Sokkal többen játszanak ADC-t: bejött a krit tárgyak módosítása!

Sokkal többen játszanak ADC-t: bejött a krit tárgyak módosítása!

League of Legends - Sikeresnek mondható a krit tárgyak változtatása, legalábbis a számok ezt mutatják.

A Riot Games egy hivatalos felmérést osztott meg, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes régiókban a pozíciók megítélése, illetve választási aránya miként változott. A középső ösvényt továbbra sem nyomja le semmi, de ez hosszú évek óta így van, viszont a második helyen már történt változás.

A legújabb Quick Gameplay Thoughts-ban számolt be erről Meddler, aki minden régiót és minden MMR-t megvizsgált az utóbbi egy évben, nem lehetett kis meló. A grafikonok az egymáshoz viszonyított preferenciát mutatják be az egyes szerepek között, így összesen ha görbét láthatunk rajtuk: top, jungle, mid, adc, support és fill. Ha megnézzük a grafikonokat, láthatjuk, hogy az alsó ösvényen elég nagy fluktuáció volt, ez persze a 8.11-ben gyengített ADC-knek is köszönhető, viszont mióta visszahozták a "régi" krit tárgyakat, megint javulni látszik a helyzet.

A 9.3-as frissítésben lépte meg a Riot Games, amire sokan vártak, hogy életképesebbé tegyék végre az ADC-ket és ne AFK farmolás legyen a dolgunk 25-30 percen keresztül mielőtt bármit is csinálhatnának. Az eredmény pedig alább látható, ez minden régió, minden MMR-je összesítve.


A mid egy pillanatra sem csúszott le az első helyről, ez a piros vonal. Viszont a kék, ami az ADC-ket jelöli, láthatóan hatalmasat zuhant tavaly június környékén és csak a supportot, illetve a fill opciót előzte meg. A sokszor meme-ként kezelt és elhanyagolt top lane is beelőzte azt, ráadásul nem is kevéssel, ahogyan a jungle is. Októberben volt egy kis növekedés, aztán megint csökkenés. Február óta viszont visszatért újfent a második helyre. Érdekes módon az utóbb egy-két hónapban a támogatók népszerűsége is nőtt, ez a világoskék csík.

Ha mindezt magas eloban nézzük meg, ott még jobb a helyzet a lövészek számára, egy időben még a midet is megelőzte az utóbbi időben.


Ez az előre ugrás leginkább Észak-Amerikának és Koreának köszönhető, ahol ténylegesen megelőzte a midet egy időre, ezért jutott ilyen magasra az összesített grafikonon. Ezzel szemben most egy másik pozíció van, ami eléggé szenved mostanság, ez pedig nem más, mint a top. A helyzet annyira "rossz", hogy a hosszú évek óta megszokottan utolsó helyen kullogó támogató szerep is kívánatosabb bizonyos esetekben, ezt a zöld csík jelzi.

Nagyjából hat hét telt el a krit tárgyak változtatásai óta és úgy tűnik, hogy nem csak egy hirtelen hóbortként tört előre az ADC szerep, továbbra is tartja magát magabiztosan a második helyen. No de mi a helyzet a mi szerverünkkel, vagyis az EUNE-vel? Nagy eltérés itt sincs az átlaghoz képest. Maximum annyi, hogy a mid egy teljes szinttel áll minden más előtt, ezek szerint nagyon sokan szeretnek ott szerepelni. Ez valahol érthető is, hiszen az EU LCS és most a LEC mindig is híres volt az erős midesekről, így ez belénk ivódhatott az évek során.


Az ADC szerep nálunk is második, ám a supportot leszámítva sokkal inkább együtt mozog a másik két szereppel, míg a fill jóval minden más alatt csücsül, mondhatni egy teljes szinttel a többiek alatt.

Neked mi a kedvenc pozíciód?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!