Óriásit bukott a projekt: öt hónap után nyugdíjazza legerősebb videokártyáját az AMD!

Óriásit bukott a projekt: öt hónap után nyugdíjazza legerősebb videokártyáját az AMD!

Eddig tartott az erőlködés, az AMD inkább nyugdíjazza az alig öt hónapja piacra dobott videokártyáját.

Óriási ambíciókkal vágott bele az AMD a Radeon VII fejlesztésébe, ugyanis nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a csúcskategóriának számító RTX széria megdöntését. Kisebb csúszások után végül 2019 márciusában piacra is dobták a Radeon VII-es videokártyát, de az ígért teljesítménytől messze elmaradt a hardver. Az AMD-nél ezért úgy döntöttek, hogy leállítják a termék gyártását, hiába élt meg mindössze öt hónapot.

Rengeteg teszten próbálták meg bebizonyítani, hogy igenis jó vételnek számít a Radeon VII, de a fenti FPS számok is mutatják, hogy egy 250 000 forint körüli grafikus kártyától nem RTX 2070, sőt némely játékok esetében még ennél is gyengébb teljesítményt szeretnénk kapni. A 16 GB memória és az 1400 Mhz-es alapórajel, amit 1750 Mhz-ig lehet feltornászni összességében nem volt elég jó a konkurencia ellen. 

A legújabb NAVI kártyák érkezése volt az utolsó szög a Radeon VII koporsójában. A legújabb Radeon 5700 XT nagyjából 5-12 %-kal gyengébb teljesítményt produkált a teszteken, azonban mindössze féláron elérhető már a piacon a Radeon VII-esekhez képest. Semmi értelme nem volt tehát további VII-es kártyákat gyártani, amikor házon belül kijött a megfizethető alternatíva. Ezzel az NVIDIA újabb strigulát húzhat be a táblára, ahol a csúcskategóriás kategóriában begyűjtött pontokat számolhatják a tervezők. Az RTX 2080, 2080 Ti és 2080 SUPER egyelőre nem akadt még ellenfelére, de a Radeon 5700-as sorozatból építkezhet az AMD, ha tényleg le szeretnének tenni egy valódi brutális teljesítményű kártyát az asztalra.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!