Thunderbolt 3 sebességgel érkezik az USB 4.0

Thunderbolt 3 sebességgel érkezik az USB 4.0

Az USB 3.2 érkezik hamarabb, de már az USB4-ről is lerántották a leplet!

Az USB Promoter Group bejelentette az USB 4.0-t, azaz az USB4-et, ami a technológiai fejlődések következő lépcsőfoka lehet a számítógépek és konzolok világában. A jelenlegi USB 3.1-es portot lassan leváltja az USB 3.2, ami elméletileg idén már elérhető lesz mindenki számára, ha a fejlesztés és a gyártás nem ütközik akadályokba. De milyen gyors lesz az USB4?

Az USB 3.2 2X2-es adatátviteli sávszélességet megduplázza az USB4, ami azt jelenti, hogy a 2 X 10 Gbps helyett 2 X 20 Gbps értékekkel számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 5 GB-nyi adatot tud szállítani majd ezekre a portokra csatlakoztatott kábel, ami a Thunderbolt 3 sebességének felel meg. Ez persze nem megy egyik pillanatról a másikra, mivel ehhez a technológiához kell egy tanúsítvánnyal rendelkező USB-C kábel, mivel a szabvány azonos az USB4 és az USB-C esetén, plusz az egymáshoz csatlakoztatott eszközök mindegyike kell, hogy kezelje az USB4 technológiát. 

Sokkal nagyobb teljesítményt lehet majd leadni és felvenni ezeken a kábeleken és portokon keresztül, ami azt jelenti, hogy nem lesz szükség plusz tápcsatlakozókra. A kompatibilitás visszafele is adott lesz, ezért az USB4 szabvánnyal az USB 3.2-től egészen a Thunderbolt 3-ig mindent használhatunk majd. Várhatóan a technológia és a portok még jóval később terjedhetnek el világszerte, de van rá esély, hogy a 2021-es évben már fel-feltűnhet majd a legnagyobb gyártóknál. Talán az új PlayStation és Xbox konzolok már USB4 portottak hagyhatják el a gyártószalagot? Van rá esély!

Kövess Minket!