A freezing művészete, avagy így öld meg a lane ellenfeled sebzés nélkül

A freezing művészete, avagy így öld meg a lane ellenfeled sebzés nélkül

A freezing a játék egyik legfontosabb mégis legkevesebbet használt mechanikája, ismerkedjünk meg vele jobban.

A freeze-elés az elmúlt 10 év egyik legfontosabb és mégis legkevesebbet használt taktikája. A profi játékosoknak persze elengedhetetlen és a mai napig sok meccsen láthattuk már akcióban, de még a legjobbak is használhatnák többször és nagyobb sikerrel, ha kicsit jobban odafigyelnének arra, hogy mi történik a meccsen. De kezdjük rögtön az elején, tisztázzuk, hogy mi is a Freeze fogalma.

A magyarul ösvény fagyasztásnak nevezett taktikát leginkább a játék korai és középső szakaszában használhatjuk. A taktika lényege, hogy egy számunkra kedvező ponton ütköztessük az ellenfél és a saját minion hordánkat ezzel egy olyan helyzetet kialakítva, ami közben mi könnyedén farmolhatjuk a goldot és az XP-t, míg az ellenfélnek ezt lehetetlenné tesszük, hiszen ha mégis farmolni akarna vagy szeretné megtörni a fagyasztást, akkor a csapatunk vagy akár mi magunk is elkaphatjuk, ezzel pedig még többet bukik. Cikkünk ihletének szolgáló LS videó leginkább csak a profik freeze-eléséről és ott is csak a játék középső szakaszában történő fagyasztásokról van szó, itt viszont kezdjük azzal, amivel már a legtöbb Diamond feletti játékos tisztában van, ez pedig a játék korai szakaszában történő fagyasztás.

Early game freeze

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy fagyasztani leginkább csak akkor tudunk, ha nyerjük az ösvényünket, vagy egy olyan dzsungeles játékos/karakter van a meccsben, aki nem csak tud, de akar is gankelni, mindemellett pedig el tud számolni 10-ig. Az első 3-4 szinten nincs értelme próbálkozni vele, csak akkor fagyaszthatjuk meg az ösvényt, ha az ellenfelünk engedi és szinte direkt magának rontja el az ösvényt. Ezután viszont a folyamatos trade-elésnek vagy egy jól sikerült ganknek köszönhetően a 900-1300 gold tartalék közelében mindkét midesnek haza kell mennie, az ösvény akkori állása pedig hosszú percekig megkeserítheti az egyik játékos életét. Nem véletlenül hoznak sokszor teleportot már az ADC-knek is, hiszen ezzel megtörhetünk vagy éppen kialakíthatunk egy olyan fagyasztást, ami rengeteg tapasztalatot és aranyat vesz el az ellenfelünktől. Ennek nagy mestere többek közt Faker, aki szinte minden egyes meccsén úgy alakítja ki az ösvényt, hogy az első recallnál pont a tornya előtt álljon meg a minion sereg, innentől pedig már gyerekjáték kialakítani a fagyasztást. Ne féljünk komolyabb sebzést is elszenvedni a minionoktól, ha a meccs úgy kívánja, hiszen, ami nekünk -100 HP az könnyen lehet, hogy az ellenfélnek -100/150 gold Cannon minniontól függően.

A videóban látható, hogy Faker tudatosan, folyamatosan engedi magára az ösvényt és még arra is számít, hogy valamelyik sutyeráknál kisebb csetepaté alakulhat ki. Azonnal reagál Elise támadására, összeszednek pár gyilkosságot, az ösvény pedig még mindig tökéletes helyen áll számára. Később, mikor top fele küzdenek újra Fiddle-lel és Zoe-val egy pillanatig látni, hogy Faker majdnem 15 farmmal vezet már az ötödik percben, úgy, hogy a fagyasztást még meg sem szakította. Természetesen ez egy kimondottan jó meccs, hiszen minden egyes harcot sikerült megnyerniük, de a fagyasztás már csak egy kis citromlé Zoe hatalmas sebére.

A videóban látottakat nem csak azért érdemes megfogadni, mert Faker gyönyörűen fagyasztott, hanem azért is, mert a dzsungelesének azonnal segített és nem marad az ösvényén csak azért, mert ő most freeze-zel. Ha egy meccsen nem segítünk midesként a dzsungelesünknek, akkor már-már jogosan kapjuk a reportot, hiszen az elmúlt 2-3 szezonban egy igazi 2v2 ösvény lett a midből.

Hogyan törjük meg, ha mi vagyunk az áldozatok?

Relatíve sehogy, ha éppen a dzsungelesünk nem ér rá, nélküle egyszerűen túl veszélyes betolni a torony alá a minionokat, hisz az ellenfél bármikor begankelhet minket, egyik toronytól a másikig pedig borzasztó hosszú az út. Épp ezért nagyon hasznos és már-már kivédhetetlen az, ha valaki a felső ösvényen fagyaszt, hiszen a lane is hosszabb és még a dzsungelesek is csak szökő évente járnak oda, így nagyon komoly előnyt halmozhatunk fel magunknak, ha mindent jól csinálnunk. Az alsó ösvényen általában a támogató dolga a fagyasztás előkészítése, hiszen a legtöbben hatásosan kitudják tankolni a felgyülemlett minionokat, ezzel pedig nem csak rengeteg farmot mentenek meg az ADC-nek, de egy jó freeze esetén az ellenfél lövészét is tönkreteszik.

Ha viszont nem jutunk farmhoz és a dzsungel se segít, akkor csak a roamolás maradt, ha szerencsénk van, valamelyik ösvény nem figyel, nem wardol és simán szerzünk egy gyilkosságot, amivel 2-3 wave-et kapunk vissza máshonnan.

Mid game freeze és a profik élete

Ha valaki még nem ismerné LS-t, akkor bőven elég annyit tudnia róla, hogy már jó pár éve edzőként keresi a kenyerét, az idei szezonban pedig teljes állású szakkommentátor is lett az LCK-ben, így némi-nemű tudással rendelkezik a játékról. Ezúttal éppen erről a témáról készített videót, a szokásos, Solo Q-ban is hasznosítható tippek helyett viszont a profik taktikáját vizsgálta meg, amivel még a legnagyobb szinteken is komoly előnyöket lehet kiépíteni.

LS már az elején leszögezi azokat a tényeket, ami minden mezei játékosnak nagyon fontos információ. Egy sima wave 105 goldot ér, míg Cannonnal ez 150-re ugrik, 90 másodpercenként ez pedig 0,35 golddal növekszik. Természetesen az arany is nagyon fontos, de ami sokszor még fontosabb lehet, az a tapasztalati pont, amitől elesnek. A profiknál a 11-es és 16-os szint borzasztóan fontos, így ha egy játékos hamarabb éri el az adott szinteket, akkor mindenféleképpen harcolni akar. Mindez azt jelenti, hogy ha sikerül 3 wave-et elvenni az ellenféltől (ami általában egy adott freeze-nek felel meg, körülbelül eddig tudjuk megtartani egy pozícióban), akkor gyakorlatilag megöltük őket. 315 arannyal többet szereztünk mint ő és valószínűleg némi XP-től is elesett.

A videóban jól látható példák vannak arra, hogy még a koreai szerver legjobb és legtapasztaltabb profijai is beleeshetnek csúnya hibákba. A BBQ és a KT közti meccsen azt láthatjuk, ahogy az Irelia fejetlen csirke módjára szaladgál körbe-körbe, míg Zoe megfagyasztja a felső ösvényt. Mindezt viszont nem tudja örökké csinálni, így pár wave-vel később minden visszatér a régi kerékvágásba. Itt viszont újabb hibát követ el Irelia, ugyanis pillanatok alatt betolja újra az ösvényt, amit Zoe megint megfagyaszt, miközben Urgot ugyanezen munkálkodik boton.

Mindezt azért teheti meg a BBQ, mert a pályán nincs olyan Objective, ami elérhető vagy hasznos lenne számukra. A Baront jelenleg egyik csapat sem tudja megölni, a Cloud Drake senkinek sem kell, míg a középső torony nem lenne nagy veszteség számukra. Szerencséjükre viszont a KT nem realizálja azt, hogy Varusnak nincsen villanása, így nem dive-olják miközben a középső tier 1 tornyot védi, ezzel nem csak dupla fagyasztást értek el, de még veszíteni sem veszítettek semmit. Mindezt persze nagyon nehéz és felesleges kommunikáció nélkül megpróbálni, hiszen egy ilyen fagyasztás esetén a csapatod meghalna valahol máshol és téged flamelnének azért, mert az ösvényeden farmolsz, ahelyett, hogy velük halnál meg.

Érdemes megnézni a többi klippet is, ám ott nem az LCK-t vizsgálja meg LS, hanem az LCS-t, ami a legnagyobb régiók közül az egyik leggyengébb, főleg macro tekintetében, így nem várhatjuk el tőlük, hogy folyamatosan jó döntést hozzanak.

Összefoglaló

Érdemes a végén leszögezni, hogy az elmúlt 2-3 szezonban a Riot szisztematikusan gyengítette a taktikát, így mára már közel sem olyan egyszerű megfagyasztani az ösvényt és sokszor csak a játék és a szerencse markában vagyunk. Ha valamit szeretnétek hasznosítani a cikkben elhangzottakból, akkor egyértelműen Faker early game-ét vizsgáljátok meg. Könnyen, hatalmas előnyre tehettek szert mindezzel és sokszor még egy borzasztó matchup-ból is jól jöhettek ki. A taktika nem mindig hasznosítható és néha többet árthat, mint amennyit használ, de ha igazán messzire szeretnétek jutni, elengedhetetlen a gyakorlása és a hasznosítása.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Cover: LS Youtube

Kövess Minket!