt a versenyre, a mérkőzések eredményeire közvetlen hatással bíró vétséget követtek el. Ez utóbbi az egész bajnokság alappilléreit az online verseny megbízhatóságát feszegeti és a legkártékonyabb cselekmények egyike.

Ennek szellemében az előbbi esetben a pénzbírságot elegendőnek láttuk, hisz az anyagi jóvátétel egy anyagi természetű vétség esetében, amelynél hozzáteszem, az eredeti állapotot a Riot visszaállította, kellő súlyú.

A másik esetben, első körben, ha csak Frost ügye áll fenn és a felfüggesztés ideje alatt nem kap az ESL még egy a csapatot érintő hasonló természetű ügyet, lehet más döntés születik, de ilyen formában, úgy láttuk jónak az ESL-lel egyetértésben, hogy nem engedjük az egyesület további szereplését és az azonnali kizárás lett a megoldás."

A két ügyet összehasonlítva, mik a legfontosabb körülmények, amik nagyban befolyásolták a büntetés mértékének megszabását az egyes fegyelmi eljárások során?

"Nem szabad a két ügyet összehasonlítani, a hasonlóság maximum annyi, hogy ugyanúgy 2 lol csapatról beszélünk."

Reméljük, hogy ezekkel a válaszokkal sikerült jobban tisztázni a helyzetet és a közösség számára is világossá válik, hogy melyik ügy esetében miért ez a fajta büntetés volt helytálló.

Várjuk véleményeteket a cikk alatti komment szekcióban!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!