Hatalmasat csorbult az internetszabadság: az Európai Parlament elfogadta az Article 13-at!

Hatalmasat csorbult az internetszabadság: az Európai Parlament elfogadta az Article 13-at!

Hosszú hónapok óta téma már az Article 13 és annak hatása az internetre. A mai napon a cikkelyt elfogadták, az internet pedig egy erős pofont kapott a szabadság terén.

A mai napon döntöttek a hírhedt Article 13 és 11 sorsát illetően, melyet végül az Európai Parlament elfogadott. Minket ezúttal inkább a 13-as érdekel, ami nagyban érinti az internet működését abban a formában, ahogyan most ismerjük. Elsősorban az online védjegyezés változik meg, illetve a felelősségvállalás menete a feltöltött tartalmakat illetően. A szavazás eredménye 348 igen és 274 nem volt.

Sokan abban reménykedtek, hogy sikerül az utolsó pillanat előtt pár fontos változtatást még beletenni, de nem tudtak elég szavazatot gyűjteni. Julia Reda, a német MEP EU-s képviselője a következőt mondta: "Ez egy sötét nap az internet szabadsága számára". A módosítások környékén nem csak az Article 13, de a 11 is felmerül, ami az úgynevezett "Link Taxot" öleli fel. Ennek lényege röviden, hogy az egyes keresőmotorok üzemeltetői (google, yahoo, bing stb.) pénzt kellene fizessenek, hogy különböző hírek bekerülhessenek a találatok közé. Ezt a szavazást is elbukták, mindössze 5 vokssal, így egyelőre ez is marad.

A tagállamoknak összesen két éve lesz arra, hogy a megfelelő törvényeket meghozzák saját országaikban az Article 13 betartása érdekében. 

Természetesen a világ legnagyobb videó portálja, a Youtube is nyilatkozott az ügyben a végső cikkelyverziót követően. Alapvetően úgy látják, hogy ez egy fejlődés lehet a mostani állapotokhoz képest, ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték, mondván előre nem látható következményei lehetnek, amik károsíthatják Európa online és kreatív tartalmaira épülő iparágait.

Az IFPI (nemzetközi zeneipari érdekképviselet) pozitívan fogadta ezt a döntést. Elmondásuk szerint ez a fajta világelső döntés alátámasztja, hogy a publikummal folytatnak kommunikációt azok a platformok, ahova a userek töltik fel a tartalmakat és mint olyan, ezt szabályozni kell. Ezt a szervezet CEO-ja, Frances Moore nyilatkozta.

A szavazást megelőző napokban egyébként elég komoly tüntetések voltak Németországban, ahol több tízezer ember fejezte ki nem tetszését a cikkellyel kapcsolatban.

Ha netántán nem tudnánk, hogy mi is az az Article 13, az alábbi cikk sokat segíthet!

A tüntetések célja az volt, hogy megmutassa az internet népe, nem csak online botok és nem létező személyek, hanem igenis egy nagy hanggal és számmal rendelkező tömeg, akiket ténylegesen zavar ez a döntés. Sokáig nem is nagyon vették őket komolyan, de úgy tűnik ez a megmozdulás is már túl későn jött.

Ha találkoztunk valaha az interneten a #SaveYourInternet hashtaggel, ami egyébként a Twitch-en is kint volt, az pontosan ezt a célt szolgálta, hogy hangot adjunk egyet nem értésünknek. A Youtube már most is rendelkezik egy automatizált rendszerrel, ami a jogvédett tartalmakat szűri, de mivel ez egy szoftver, így mondanom sem kell, hogy messze nem tökéletes, az Article 13 bevezetésével pedig az elvárások csak még jobban szigorodnak, mint eddig, holott korábban is akadtak már gondok a túlzott cenzúrával, vagy a hibásan követelt felhasználási jogokkal. Ebbe már számos nagy Youtube-er belefutott, köztük PewDiePie is. A mostani állás szerint a platformnak akár korlátoznia is kellene a feltöltéseket, hogy legalább esélyük legyen betartani a jogi elvárásokat. 

Az európai országokból egyébként a már említett Németország volt a leghangosabb. A jelentések szerint összesen 45 városban tüntettek a döntés ellen és csak Münchenben több, mint 40000 ember gyűlt össze. A német Wikipédia például azzal sztrájkolt, hogy egyszerűen beszüntette a működését egy teljes napra. 

Azzal mindenki egyetért, hogy a művészeket és zenészeket megilleti a jogdíj a munkájukért és igenis kapják meg ami jár, de nem ennyire mindenki más kárára. A cél lehet, hogy nemes, de közben könnyen többet árthat, mint amennyit segít. Az egyetlen lehetséges mód a tartalmak ilyen méretű szűrésére egy mesterséges intelligencia lenne, ami egyesével vizsgál át minden videót, de ezzel a technológiával egyelőre még nem rendelkezünk, maximum nagyon kezdetleges szinten. És még ha fel is ismerne mindent, akkor is vannak bizonyos kivételek, amik már értelmezés kérdése, mint egy kritika, idézés, valaminek az értékelése, stb. A bot maximum annyit látna, hogy jogvédett tartalom szerepel benne, de hogy az milyen formában van felhasználva, már más kérdés.

Egy dolog biztos: az Európai Parlament lehet, hogy jót akar az Article 13-mal, de az internetforgalom jelenlegi méretét és az ellenőrző eszközök kezdetlegességét tekintve, amit elvár, azt csakis az internetes szabadság kárára tudná bevezetni, igen komoly korlátozásokkal, melynek jó eséllyel sem mi, a fogyasztók, sem pedig a különböző platformok nem fognak örülni.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!