"GG, a Yasuo fed, mehet a Surr" - Feladási statisztikák rangok és szerverek szerint

Melyik rang adja fel legtöbbször a meccseket, illetve hol a leginkább borúlátóak a játékosok?

A feladás egy sarkalatos kérdés a játékban. Egy fun játék során, legyen az ARAM sima meccs vagy akármi, könnyebben nyomunk rá az igenre, viszont egy rangsorolt körben már meggondolja az ember, hogy mi is legyen. Talán a negyedik szezonban történt egy LCS közvetítés alatt, hogy interjút láthattunk Alexich-csel, a Moscow 5 csapatának midesével és kapitányával. Az interjú tele volt általános frázisokkal, hogy milyen keményen készülnek, hogy milyen sokat áldoznak fel ezért stb. Viszont volt egy részlet, amire máig emlékszem. Amikor azt kérdezték tőle, hogy miben különböznek a többi csapattól, akkor a válasz az volt, hogy soha nem adják fel. Még akkor se, ha reménytelen a helyzet. Mindig benne van, hogy az ellenfél eldobja a győzelmet, ezt már magam is tapasztaltam és szerintem ti is. Az emberi hibának mindig megvan az esélye, szóval érdemes számolni vele. Persze ezzel nem azt mondom, hogy feladni para. Ha két csapattársunk 0/100-ban mászkál fel és alá a térképen, akkor nyilván lehet írogatni hogy FF. Illetve vannak olyan helyzetek, amikor tudjuk, hogy esélytelen a helyzet.

De ebben a cikkben arról lesz szó, hogy ki a leginkább hajlamos arra, hogy feladja a dolgokat. A Leagueofgraphs statisztikáin láthatjuk, hogy a különböző rangokon, illetve a különböző szervereken mi a helyzet.

Rang szerinti felosztás

Unranked - Platinum

Elsőként ezt a kört akartam kiragadni a kontextusból, mert a személyes véleményem szerint ez az a szint, amit egy átlagos játék meló/iskola mellett el tud érni, ha legalább egy picit is komolyan veszi a rangsorolt létrát. Itt látható, hogy a besorolatlan és Iron játékosok sokszor feladják. Ez bőven azért is lehet, mert nem ismerik még jól a játékot. Egy-egy hiba, ami akár egy gyilkosság is lehet, sokszor egyből azt jelenti, hogy mindennek vége. Ilyenkor jönnek az olyan üzenetek chaten, hogy "gg Yasuo is fed" és ezt el is hiszik és már mehet is az FF.  Persze ezzel nincs is baj, mert a következő adatokból látszik, hogy ez gyorsan megváltozik. Már Bronze esetében is nagy csökkenést látunk, de a Silver-Gold-Plat trióban jutunk el oda, hogy durván leesik a százalék. Itt a játékosok már elkezdenek jól játszani és bízni magukban meg a képességeikben. Persze ez néha túlzott önbizalmat is szül, de az már egy másik kérdés. 

Diamond - Challenger

Itt viszont ismét elindul felfelé a százalékok értéke. Erre pedig megint magyarázatot ad, hogy a játékosok egyre jobbak. Jómagam talán soha nem jutok el Diamond-ig, viszont tanulás céljából sok olyan videóst nézek, aki magas szintű játékokat tol. Legyen az TFBlade, Nightblue vagy Pants are Dragon. Ott már azért látszik, hogy nagyon erős tehetség szorult beléjük, amellett, hogy a legtöbben ezen a szinten marha sokat játszanak. A sok játék pedig hozza magával, hogy nagyszerűen ismerik a mechanikákat. Ha ránéznek egy csapat kompozícióra, akkor tudják, hogy egy-egy mix mire képes. Tudják, hogy mivel kell korán nyerni, mivel kell húzni az időt és mivel vannak specifikus időablakok, amikor nagyon erősen lehet előre menni. Ezért, egy specifikus állásnál gyorsan eldöntik, hogy van-e értelme játszani. Nagyon sokszor látni azt, hogy "mid open" vagy ilyesmi és ott ez nem is olyan számít olyan hatalmas szabálykihágásnak mármint a játékosok szemében, legalábbis én úgy érzem. Összesítve tehát látni, hogy ranglétre két széle az, ahol a játékosok kimaxolják a feladást.

Szerverek szerinti feladási ráta

Nagyon tetszett ez a statisztika, hiszen tök jól mutatja a nemzetek, a kultúrák közötti különbséget. A japán és koreai szerveren magas a feladási szám, ami vélhetően abból fakad, hogy ott minden iszonyatosan felgyorsult. Az emberek gyorsan hoznak döntéseket az életben és ez vélhetően a játékra is kiterjed. Viszont Európa és Amerika felé erőset esik vissza, a játékosok itt sokkal inkább a végletekig ragaszkodnak a játékukig és tényleg csak akkor adják fel, ha reménytelen a helyzet.

Ti mikor nyomjátok meg a Surr gombot?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!