FIFA19 edzői tanács: Fake shot és további skillek, melyeket érdemes fejleszteni

FIFA19 edzői tanács: Fake shot és további skillek, melyeket érdemes fejleszteni

Néha a legegyszerűbb mozdulatokkal lehet a legjobban átverni az ellenfelünket.

A Dream Team edzője és játékosa, Fully néhány héttel ezelőtt visszatért és úgy tűnik hatalmas adag motiváció dolgozik benne, de nem csak a csapatának, hanem a közösségnek is igyekszik segítő kezet nyújtani.

Ezen a héten olyan információkat osztott meg, mellyel a fake shot (lövőcsel) technikánkat és egyéb skilljeinket fejleszthetjük.

Flick up cross

Sokak számára talán ismerős lehet az El Tornadó kereszt labda. Viszont ehhez 5 csillagos skill move kell, így elég kevés futballista képes rá a játékban. Van azonban egy nagyon hasonló megoldás és nem szükséges hozzá az 5 csillag.

Futás - igazából állhatunk is - közben az R3/RS lenyomásával (ha semmilyen más gombot nem használunk közben) a játékosunk felkapja a levegőbe a labdát. Ekkor azonnal szinte full erővel íveljünk a hosszúra. Nagyon fontos, hogy csak az R3/RS-t tartsuk - tehát se a sprint, se máshoz ne nyúljunk -, mert máskülönben nem lesz tökéletes a mozdulat.

Mivel ilyenkor a hosszúra tekerjük a labdát, jó ha van a csapatunkban szélső, esetleg LAM vagy RAM. Manapság elég népszerű a 4-1-2-1-2 Narrow, viszont ez az ívelés nem igazán működik jól ennél a felállásnál, erre figyeljünk.

Fake shot

Az úgy nevezett első érintésnél végrehajtott lövőcsel (fake shot) sokszor hatékonyabb, mint bármelyik másik mozdulat. Ráadásul minden profi versenyen előszeretettel használják. Fontos megjegyezni, hogy itt arra gondolt Fully: amikor előre játsszuk a csatárnak, akkor jobbra vagy balra alkalmazzuk ezt a cselt. Az ilyen esetekben az ellenfelünknek a védővel mindig döntést kell hoznia. Üldözhet minket és mondhatni semleges marad, remélve, hogy egyszer csak beléphet és labdát szerez vagy le kell védenie a területet valamelyik oldalon.

Ezért az első lövőcsel aranyat érhet, hiszen ha rosszul dönt a hátvéd, hatalmas lehetőség nyílik meg előttünk. Emellett biztosíthatjuk a labdaátvételt is, csökkentve az esélyét a sikeres szerelésnek.

Fake shot - másik variáció

Ezt általában a szárnyakon és a tizenhatoson belül használják. Ha a FIFA 19-ben egy védő üldöz, akkor nagy valószínűséggel előbb utóbb el fog kapni és le is szerel, függetlenül a sebességtől, ugyanis az idei játékban a Pace már nem annyira hatékony, mint korábban.

Tehát, amikor egy profi játékosát hajszolják, a legtöbbször ők az oldalvonal felé indulnak meg, majd egy hirtelen mozdulattal visszafordulnak. A leggyorsabb módja ennek, ha elengedjük a futás irányát és végrehajtunk egy lövőcselt - elvesszük a kezünket a bal karról. A tizenhatoson belül ez szintén jól használható, de gyorsan kell elvégeznünk, mivel nincs sok helyünk hozzá, hogy futkorásszunk. Sok játékos AI-val védekezik, ezért gyakran átverhetjük a gépet ezzel a mozdulattal és büntetőhöz juthatunk.

Call & Send (utasítások)

Ez egy olyan skill, melyet könnyű megtanulni, de nehéz és sok idő mesteri szintre fejleszteni.

Amikor nálunk van a labda, van lehetőségünk közelebb hívni egy csapattársat vagy kiadhatjuk valamelyiknek, hogy befusson üres területre. Nem arra gondol Fully, mint mikor lepasszoljuk a játékszert, majd a passzoló emberünk megindul, így kényszerítőzni lehet vele. Már a passz előtt is kiadhatjuk a parancsot. Az a játékos, aki felé éppen nézünk - és közben lenyomjuk az L1/LB gombot - megindul előre.

Az R1/RB-vel pedig közelebb hívhatunk valakit a könnyebb passzolás érdekében. Ne feledjük, minden esetben arra fele kell néznünk, amelyik játékosunknak feladatot akarunk adni, ezt sokat kell gyakorolni.

D-Pad instrukciók

Van néhány remek taktika, melyet a D-Pad segítségével elő lehet hívni pause nélkül. A leghatékonyabbak? Sok van, de ha megnézzük szinte mindenre találunk megoldást. Hátrány birtokában például a pressingelés (letámadás) vagy a támadó full back. Kicsit rizikósak, ezért érdemes inkább ezeket a mérkőzés hajrájában aktiválni. Előnyben pedig a csatárainkat is visszább hívhatjuk (striker drop back), így segíthetnek a védekezésben, ez sem elhanyagolható.

Fontos megjegyezni, hogy ezt rutin szintjén érdemes elsajátítani, mert mérkőzés közben ezzel bíbelődni nagy kárt okozhat. Nem a pályára figyelünk és megzavarodhatunk. Gyakoroljuk sokat.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!